Skocz do zawartości
  • 0

Punce na srebrnym fragmencie naczynia

and_andrzej

Pytanie

Napisano

Wyszedł, w kontekscie prusko-austriackich drobiazgów w początku XIXw, okolice Breslau, taki fragment srebrnego, pozłacanego naczynia. Sygnatury jak widac. Komuś cos mówia takie punce ? :)

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzieki Traper za info. Wiem ze gra nie warta swieczki bo to niestety fragment naczynia. A wiesz jak jest z ciekawoscia eksplorerska-chce sie wiedziec bo to kawalek historii:). To wyszlo na polu w okolicy wro gdzie wychdzi wszystko z okolic XIX w prusko austriackiego. Ale XVIII wportugalska monetka, medal za Stalingrad i brytyjski guzik artyleryjski tez wyszedl :). Data Tyfus to 1842 takze pasowaloby do pierwszego zlotnika z twojej listy. Takze moze to punca niejakiego Andrieja Kovalskyego z Moskwy. Moze:). 5 m dalej lezala boratynka :). Anyway..dzieki za zainteresowanie tematem:). Wiem wiecej :)
Napisano

Wyszedł, w kontekscie prusko-austriackich drobiazgów w początku XIXw, okolice Breslau, taki fragment srebrnego, pozłacanego naczynia. Sygnatury jak widac. Komuś cos mówia takie punce ? :)

Napisano
Andrzeju
Jest trudno dokonać dokładniejszej identyfikacji tego sreberka.
Brakuje na nim jednej puncy - puncy miejskiej, prawdopodobnie była na prawo od probierza 84" ale nie koniecznie.

Punca AK 1812 (a czy to nie jest AЖ 1812 ?)jest puncą imienną mistrza jubilerskiego i jego zakładu, natomiast punca BK (WK), jest puncą imienną obotnika" który wykonał ten przedmiot pod okiem mistrza i w jego pracowni.
Gdyby to był cały wyrób powiedzmy cukiernica, mlecznik, patera mógłbym się podjąć dokładniejszej ID. A to jest tylko ogryzek który ma wartość złomu srebra. Można było by się pokusić o zlokalizowanie miasta i nazwisko mistrza na podstawie jego puncy, ale jest tego za dużo. Zajęło by mi to kilka godzin, po prostu mi się nie chce :) Gra nie warta świeczki.
Pozdrawiam
Napisano

ewentualnie ufając trochę w info, które podają na tej stronie - można przyjąć, że wchodziły w rachubę dwie osoby, odnośnie puncy AK.

http://www.925-1000.com/Frussia_assay_01.html

tylko, że daty nijak się mają do roku 1812.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 08:14 22-01-2014

Napisano
A no właśnie daty ni jak się mają :)
W XIX w. w calutkiej matuszce Rassiji" było dużo jubilerów o takich inicjałach.
Żeby zidentyfikować mistrza, punce nie mogą być podobne, lecz identyczne, łącznie z krojem liter, kropką, przecinkiem itp, po prostu IDENTYCZNE. Każdy niuans który będzie od tego odbiegać, będzie oznaczać innego mistrza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie