Skocz do zawartości
  • 0

Książka Goebbelsa z lat. 40 z wpisem kogoś...

Wyro

Pytanie

Napisano

Nie znam niemieckiego. Do tego imię i nazwisko prawdopodobnie popularne, ale m.in. Google wyrzuca mi jednego SS-mana Ericha Krausa. Może ktoś pomóc w rozszyfrowaniu tego wpisu i osoby?

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niemcy pod koniec wojny organizowali na prowincji obozy dla bachorów ewakuowanych ze zbombardowanych miast może w przypadku Notdienst-Lager właśnie o to chodzi.Swoją drogą jeżeli ofiarodawcą książki faktycznie było dziecko to musiało mieć nieżle popieprzoną psychikę darowując komuś propagandowego gniota autorstwa dr.Goebbelsa.
Napisano

Nie znam niemieckiego. Do tego imię i nazwisko prawdopodobnie popularne, ale m.in. Google wyrzuca mi jednego SS-mana Ericha Krausa. Może ktoś pomóc w rozszyfrowaniu tego wpisu i osoby?

Napisano
Dziekuję! Mam już wpis: Na pamiątkę tych pięknych chwil wypoczynku w Północnym obozie Lindenhof dedykuję Erichowi Krausowi.

Ciekawe od kogo i kim był Kraus?
Napisano
Wydawnictwo: Centralne Wydawnictwo NSDAP/Franz Eher Nachfolger GmbH w Monachium.
Tytuł: Spiżowe (nieugięte) serce.
Lindenhof to nazwa starówki w Zurychu. Charakter pisma pasuje mi do osoby młodej, może dziecka. Przemawia za tym treść wpisu: Za opiekę w czasie (w trakcie) pięknego pobytu na obozie pierwszej pomocy w Lindenhof od Ericha Krausa.

Prawdopodobnie chodzi o obozy przysposobienia obronnego, w tym konkretnym przypadku, pierwszej pomocy prowadzone na terenie neutralnej Szwajcarii dla dzieci i młodzieży z Niemiec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie