Skocz do zawartości

Allegro - weryfikacja oryginalności vol. 13

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 218
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Micjał1...9 hahaha, udowodniłem Ci ze bagnety są oryginalne i że to nic nadzwyczajnego bo to popularesy, pozostali Forumowicze to samo Ci powiedzieli, a Ty dalej twardo (się kompromitujesz) twierdzisz ze to kopie :)) zeby tylko nie przyznać się do błędu. Jakie to piękne a zarazem typowo polskie :))

Swoją kolekcję pokazywałeś w dziale asze odkrycia". wiesz, prosta sprawa - każdy potrafi cos wykopac, ale kupic w idealnym stanie nie kazdy bo nie stać i tyle. Chcesz kopac, lubisz kopać, ok, nic mi do tego, ale nie angażuj w spór miedzy nami pozostałych Poszukiwaczy bo to nieładnie (ja tez czasem kopie, ale to bardziej z naukowego punktu widzenia).

Zakończmy już tą dyskusję, jak coś to PW. I taki apel na koncu - jak ktoś się na czymś nie zna to niech się nie wypowiada w danym temacie bo tylko w ten sposób oszukuje i wprowadza ludzi w błąd. A to forum wszak za fachowe uchodzić ma.

Bułgarskie remonty bagnetów 95 - cechy charakterystyczne, występujące łącznie w danym bagnecie - lub tylko kilka z nich:

1) specyficzne przeszlifowanie głowni oraz głowicy - do iałości" - usunięcie przez to korozji oraz innych uszkodzeń - a przez to nierówna powierzchnia i często brak oznaczeń na progu

2) nowe okładziny - obrobione z grubsza, niedokładnie, wystające często poza obrys rękojeści, drewno surowe, jasne, podłej jakości

3) numer seryjny naniesiony ręcznie (elektrodługopisem) - na jelcu - często jest to kilka numerów po kolei

4) pochwy przeszlifowane - potem zaoksydowane na czarno

5) zaczepy żabki - jeśli były uszkodzone - lutowane na mosiądz - często wyjątkowo niedbale

6) wspomniane już wymienione nity jelca

7) na końcówce pochwy wywiercony mały otwór odwadniający

8) bagnety ze strzemiączkiem na głowicy - strzemiączko usunięte

Te bagnety są bardzo popularne, tanie - nikt tego nie podrabia jak do tej pory. W Bułgarii były używane przez żandarmerię - nawet nie przez wojsko. W szczycie wysypu kosztowały w hurcie 10 Euro sztuka.

Dziwię się bardzo, że tak popularny i prosty" bagnet może stanowić oś czyjegoś sporu... Co będzie w wypadku naprawdę rzadkich bagnetów ? Strach pomyśleć.

To ty w dalszym ciagu prowadzisz ten spor wypowiadajac sie w sposob niezwykle egoistyczny - nie znasz moich finansów - w zwiazku z czym skad taki wniosek? gdybym chcial to bym kupowal w wiekszosci a nie kopal, a tez mi sie zdarza kupic tak sie glupio sklada - ale nie robi to ze mnie lepszego a juz na pewno sie z tym nie obnosze. :)

Dodatkowo napisales ze wykopac kazdy potrafi a kupic to juz nie kazdy bo nie kazdego stac - a to ci dobre, ja mam odmienne zdanie, nie kazdy potrafi cos wykopac - bo ma slaby sprzet, bo miejsce kiepskie, bo brak cierpliwosci, lub miota sie po lesie bez doswiadczenia bez odpowiedniego przygotowania to i efektow brak. a kazdego wlasnie stac zeby cos kupic, nawet raz na czas - np pare szpejow do kolekcji w stanie takim lub innym - za 100 lub 1000 - mamy wiec chyba 2 rozne hobby i inne podejscia do sprawy i zycia :)
I nie widze zeby angazowany w spor zostal ktokolwiek z postronnych forumowiczów.

I na koniec; jesli naprawde wszystko sprowadzasz do kasy to nie jeden kowalskiego fant z ziemi - wart jest wiecej niz jakis tam twoj magazynowy bagnet :) ale przeciez nie o kase w tym hobby chodzi, co ? a moze jednak? to dzial do id, kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie, ja wyrazilem swoja, ty swoja i wszyscy szczesliwi.

W tym momencie mysle ze wszystko zostalo juz powiedziane. To nie ja mam karteczke przy nicku a juz nie jeden dostal atakujac mnie bez powodu, pozdro

Uwagę kieruję do napisanych tu wcześniej postów przez niektórych użytkowników.

Jak już kiedyś wspomniałem, gdyby decyzja należała do mnie - zlikwidowałbym całkowicie wątki tego typu.
Skoro już są, to po to aby udzielać konkretnych, rzeczowych odpowiedzi.
Od tej chwili, jakiekolwiek przepychanki słowno-muzyczne, wbijanie szpileczek, plucie - będzie skutkowało wręczeniem ładnego, żółtego wafelka.

Proszę mieć to na uwadze.

zachęcam innych do identyfikowania bo nie będę mógł poświęcać tu teraz tyle czasu ile wcześniej :) ale zawsze rzucę okiem na świeży narybek który po dwóch postach trzęsie kopiarzami na allegro i miesza im szyki :):):):) -pozdro

Jest trochę czasu, więc dopytaj o sygnatury, bo powinny być. Szabla rzeczywiście odbiega nieco od typowych wzorców dla pruskich" (cudzysłów, bo zwykle tak określa się też szable bawarskie, saskie itd.) szabel ze względu na brak obejmy z nitem przy rękojeści. Ale spotkałem się z tak wyglądającymi szablami M1811 w wersji oficerskiej. Podobne też były oficerskie szable bawarskie z połowy XIX wieku. Na początku brałem też pod uwagę jedną z odmian brytyjskiej P1796 lekkiej kawalerii, ale tamte miały inne głownie.
Mimo wszystko każda z szabel jakie widziałem miała sygnatury producenta.

Nie daje mi ta szabla spokoju, bo wygląda na oryginalną, chociaż dość mocno przeszlifowaną. W jednym z katalogów znalazłem na aukcji taką szabelkę http://www.thomasdelmar.com/Catalogues/AS121207/lot061.jpg
nie ma też żadnych bić.
Przeglądając różne źródła znalazłem najbardziej podobne szable (ale bardziej dekoracyjne wykończenie) z początku XIX wieku i były to szable z Saksonii. Też nie mają bić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie