Wyro Napisano 28 Styczeń 2014 Autor Napisano 28 Styczeń 2014 Nie znam niemieckiego. Do tego imię i nazwisko prawdopodobnie popularne, ale m.in. Google wyrzuca mi jednego SS-mana Ericha Krausa. Może ktoś pomóc w rozszyfrowaniu tego wpisu i osoby?
abcd Napisano 29 Styczeń 2014 Napisano 29 Styczeń 2014 Lindenhof to jakaś lokalna nazwa na terenie III Rzeszy było kilka miejsc tak się nazywających.
abcd Napisano 29 Styczeń 2014 Napisano 29 Styczeń 2014 Niemcy pod koniec wojny organizowali na prowincji obozy dla bachorów ewakuowanych ze zbombardowanych miast może w przypadku Notdienst-Lager właśnie o to chodzi.Swoją drogą jeżeli ofiarodawcą książki faktycznie było dziecko to musiało mieć nieżle popieprzoną psychikę darowując komuś propagandowego gniota autorstwa dr.Goebbelsa.
viator01 Napisano 29 Styczeń 2014 Napisano 29 Styczeń 2014 Możliwe, że to było dzieło", które każdy dzieciak dostawał do poczytania od ojca, dziadka itp. - coś jak biblia, albo nasz Pan Tadeusz".
Wyro Napisano 28 Styczeń 2014 Autor Napisano 28 Styczeń 2014 Nie znam niemieckiego. Do tego imię i nazwisko prawdopodobnie popularne, ale m.in. Google wyrzuca mi jednego SS-mana Ericha Krausa. Może ktoś pomóc w rozszyfrowaniu tego wpisu i osoby?
maciej23mj Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Tytuł książki można tłumaczyć na wiele sposobów uczciwe serce", prawdziwe serce", szczere serce". Wydawnictwo-okupowana Bydgoszcz:)
Wyro Napisano 28 Styczeń 2014 Autor Napisano 28 Styczeń 2014 Dziekuję! Mam już wpis: Na pamiątkę tych pięknych chwil wypoczynku w Północnym obozie Lindenhof dedykuję Erichowi Krausowi.Ciekawe od kogo i kim był Kraus?
maciej23mj Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Dedykacja Na pamiątkę dni opieki w obozie służby ratunkowej (coś w tym stylu) w Lindenhof" Dedykowany od Ericha Krause
maciej23mj Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Bardziej chodzi tu o jakiś pobyt w szpitalu:)
marg33 Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Tytuł trzeba tłumaczyć jako:Spiżowe serce".A tekst:Na pamiątkę pobytu w sanatorium? Lindenhof od Ericha Krausa".
zancus Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Wydawnictwo: Centralne Wydawnictwo NSDAP/Franz Eher Nachfolger GmbH w Monachium.Tytuł: Spiżowe (nieugięte) serce.Lindenhof to nazwa starówki w Zurychu. Charakter pisma pasuje mi do osoby młodej, może dziecka. Przemawia za tym treść wpisu: Za opiekę w czasie (w trakcie) pięknego pobytu na obozie pierwszej pomocy w Lindenhof od Ericha Krausa.Prawdopodobnie chodzi o obozy przysposobienia obronnego, w tym konkretnym przypadku, pierwszej pomocy prowadzone na terenie neutralnej Szwajcarii dla dzieci i młodzieży z Niemiec.
Wyro Napisano 28 Styczeń 2014 Autor Napisano 28 Styczeń 2014 Dziękuję za doprecyzowanie tłumaczenia. Ma to teraz sens.Tylko od" czy dla"?
Rysiu_Hipokryta Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Skoro jest tak wyraźny dziecięcy charakter pisma to jeśli jest to książka DLA Ericha to jest od DRUGIEGO DZIECKA, drugą wersję znamy.
Wyro Napisano 29 Styczeń 2014 Autor Napisano 29 Styczeń 2014 To nie dziwię się, że dziecko się chętnie prezentu sprytnie pozbyło...:)
Wyro Napisano 29 Styczeń 2014 Autor Napisano 29 Styczeń 2014 I jeśli się nie mylę, została wcześniej naprawiona u bydgoskiego introligatora...
Pytanie
Wyro
Nie znam niemieckiego. Do tego imię i nazwisko prawdopodobnie popularne, ale m.in. Google wyrzuca mi jednego SS-mana Ericha Krausa. Może ktoś pomóc w rozszyfrowaniu tego wpisu i osoby?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.