derkb Napisano 31 Styczeń 2014 Autor Napisano 31 Styczeń 2014 witam, podejrzewam że do radzieckiego TT, ale nie znalazłem takiej samej w necie, prosze o wypowiedzenie się na ten temat , jaki producent, lata produkcji itp, na skórze w srodku moze byly jakies pieczatki ale sie musiały wytrzec....
Tomasz70 Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Na pewno nie TT i absolutnie nie Walther PP czy PPK. Nie mamy wymiarów, ale kabura z wyglądu zrobiona na broń rozmiarów TT, ViS, Browning HP 35 etc.Zrób jeszcze zdjęcie obu stron przy zamkniętej klapie i pytanie uzupełniające - obok kieszonki na magazynek widać wycięcie - jakie było jego przeznaczenie (schowek na wkrętak, ślad odprutej kieszeni)?
lina_90 Napisano 22 Czerwiec 2014 Napisano 22 Czerwiec 2014 Może najpierw ją wyczyścić i zakonserwować? Podejrzewam ,że gdzieś pojawią się słabo widoczne sygnatury.
nino83 Napisano 1 Luty 2014 Napisano 1 Luty 2014 Skóra groszek,więc pewnie niemiecka,ale niemczyzna to nie moje klimaty,więc nie wiem na jaką klamkę:)
Tomasz70 Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 Kształt, za wyjątkiem detali (szlufki na wycior, metalowe kółko przy klapie) zbliżony do kabury dla Astry 400, ale to nie to. W publikacji Eugene J. Bendera Military Holsters of World War II",nie ma nic takiego samego. Podaj gdzie to znalazłeś - w Polsce, czy w innym kraju?
derkb Napisano 3 Luty 2014 Autor Napisano 3 Luty 2014 tak jest slad po szwie zaznaczyłem miejsce czerwona kreską
derkb Napisano 3 Luty 2014 Autor Napisano 3 Luty 2014 wymar kieszeni" na długosc ok 17,5cm, a całej kabury z otwartą klapą ok 30cm, na szerokośc w najszerszym miejscu ok 13,5cmnatomiast całej kabury z zamknietą klapą na dł ok 22cm
derkb Napisano 31 Styczeń 2014 Autor Napisano 31 Styczeń 2014 witam, podejrzewam że do radzieckiego TT, ale nie znalazłem takiej samej w necie, prosze o wypowiedzenie się na ten temat , jaki producent, lata produkcji itp, na skórze w srodku moze byly jakies pieczatki ale sie musiały wytrzec....
derkb Napisano 2 Luty 2014 Autor Napisano 2 Luty 2014 w żeniłem sie w garaz:) w garażu mojej żony znalezione, który wczesniej był własnościa jej ojcamoże to nie miec zadnego związku z kabura, z relacji żony, (teścia nie znałem zmarł parenascie lat przed ślubem) że słuzył on w 1939 w saperach w stopniu kaprala, (znalazłem też w tym garazu pare przedwojennych guzików mundurowych polskich), po wojnie nie był juz w armii.... więc moze cos przedwojennego,suma sumarum znalezione w Polsce, południowej Polsce okolice Wadowice,
derkb Napisano 2 Luty 2014 Autor Napisano 2 Luty 2014 może jednak coś niemieckiego, bo to garaż w centrum miasta przynalezny do kamienicy, a w czasie okupacji różnie z osiedlencami niemieckimi bywało w 1945....
skolcio Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Hm ciekawa kaburka, tak jak napisał Tomasz70 na pewno nie TT ani Walther. Ja bym szukał raczej w temacie I wojny.
stridor Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Witam To kabura do Visa produkowanego na potrzeby Wermachtu. Patrz http://www.info-pc.home.pl/whatfor/baza/vis.htm
skolcio Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 No to może być to. :) A do czego to kółko metalowe przyszyte do klapy?
Tomasz70 Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Niestety, nie jest to również niemiecka kabura od Pistole P35 (czyli kopii polskiego Visa). Na 100%.
derkb Napisano 3 Luty 2014 Autor Napisano 3 Luty 2014 to może taki szczegół, na klapie zauważyłem - jest slad przeszycia w kształcie trójkata, moze jakis zakład tam doszywał (nie wiem logo), numer itp, moze któres wojska doszywały odbiór, moze w którys armiach był zwyczaj ze oficerowie oznaczali swoja broń itp - byłby to tropprzeszycie zaznaczyłem na czerwono, po zamknieciu kabury znajduje sie u góry na zgieciu klapki...ten trzpień-nit do zamykania jest odlewany
Pytanie
derkb
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.