zebu74 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 jeszcze taką fotke 150 znalazłem,jak widać różnic jest niewiele.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 ...i taką.Nadal obstawiam,że to 150-ka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Twój wybór.Tym niemniej, jak już zostało napisane, jest to głowica rakiety od panzerschrecka (lub pueppchen) tył do przodu.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 to raczej rakieta od panzerschrecka tu masz do porównaniahttp://www.dragonmodelsltd.com/catalog/figure_pics/71097photo/97-1.jpghttp://www.lonesentry.com/articles/rocket/f12_ofenrohr_panzerschreck.jpghttp://www.t2w.com.br/images/armas/panzerschreck.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Wyrażnie widać spore różnice między głowicą od shreka a tą znalezioną,poza tym dlaczego miała by to być częsc pocisku od szreka,w dodatku uzbrojona.Z tego co wiem transportowane i używane były one w całosci tak jak widać w linkach.w dodatku ta znaleziona jest nie oczyszczona,oblepiona ziemią i rdzą tak że trudno ocenić jej naturalny kształt,poza tym czy pocisk szreka miałby na czubku odsłonięty zapalnik...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 zebu uwierz to resztki schrecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Jesli chodzi o prezentowany na Foto przedmiot-niestety jest to pocisk od panzerschreka.Od prezentowanego na zdjeciu z zółnierzem rózni sie miedzy innymi zapalnikiem ,chodz budowa jest troszke podobna.Zreszta tłumaczac prosto na chłopskie oko-Pocisk do panzerschreka za komora kumulacyjna posiadał tuleje,prezentowany pocisk an foto z zołnioerzem jej nie posiada -ma stozkowata komore kumulacyjna.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 hmm,przy najbliższej okazji obejrzę go sobie dokładniej,może zrobię lepsze fotki.Czy to nie dziwne że rura z tym pociskiem obok,w jednym małym dołku strzeleckim blisko drogi leżały...?pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Jeszcze pytanie,szrek ma kal 88mm zdaje się,a panz 150 jaką miał średnicę pocisku bo coś nie mogę znależc.Zmierzę przy okazji i będzie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 hmm,przy najbliższej okazji obejrzę go sobie dokładniej,może zrobię lepsze fotki.Czy to nie dziwne że rura z tym pociskiem obok,w jednym małym dołku strzeleckim blisko drogi leżały...?pzdr"tak ,zebu ,przy najblizszej okazji go rozbiez i porownaj roznice miedzy panzerschreck a ta 150 pancrfaust... Bedziesz mial wtedy 100% pewnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Zebu74 ja widziałem głowice rakiet od Raketenpanzerbuchse bez ogonów z wykopu. Widziałem też same ogony. Poza tym to co widać na fotce ylnej częsci głowicy z zapalnikiem/pobudzaczem" to nic innego jak zapalnik uderzeniowy Aufschlagzunder 5071. Widać nawet ebonit. Kaliber rakiety do Ofenrohra\\Panzerschrecka to 88mm i z tego co widzę na fotce razem z rurą od Panzerfaust 60/100 to kaliber twojej rzekomej głowicy od Panzerfaust 150 tyle właśnie wynosi. Pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 PzF 150 m miał kaliber głowicy 105 mm - to był m.in. wynik unifikacji z panzerschreckiem 10,5 cm.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 Poprostu byc moze grupa oczyszczania wrzuciła po wojnie rure ,a obok pocisk do panzerschreka...?Czesto zdarzaja sie takie przypadki pomieszanego sprzetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 A zresztą...PANZERFAUST Z A W S Z E BYŁ JEDNORAZOWY! (tytuł tego tematu...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 a co do mojego panzerfausta to dowiedziałem się takich rzeczy:- znalazłem go w okopie rosyjskim (wcześniej myślałem, że to był niemiecki)- teren tak już przekopany, że łuska by się nie przecisnęła :)A najlepsze jest to, że to mój pierwszy fant znaleziony za pomocą wykrywacza :)pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 Prawdziwy zuch z ciebie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Nie zuch tylko harcerz ;) Wracając do problemu pocisku od panzerfausta to może to zdjęcie się na coś przyda:http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Panzerschreck_a169257-v6.jpg&filetimestamp=20070923020445Dobrze widoczny pocisk do panzerschrecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Ladna fotka Olo,no i jakie wyciągnąłeś wnioski porównując oba pociski? Tamten nawet bez ogona" wygląda zupełnie inaczej,tylko nie piszcie,że On dalej swoje",poprostu byłem ciekaw.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Mi się wydaje, że to 150. Zobaczcie na samym końcu pocisku od panzerschrecka jest takie jakby przedłużenie, a w znalezionym pocisku takiego czegoś nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejsk Napisano 7 Sierpień 2009 Share Napisano 7 Sierpień 2009 Witam.Znalazłem granat (typu gruszka) od Panzerfausta. Granacik przeleżał kilkadziesiąt lat pod domkiem letniskowym nad morzem, w związku z czym jest dobrze zachowany. Po wyjęciu z kielicha, w którym powinien znajdować się ładunek miotający, jest dolna stożkowa część granatu z oryginalnym malowaniem i czarnymi napisami. Chwilowo granat zapakowałem do reklamówki i zakopałem (żona nie pozwoliła mi zabrać). Moje pytanie dotyczy bezpieczeństwa - co jest w środku? Czy jakiś zapalnik bezwładnościowy, czy może chemiczny? Czy bezpiecznie jest otwierać puszkę w celu pozbycia się ładunku znajdującego wewnątrz? Czy może lepiej zabrać w całości do domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por. Wojas Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Odgrzewam temat.Czy faktycznie rura Pzf.60 miała 80 cm długości wobec 115 cm przy Pzf.100? Aż tak duża różnica? czy raczej nie wierzyć info z wiki?(Dobry wpis powyżej!);) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 29 Grudzień 2015 Share Napisano 29 Grudzień 2015 Więcej nie pisał-chyba otworzył...C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.