Erih Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 To ja bym się jeszcze chciał dowiedzieć na jakiej podstawie Ślązaków należy uznać za odrębny naród. samo mówienie gwarą jak dla mnie to raczej za mało- jeszcze 100 lat temu co rejon to inna gwara była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppitero70 Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 jak znasz gware to posłuchaj tego http://www.youtube.com/watch?v=6n6fVsoAuv4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Wg.definicji UE której prawodawstwo przyjęła RP poczucie odrębności,więź kulturowo-historyczna,długotrwałe ,nieprzerwane zamieszkiwanie na danym terytorium mogą stanowić przesłanki do uznania danej wspólnoty za naród..Z tego co wiem obecnie Slązacy którzy popierają RAS starają się o uznanie za mniejszość etniczną..Podobna sytuacja jest na Litwie gdzie Litwini uznają Polaków za spolszczonych Litwinów..Wszystko zależy od determinacji samych zainteresowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Skoro w OT brniemy....Z tym przykładem Polaków/mniejszości polskiej na Litwie, to bym się nie rozpędzał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Sam język nie jest wykładnią..Austriacy ,czesc Szwajcarów mówią po niemiecku, a nie uznają się za Niemców..W Szwajcarii jako całości obowiązują 3 języki a mimo to są 1 narodem..Ważne jest wewnętrzne poczucie własnej tożsamości..Slązacy uznają się w dużej swojej częsci za odrębny naród słowiański,o podobnym do polskiego lecz odmiennym języku..Robienie na siłę jednosci nie wypaliło np.w Jugosławii ,choć mogło to byc fajne państwo..Skala przemocy pokazała jednak że dobrze żyć w zgodzie i z poszanowaniem każdej grupy etnicznej,narodowej itp.Myslę że prawodawstwo UE rozstrzygnie te sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 w Jugosławii ,choć mogło to byc fajne państwo"Niom... ś.p. Tito też tak myślał...Choć niekoniecznie, poza karabinami i bytem efemerydy na ówczesnej mapie politycznej Europy nie bardzo czymś więcej dysponował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Wszystko padło przez wzajemne poczucie okradania i nieuznawanie aspiracji narodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Mnie osobiście się ten list nie podoba..Nie pisał go nikt z RAS tylko z ZLNS malutkiej formacji..Polityka swoje,pamięć i historia to inna płaszczyzna..Masz rację Polacy tez ginęli w obozach po 1945,ale z powodow politycznych-opozycja,AK,WiN itp.Slązacy byli mordowani etnicznie.To różnica." Oj kolego skoro mordowali etnicznie to na jakiej podstawie odróżniali Ślązaka od AKowców spod Częstochowy? Komuniści etnicznie nie mordowali-oni mieli swoją własną listę wrogów ludu/ustroju. Jak to się stało ze nie wymordowali całego NRDówka i zostawili nam niemiecką mniejszość w opolskiem? Jak to się stało ze nie wyrżnęli Bieszczad tylko przesiedlili na ziemie zachodnie? Ja mam wrażenie że jest na Śląsku spora grupa osób które uważają iż to Śląsk był najbardziej represjonowana częścią tego kraju zarówno w czasie wojny jak tez tuż po. Weź się chłopie doedukuj najlepiej w odpowiedniej placówce UE czy Abwery co się działo na innych ziemiach wchodzących w skałd II RP i obecnego państwa polskiego. Ciekawe czy kanclerzyna Merkel Wam autonomie przyzna czy się będziecie bujać jak polska mniejszość w Niemczech po dziś dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Alehttp://odkrywca.pl/ruch-autonomii-slaska-uczcil-poleglych-slazakow,652472.html#652472 to już było;po za tym proponuję w ,,szukajce,,- ruch autonomi ślaskiej,tyle razy było to wałkowane,że już nie ma się co nakręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Z mojej strony kończę dyskusję bo duchy Prezesa,Merkel i Putina zawładnęły tym wątkiem..Odpowiem tylko wyedukowanemu" jak UB odrozniało Slązakow od Niemców i Polakow-na podst.niemieckich dokumentow!Wyłapywano tych którzy na apel Londynu wpisywali się na 3 volkslistę - jako Slązacy.Pierwsze 2 kategorie były niemieckie..Poldkie UB korzystali z gestapowskich list + donosicieli którzy potem zajmowali domy ofiar..Pozdrawiam..:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 polskie UB" pod Salomonem Morelem ? Zaiste przykładny Polak i katolik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Ty sobie z nas żartujesz... Prawda?III lista była wg Ziętka wyłączona z rejestracji przez nowe władze... Co więcej- od maja 1945 również osoby z II listy mogły ubiegać się o ehabilitację"...Ciekawe natomiast, że jeszcze w latach osiemdziesiątych ( że o siedemdziesiątych litościwie nie wspomnę ) listy" były doskonałym papierem dla zachodnich Niemiec... I wtedy jakoś już nie przeszkadzały :-)PS Powyższe do A88, a nie do Hubertusa oczywista oczywistość...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:25 25-01-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Tutaj jak komendant Gęborski ozróżniał " Slazaków od Niemców....Szef obozu Czesław Gęborski, 20 letni wówczas mężczyzna na tak poważnym stanowisku (!!??) przyznał, „że być może w obozie byli osadzeni Polacy (a raczej Ślązacy mówiący swoją mową - wyj. autora), jednak mówili tak niezrozumiałą gwarą, że trudno było ich uznać za Polaków lub wyróżnić spośród Niemcow”..."Reszta też dla wyedukowanych"..http://www.silesia-schlesien.com/index.php?option=com_content&view=article&id=290%3Adr-ewald-stefan-pollok-oboz-koncentracyjny&catid=37%3Aartykuy&Itemid=54 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 ..Szef obozu Czesław Gęborski, 20 letni wówczas mężczyzna na tak poważnym stanowisku (!!??) przyznał, „że być może w obozie byli osadzeni Polacy (a raczej Ślązacy mówiący swoją mową - wyj. autora), jednak mówili tak niezrozumiałą gwarą, że trudno było ich uznać za Polaków lub wyróżnić spośród Niemcow”..."Urodzony w Dabrowie Górniczej i gwary nie znał :) A za 68y też Cię mamy przeprosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Z podanego linka:W powyższym artykule pokażę jak działały trzy obozy koncentracyjne po wojnie w Polsce.Łambinowice, i „Zgoda” Świętochłowice nie były jedynymi obozami jakie istniały po wojnie na Śląsku. W trakcie moich badań doliczyłem się na terenie woj. opolskiego 213 obozów i 9 więzien, na terenie pow. olsztyńskiego 120, a w całej Polsce doszedłem do liczby 1311, choć jeszcze badań nie zakończyłem.Normalnie archipelag gułag rozwijał się w błyskawicznym tempie nie to co u tych amatorów z SS :) Czytelnik zapewne zastanawia się o jakim obozie koncentracyjnym piszę. Nie chodzi tu o niemiecki oboz koncentracyjny a o powojenny obóz "Zgoda w Świętochłowicach. W czasie wojny w latach 1942-1945 obóz byl filią obozu w Oswięcimu, zmarło tu wówczas około 600 uwięzionych, a w sześć miesięcy, kiedy obóz nalezal do Polski, około 4.000 osób. Wydaje mi się, że przyszedł czas, aby powiedzieć prawdę – przejęliśmy pohitlerowskie obozy koncentracyjne, osadziliśmy w nich ludzi bez jakiegokolwiek wyroku sądowego, torturowaliśmy ich, głodziliśmy, mordowaliśmy, przez lata wmawialiśmy społeczeństwu, że to nie prawda." My? Skoro pan profesor miał krewnych w UB niech się kaja :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Kogo ten temat ciekawi,bulwersuje itp.może na własną rękę dociekać,usciślac itd..Sporo jest ostatnio wydawnictw IPN w ww.temacie.. Mnie bardzo cieszy że w tak trudnym temacie toczy się tutaj rzeczowa dyskusja co potwierdza renomę tego forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Zaraz zaraz. Ślązaków nie wsadzano do obozów za bycie Ślązakami, tylko za kolaborację z Niemcami (często domniemaną) lub uznając ich po prostu za Niemców ( zwłaszcza tych co w literackiej polszczyźnie wysłowić się nijak nie potrafili, a mieli za sobą służbę w niemieckim wojsku).W dodatku PRL miało być państwem unitarnym, więc przedwojenni działacze autonomiczni z urzędu stawali się wrogami ludu".Nikt nie eksterminował Górnoślązaków za bycie Górnoślązakami ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Hubertus - Dąbrowa Górnicza ma tyle wspólnego ze Śląskiem i śląską gwarą co co rolmops z Rollce Roycem...Pradziadek mojej małżonki zginął w obozie w Świętochłowicach. Miał v-3. Został zakapowany przez sąsiada za to, że w domu gadał z dzieciakami po niemiecku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Wrzutki z Dabrową Górniczą , negowanie niewygodnych faktów pokazują że mimo wspólnej państwowosci Polacy mało wiedzą o Sląsku, jego historii, wielokulturowosci,odmiennosci itp..Pociecha jest w tym że zaczyna się ukazywac sporo wydawnictw historycznych i przestaja bac się mówi ci Slązacy którzy przeżyli tamte czasy, a dożyli do dzisiaj..Zazdroszczę pewnosci siebie wszystkowiedzącym " z poza Sląska o Sląsku..Ja napewno nie czuł bym się tak pewnie dyskutując i negując na temat historii np. Kurpiów czy innych Polaków ws. ich regionu..Musiałbym sie solidnie wgryzc w temat żeby potem głosic tezy.." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 A88- a z kim i o czym chciałbyś dyskutować?Ja osobiście, nie widzę powodu aby zniżać się do pacjenta który o Polsce mówi per ękart wersalski" tudzież śle wiernopoddańcze listy do batiuszki...Sam Ślązacy krzywdę sobie robią a później pretensje, że nie mają partnerów do rozmów.Trzy- czytałeś Statut organiczny? O nim, m.in. jest watek na Forum...Btw- oficjalne credo?„Jestem Ślązakiem, nie Polakiem, i nie Polsce przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem i nie czuję się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa”" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Powiedz mi czy takie poglądy nie mieszcza się w ramach demokracji? Słyszałes kiedys o Katalończykach,Baskach, Wallonach,Korsykanach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 „Jestem Ślązakiem, nie Polakiem, i nie Polsce przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem i nie czuję się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa”"Chodzi mi o ten fragment.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Jakie poglądy, że zapytam z ciekawości?Że Polska to takie diabli wiedzą co i po co? Czy, że mityczna autonomia zrobi ze Śląska krainę miodem i mlekiem płynącą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Nie, nie są- dopóki żre krupnioka, którego kupuje z moich podatków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Dajcie spokój koledze o nazwisku na P. Z takim kimś nie warto nawet dyskutować - a tym bardziej o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.