Skocz do zawartości

UWAGA - GRANATY DOBREM KULTURY!

Gość filemon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przykład praktycznego stosowania nowej ustawy o ochronie dóbr: granat niemiecki wz. 39 wysłany pocztą lotniczą do USA - całkowicie pozbawiony cech bojowych, tzn. całkowicie pusty jak wydmuszka, skorodowany. Lekki jak piórko, każdy idiota widzi na pierwszy rzut oka, że to puste. Pan oficer ze Straży Granicznej Okęcie zatrzymuje go jako UWAGA przyrząd wybuchowy" - termin po prostu zaczerpnięty bez żadnego zastanowienia z Kodeksu Karnego... Oczywiście nikogo nie razi absurdalność takiego działania - po co zbędne myślenie. Po 75 dniach okazuje się, że biegły nie uznał tego za przyrząd wybuchowy" - po prostu wziął go do lewej ręki (w prawej miał bułkę z serem) - i zobaczył, że jest pusty - no bo jak taka ekspertyza miała wyglądać inaczej w tym wypadku?? No to, żeby nie wyjść na pusto - i przyznać się do błędu - granat został uznany ZA ZABYTEK... Na dzień dzisiejszy mam POSTAWIONY zarzut wywozu za granice zabytku bez stosownego zezwolenia.... Sprawa do prokuratury - i zaraz do sądu. UWAGA! GRANATY NIEMIECKIE SĄ DOBREM POLSKIEJ KULTURY!!!! SAPERZY - NISZCZYCIE ZABYTKI - ŁAMIECIE PRAWO!! Może ktoś ma pomysł jak wygrać z takim absurdem?
Napisano
Witam
O ile sobie przypominam,zakazowi wywozu podlegają przedmioty wyprodukowane przed 1945 rokiem,czy jakoś tak.
Może tak to zostało zinterpretowane.Czyli ołówek wyprodukowany 30 grudnia 1944 też podlega zakazowi wywozu.
Zdaje się, że do tej pory nikt nie zdefiniował dokładnie co podlega zakazowi wywozu z terenu RP w przypadkach zabytków kultury". Ale być może się mylę.
Pzdr.
Napisano
Z tego co wiem, to nie jest ważne czy przedmiot jest zabytkiem kultury polskiej" czy jakiejkolwiek innej. Po prostu wszystko co zostało wyprodukowane przed 1945 rokiem jest zabytkiem, więc nawet tubka zużytej pasty do zębów wyprodukowana dla niemieckich żołnierzy podlega tej idiotycznej ustawie. Lepiej by sie zajeli tym co mają w muzeach, żeby to jakoś wyeksponować, zamiast szukać dziury w całym
Pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Do tej pory myslalem, ze Austrowegry opisane przez Haszka w Przygodach dobrego wojaka Szwejka" to kraj wzorcowych absurdow i biurokracji. Teraz widze, ze sie mylilem...:)
Napisano
Też się zastanawiałem, czy niewypały i niewybuchy są uznane za zabytki? Ustawa, z tego co wiem, nie wyłącza żadnych rzeczy. Powinien być tam zapis typu za wyłączeniem przedmiotów stanowiących zagrożenie dla życia i zdrowia ludzkiego, takich jak....". Tymczasem czegoś takiego brak. Naszło mnie to przy info o tej skonfiskowanej skorupie 75mm która mieli wysadzić. Aby było to zgdnie z prawem powinni najpier zasięgnąć opini konserwatora zabytków. Czy się mylę?
Napisano
Piekny to kraj, zalegający gdzies w Europie a absudrdem stojący....
Polska go zwią...
Ale zaraz, zaraz, coś znalazłem, czy aby ten fragment ustawy z dnia 23 lipca 2003 r O ochronie zabytków i opiece nad zabytkami"...

------------------
Art. 59.
1. Pozwolenia na wywóz za granicę nie wymagają:

3) zabytki przywiezione z zagranicy, które są objęte procedurą odprawy
czasowej w rozumieniu przepisów Kodeksu celnego;
4) zabytki przywiezione z zagranicy przez osoby korzystające z przywilejów
lub immunitetów dyplomatycznych, w tym przywiezione w celu urządzenia
wnętrz przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych;

-------------

nie dotyczy wlasnie Pana Hansa w mundurze np. SS który wraz ze swoim rozbudowanym wyposażeniem przyjechał do nas z zagranicy i jak najbardziej przedreptał przez lagalną granicę (nawet uwiecznił sie na zdjęciu jak to integruje się z Polską czulue obejmując szlaban graniczny!) na której to granicy celnie sie odprawaił w rozumieniu róznych tam przepisów po czym wraz ze swoim obecnie traktowanym zabytkiem udał sie w głąb terytorium RP nr 2 w celu dokonania urządzenia przedstawicielstwa dyplomatycznego Tysiącletniej RZESZY?

Napisano
Witam
Tez to zauwazyłem,że nasi ustawodawcy robia wszystko by nam Polakom zabraniać,a inni(reszta Europy)może...
Cóż,w polityke nie będę sie wgłębiał...ale powinna być bardziej dla nas Polaków,jeśli ją Polacy ustanawiaja..
pozdrawiam
monti
Napisano
A i dobrze :) , wywozic wam sie zachcialo ! Wprawdzie nie jest to tak straszne jak wywozenie fantow po SS do wloch czy niemiec, ale ja jestem bardzo przeciw wywozce wszelkiego rodzaju starcyh wartosciowych w miare rzeczy. Sprzedalismy im fabryki to przynajmniej granaty zostawmy , a nuż sie kiedys przydadzą :D
Napisano
Chyba jestem recydywistą a co gorsza nałogiem. Jak jeździłem do Szwecji to zawsze miałem ze sobą pełną papierośnicę mojego dziadka z 1923 r. Co prawda marychy nie wywoziłem ale tam fajki kręcone są 50 % tańsze a trzeba je gdzieś magazynować.
Pomimo wielokrotnych przeszukiwań pojazdu na granicach przemyt mój nigdy nie został odkryty.
Napisano
Ja też zorientowałem się że popełniłem przestępstwo już za granicą. Mam wszyte w kurtce do przypięcia podpinki guziki niemiecke groszki. Wręcz się rozczuliłem, wróciły na chwilę do macierzy", bo byłem w Hanowerze.
Jednak wróciły wraz ze mną do domu, nawet prześwietlanie na lotnisku nie pomogło:))))
Napisano
To ja proponuje złożyć jakiś donos na saperów , może , wtedy zdecydują sie na jakąś nowelizacje...:-)
Napisano
Acha, chciałeś opylić granat na zachód (he he pocztą, dobre) i na kontroli (w końcu terroryści szaleją) okazało się, co robisz, więc nawiedzili cię smutni panowie, a że miałeś trochę trotylu w pociskach, to masz kłopot.
A nowa ustawa mówi, że nie wolno wywozić rzeczy wyprodukowanych dawniej niż 55 lat temu, więc ten 1945 to można sobie darować.
Pozdro.
Napisano
Skąd wy bierzecie ten rok 1945 albo 55 lat. W ustawie nie ma zapisu odnośnie wieku?
Poniżej wkleiłem to co skopiowałem z ustawy, która jest zaprezentowana na stronie odkrywcy w dziale prawo

Art. 3.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące
dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące
świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w
interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną,
artystyczną lub naukową;
Napisano
Nie wiem, ale to chyba było w miejscu, gdzie piszą na temat wywozu. Co do zabytków, to masz rację.
Napisano
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=prawo&artykul=ust_o_zab

Paragraf 59

1. Pozwolenia na wywóz za granicę nie wymagają:
1) zabytki nie wpisane do rejestru mające nie więcej niż 55 lat;
2) zabytki, będące obiektami techniki, nie wpisane do rejestru, mające nie
więcej niż 25 lat;
3) zabytki przywiezione z zagranicy, które są objęte procedurą odprawy
czasowej w rozumieniu przepisów Kodeksu celnego;
4) zabytki przywiezione z zagranicy przez osoby korzystające z przywilejów
lub immunitetów dyplomatycznych, w tym przywiezione w celu urządzenia
wnętrz przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych;
5) dzieła twórców żyjących;
6) materiały biblioteczne powstałe po dniu 31 grudnia 1948 r.;
7) inne przedmioty o cechach zabytków, nie będące zabytkami.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do zabytków wpisanych do inwentarza muzeum
lub wchodzących w skład narodowego zasobu bibliotecznego.
3. Zaświadczenie stwierdzające, że przedmioty, o których mowa w ust. 1 pkt 1-5
i 7, nie wymagają pozwolenia na wywóz za granicę, wydaje wnioskodawcy
wojewódzki konserwator zabytków.
4. Nie wymagają zaświadczenia na wywóz za granicę materiały biblioteczne
powstałe po dniu 31 grudnia 1948 r., jeżeli nie ma wątpliwości co do czasu
ich powstania.
5. Jeżeli osoba fizyczna lub jednostka organizacyjna zamierzająca wywieźć za
granicę materiały, o których mowa w ust. 4, ma wątpliwości co do czasu ich
powstania, zwraca się do Dyrektora Biblioteki Narodowej o wydanie
zaświadczenia stwierdzającego, że zgłoszony przedmiot powstał po dniu 31
grudnia 1948 r.

Napisano
No a pkt 7...Inne przedmioty o cechach zabytków,nie będące zabytkami" Bardzo szerokie pojęcie.Dorobić do tego zapisu można wszystko.Kwestia interpretacji.
Pzdr.
Napisano
W takim razie ten granat od którego wszystko się zaczęło musi być jednym z ostatnich egzemplarzy tego typu, jakie pozostały w Polsce skoro jego zachowanie jest istotne ze względu na interes społeczny. No bo chyba nikt nie powie że ma wartość naukową lub artystyczną.
Swoją drogą to ciekawe jak ta sprawa się zakończy i co orzeknie sąd.
Napisano
dam wam znać - jak już będę coś wiedział..... ale punkt
7) inne przedmioty o cechach zabytków, nie będące zabytkami - rozbawił mnie do łez - naprawdę!!!
Napisano
A TRABANTEM można? Nic dodać nic ująć chory kraj!!!!!
Napisano
Ale z tą przesyłką to filemon przegiąłeś. Ale pociesz sie, bo w teleekspresie podali, że jakis jełop przesłał 80 kg amunicji ze stanów przesyłką kurierską. Ty przy nim wysiadasz. ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie