Skocz do zawartości
  • 0

Radziecki zegarek lotniczy lub samochodowy

Luckey13

Pytanie

Napisano
Nie mam chwilowo możliwości dodania zdjęć, więc postaram się dokładnie opisać.

W kształcie walca, aluminium, średnica jak puszka z pastą do butów, długość ok 6cm, brak oznaczeń - jedynie na tarczy powyżej wskazówek napis 5 ДНЕЙ(5 dni?) oraz nieco niżej PA, poniżej 6-cyfrowy numer seryjny, cyferblat czarny, cyfry białe, wskazówki zielone z białymi kreskami, najpewniej substancja fosforyzująca. Z tyłu czarna bakelitowa pokrywa, 2 śruby z bakelitowymi nakrętkami, na przewody - odkręciłem pokrywę,, wygląda na jakieś ogrzewanie.
Brak widocznego mocowania do deski, plomb też nie widać, nakręcanie i ustawianie za pomocą czarnego aluminiowego pierścienia idącego wokół tarczy.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie znalazłem konkretnych informacji, ale chyba jest to urządzenie uniwersalne, znalazłem info, że było stosowane w pojazdach opancerzonych, czołgach samolotach etc. - nie znalazłem konkretnych przykładów, ale też nie szukałem jeszcze zbyt solidnie
Prąd zasilający ogrzewanie zegara o napięcíu 27v - może po tym da się dojść?
Chyba, że ktoś po prostu wie i podzieli się wiedzą :)
Napisano
Swoją drogą, to muszę dozymetr albo co dorwać, bo podobno dużo tych zegarków jest radioaktywnych - 2000-4000 mikrorentgenów na godzinę, to dość dużo, o ile kojarzę dawka szkodliwa to już jakoś 2-3 tysiące mR/h właśnie.

Z tego co wyczytałem, źródłem radiacji jest substancja fosforyzująca na wskazówkach, była też wzmianka o Czelabińsku.
Napisano
Nie mam chwilowo możliwości dodania zdjęć, więc postaram się dokładnie opisać.

W kształcie walca, aluminium, średnica jak puszka z pastą do butów, długość ok 6cm, brak oznaczeń - jedynie na tarczy powyżej wskazówek napis 5 ДНЕЙ(5 dni?) oraz nieco niżej PA, poniżej 6-cyfrowy numer seryjny, cyferblat czarny, cyfry białe, wskazówki zielone z białymi kreskami, najpewniej substancja fosforyzująca. Z tyłu czarna bakelitowa pokrywa, 2 śruby z bakelitowymi nakrętkami, na przewody - odkręciłem pokrywę,, wygląda na jakieś ogrzewanie.
Brak widocznego mocowania do deski, plomb też nie widać, nakręcanie i ustawianie za pomocą czarnego aluminiowego pierścienia idącego wokół tarczy.
Napisano
Radioaktywne były zegary z farbą radową. Świeciły bez wstępnego naświetlania UV jak te z fosforem".
Dzisiaj można je rozpoznać (bez czujnika) po brązowych cyfrach. Fosforowe" są seledynowe lub pomarańczowe.
Napisano
W moim cyfry są białe, świecą na zielono - znalazłem też coś w rodzaju poradnika dotyczącego używania dozymetru - obiekty badane to 2 zegary, jeden z brązowymi cyframi a drugi z białymi, podobny do mojego, oba wg wskazań radioaktywne.

Wsadzę to do jakiegoś ciemnego pomieszczenia i zobaczę czy będzie świecić - dzień czy dwa pewnie starczą.
Napisano
Nowa farba jest biała.W miarę starzenia świecąca na zielono robi się seledynowa, świecąca na czerwono - pomarańczowa. A radowe są tak stare że wypaliły się" na brąz :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie