Skocz do zawartości
  • 0

srebro czy nie ?

welna

Pytanie

Napisano

witam!znalazłem najprawdopodobniej elementy lichtarza kilka części podstawa jest na zdjęciu sama ta podstawa wazy 160gram bylem u jubilera i powiedział ze przedmiot jest posrebrzany ze morze skupić ale za złom płaci 80groszy za gram a to nie jest srebro tylko plater w zielem pilnik i spiłowałem około pol milimetra i podałem w to miejsce ciecz do srebra i barwi na taki kolor według informacji z internetu przedmiot raczej jest srebrny niechcianym więcej piłować bo zrobię dziurę na wylot a kolor cały czas jest srebrny.czy ktoś kto sie lepiej zna morze ze zdjęć coś podpowiedzieć co to za materiał ,został znaleziony przy starych ruinach w lesie w czterech częściach to jeden element z niego

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

foto 4 gdzieś posiałem ten czwarty kawałek ale to bez znaczenia bo to był kawałeczek ułamany co jest 2 od podstawy wielkości okolo 1,5cm druga cześć tego jest widoczna na zdjęciu co została przy tym długim elemencie

Napisano

witam!znalazłem najprawdopodobniej elementy lichtarza kilka części podstawa jest na zdjęciu sama ta podstawa wazy 160gram bylem u jubilera i powiedział ze przedmiot jest posrebrzany ze morze skupić ale za złom płaci 80groszy za gram a to nie jest srebro tylko plater w zielem pilnik i spiłowałem około pol milimetra i podałem w to miejsce ciecz do srebra i barwi na taki kolor według informacji z internetu przedmiot raczej jest srebrny niechcianym więcej piłować bo zrobię dziurę na wylot a kolor cały czas jest srebrny.czy ktoś kto sie lepiej zna morze ze zdjęć coś podpowiedzieć co to za materiał ,został znaleziony przy starych ruinach w lesie w czterech częściach to jeden element z niego

Napisano
za zlom by zaplacil 80groszy jak by to bylo srebro a zo to niewiem ile bo jak powiedziac ze to plater to juz niepytalem o cene
Napisano
magnes nie przyciaga a ciecz chromowa barwi na kolor jak na zdjęciu po spiłowaniu około 0,5mm nie wiem dlaczego jubiler twierdził ze to plater
Napisano
srebro jest dość tanie, próba 800 chyba coś koło 2zł za gram, 80gr to super cena dla kupującego, więc się nie dziw. Nie musisz piłować, ten przedmiot jest popękany z tego co widzę, więc masz miejsca gdzie możesz sprawdzić roztworami. Jest jeszcze jedno wyjście idź do innego znawcy który to obejrzy i wyda opinię.
Napisano

witam udało mi się wykonać dobra fotkę puncy, czy ktoś się już spotkał z taka na innym wyrobie interesuje mnie wszystko ,dziękuje za info

Napisano
Człowieksniegu a po co ma sprawdzać magnesem . co to ma dać za wynik ??? czy magnes łapie plater ??, po pierwsze magnes nie łapie plateru bo stopy używane do normalnych starych dobrych platerów i wyrobów platerowych to , mosiądz , bielnik, alpaka . Jedynie współcześnie z uwagi na wysokie koszta metali kolorowych zaczęto stosować w platerach stal nierdzewną , ale jakość i trwałość takiego wyrobu to kicha w porównaniu ze starymi platerami . kolega pokazał pognieciony lichtarzyk który najczęściej był robiony cały ze srebra. niestety brak sygnatur dlatego łatwo zrobić przewałkę wmawiając że to plater. I tak z tego nie zrobisz lichtarza , wartość tego to i tak wartość złomu srebrnego. liczmy że jeżeli ci da 80 gr za gram przy cenie plateru to była by baaardzo wysoka cena skupu . około 140 zł . przy czym wtedy srebra było by na takim wyrobie za 30 zł nie więcej . reszta to podkład czyli metal kolorowy . Łatwo sprawdzić , po drobnym przetarciu nawet na większej powierzchni papierem ściernym MUSI wyjść barwa p;odkładu od żółtego , mosiądz po bardziej jasne kolory , niestety nawet biały metal czy alpaka mają nie srebrzysty kolor tylko bardzo lekko żółtway lub srebrno żółty . i w miejscu zdarcia plateru kwas się nie powinien zabarwić , jeśli jednak się barwi i kol.or nie zmienia się to znak że całość jest ze srebra , a wtedy to inna cena w skupie . pytanie też jaka próba srebra bo to też ma wpływ na cenę . a próby są od niskich w srebrze do bardzo wysokich .
Napisano
na tej podstawie jest tylko jedna sygnatura ale w zagiętym miejscu i nie jestem w stanie zrobić jej zdjęcia pod lupa wygląda to na dwie litery w kołku duże IP dokładnie tak jak napisałem mam to w czterech elementach bo było połamane i w odległościach około metra od siebie na jakiś 20 cm każdy element po podpiłowaniu barwi kwas na czerwono
Napisano
Nie męcz więcej tego pilnikiem,jest to na pewno srebrny wyrób.Podstawa ma cechy stylistyczne starego świecznika,punca IP to cecha złotnika-wytwórcy.Stare srebra były cechowane liczbą 12 lub 13 /łuty/,były też wybijane herby miejscowości, w której działał dany złotnik, dobrze poszukaj może znajdziesz.Pokaż też pozostałe elementy,mogą pomóc w identyfikacji.
Napisano
właśnie szukałem na każdym elemencie pod lupa dokładnie przeglądałem i na boku podstawy jest tylko jedna ta punca w kolku IP i nic pozatym jutro w stawie zdjęcia pozostałych elementów
Napisano
Jeśli ciecz chromowa reaguje w sposób widoczny na zdjęciu przedmiot jest srebrny. Należy uważać przy sprawdzaniu aby kropla cieczy nie dotykała warstwy nie spiłowanej ponieważ wtedy może dojść do zafałszowania wyniku testu chociaż nawet wtedy powinno być widać ozwarstwienie" barwy plamy.
Taki przedmiot należy napiłować raczej obszarowo a nie w głąb by uzyskać dużą oczyszczoną powierzchnię na której można postawić kroplę cieczy.

Po zdjęciach nie da się oczywiście rzetelnie ocenić przedmiotu jednak moim zdaniem jest on srebrny sądząc po wzorze sposobie wykonania barwie itd. takie rzeczy się widzi po pewnej praktyce.

prawdopodobnie pr 800 warta na dziś dzień ok 1.20 za gram
jeśli to jednak np próba 925 to cena skupu średnia wynosi ok 1.50 za gram (maxymalnie)

absolutnie bezdyskusyjnie żaden jubiler nie kupił by przedmiotu posrebrzanego (tym bardziej w stanie zwłok) za 80 gr od grama więc sądzę że ten złotnik" doskonale wiedział z czym ma doczynienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie