and_andrzej Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Napisano 20 Styczeń 2014 Wyszedł, w kontekscie prusko-austriackich drobiazgów w początku XIXw, okolice Breslau, taki fragment srebrnego, pozłacanego naczynia. Sygnatury jak widac. Komuś cos mówia takie punce ? :)
and_andrzej Napisano 22 Styczeń 2014 Autor Napisano 22 Styczeń 2014 Dzieki Traper za info. Wiem ze gra nie warta swieczki bo to niestety fragment naczynia. A wiesz jak jest z ciekawoscia eksplorerska-chce sie wiedziec bo to kawalek historii:). To wyszlo na polu w okolicy wro gdzie wychdzi wszystko z okolic XIX w prusko austriackiego. Ale XVIII wportugalska monetka, medal za Stalingrad i brytyjski guzik artyleryjski tez wyszedl :). Data Tyfus to 1842 takze pasowaloby do pierwszego zlotnika z twojej listy. Takze moze to punca niejakiego Andrieja Kovalskyego z Moskwy. Moze:). 5 m dalej lezala boratynka :). Anyway..dzieki za zainteresowanie tematem:). Wiem wiecej :)
tyfus Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 a to wielce prawdopodobne może być, co wcześniej napisałem.post mi uciekł i bardziej opierałem się na zadjęciu i opisie do niego.
traper6 Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 Też się opierałem na opisie bo fotka nie była zbyt czytelna i do końca nie byłem pewien czy to AK czy AЖ :)Pozdrawiam
hipolit-O4 Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Powyższe pochodzi z tej radzieckiej publikacji.
zip139a Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Tak cyfra 84 tyczyła się tylko wyrobów z złota.To BK to są inicjały złotnika a to A.K 1812 to jest miasto i data wyrobu
and_andrzej Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Napisano 20 Styczeń 2014 Wyszedł, w kontekscie prusko-austriackich drobiazgów w początku XIXw, okolice Breslau, taki fragment srebrnego, pozłacanego naczynia. Sygnatury jak widac. Komuś cos mówia takie punce ? :)
abcd Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 http://www.silvercollection.it/russiansilverhallmark.html
zip139a Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Przepraszam nie złota a srebra.Pisałem o tym a pomyślałem o złocie:-P
and_andrzej Napisano 22 Styczeń 2014 Autor Napisano 22 Styczeń 2014 :) dzieki. Rok to 1842 (rzeczywiscie slabo widac). To teraz tylko musze namierzyc zlotnika i miasto.
traper6 Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 @zip 139a.... A.K 1812 to jest miasto i data wyrobu..."Od kogo masz takie informacje że takie bzdury wypisujesz ?
traper6 Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 AndrzejuJest trudno dokonać dokładniejszej identyfikacji tego sreberka.Brakuje na nim jednej puncy - puncy miejskiej, prawdopodobnie była na prawo od probierza 84" ale nie koniecznie.Punca AK 1812 (a czy to nie jest AЖ 1812 ?)jest puncą imienną mistrza jubilerskiego i jego zakładu, natomiast punca BK (WK), jest puncą imienną obotnika" który wykonał ten przedmiot pod okiem mistrza i w jego pracowni. Gdyby to był cały wyrób powiedzmy cukiernica, mlecznik, patera mógłbym się podjąć dokładniejszej ID. A to jest tylko ogryzek który ma wartość złomu srebra. Można było by się pokusić o zlokalizowanie miasta i nazwisko mistrza na podstawie jego puncy, ale jest tego za dużo. Zajęło by mi to kilka godzin, po prostu mi się nie chce :) Gra nie warta świeczki. Pozdrawiam
tyfus Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 ewentualnie ufając trochę w info, które podają na tej stronie - można przyjąć, że wchodziły w rachubę dwie osoby, odnośnie puncy AK.http://www.925-1000.com/Frussia_assay_01.htmltylko, że daty nijak się mają do roku 1812.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 08:14 22-01-2014
traper6 Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 A no właśnie daty ni jak się mają :)W XIX w. w calutkiej matuszce Rassiji" było dużo jubilerów o takich inicjałach.Żeby zidentyfikować mistrza, punce nie mogą być podobne, lecz identyczne, łącznie z krojem liter, kropką, przecinkiem itp, po prostu IDENTYCZNE. Każdy niuans który będzie od tego odbiegać, będzie oznaczać innego mistrza.
and_andrzej Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Napisano 20 Styczeń 2014 ok, ten system oznaczania czystosci stopu (czyli w przypadku tego fragmentu cyfra 84) to była metoda ktora dotyczyła tylko wyrobów rosyjskich złotników ?
Pytanie
and_andrzej
Wyszedł, w kontekscie prusko-austriackich drobiazgów w początku XIXw, okolice Breslau, taki fragment srebrnego, pozłacanego naczynia. Sygnatury jak widac. Komuś cos mówia takie punce ? :)
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.