Skocz do zawartości
  • 0

kabura pistoletowa TT

derkb

Pytanie

Napisano
witam, podejrzewam że do radzieckiego TT, ale nie znalazłem takiej samej w necie, prosze o wypowiedzenie się na ten temat , jaki producent, lata produkcji itp, na skórze w srodku moze byly jakies pieczatki ale sie musiały wytrzec....

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na pewno nie TT i absolutnie nie Walther PP czy PPK.
Nie mamy wymiarów, ale kabura z wyglądu zrobiona na broń rozmiarów TT, ViS, Browning HP 35 etc.
Zrób jeszcze zdjęcie obu stron przy zamkniętej klapie i pytanie uzupełniające - obok kieszonki na magazynek widać wycięcie - jakie było jego przeznaczenie (schowek na wkrętak, ślad odprutej kieszeni)?
Napisano
Kształt, za wyjątkiem detali (szlufki na wycior, metalowe kółko przy klapie) zbliżony do kabury dla Astry 400, ale to nie to. W publikacji Eugene J. Bendera Military Holsters of World War II",nie ma nic takiego samego. Podaj gdzie to znalazłeś - w Polsce, czy w innym kraju?
Napisano

wymar kieszeni" na długosc ok 17,5cm, a całej kabury z otwartą klapą ok 30cm, na szerokośc w najszerszym miejscu ok 13,5cm
natomiast całej kabury z zamknietą klapą na dł ok 22cm

Napisano
witam, podejrzewam że do radzieckiego TT, ale nie znalazłem takiej samej w necie, prosze o wypowiedzenie się na ten temat , jaki producent, lata produkcji itp, na skórze w srodku moze byly jakies pieczatki ale sie musiały wytrzec....
Napisano
w żeniłem sie w garaz:) w garażu mojej żony znalezione, który wczesniej był własnościa jej ojca
może to nie miec zadnego związku z kabura, z relacji żony, (teścia nie znałem zmarł parenascie lat przed ślubem) że słuzył on w 1939 w saperach w stopniu kaprala, (znalazłem też w tym garazu pare przedwojennych guzików mundurowych polskich), po wojnie nie był juz w armii.... więc moze cos przedwojennego,
suma sumarum znalezione w Polsce, południowej Polsce okolice Wadowice,
Napisano
może jednak coś niemieckiego, bo to garaż w centrum miasta przynalezny do kamienicy, a w czasie okupacji różnie z osiedlencami niemieckimi bywało w 1945....
Napisano

to może taki szczegół, na klapie zauważyłem - jest slad przeszycia w kształcie trójkata, moze jakis zakład tam doszywał (nie wiem logo), numer itp, moze któres wojska doszywały odbiór, moze w którys armiach był zwyczaj ze oficerowie oznaczali swoja broń itp - byłby to trop
przeszycie zaznaczyłem na czerwono, po zamknieciu kabury znajduje sie u góry na zgieciu klapki...
ten trzpień-nit do zamykania jest odlewany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie