Skocz do zawartości
  • 0

Stary pas misyjny

Krychu_Szprotawa

Pytanie

Napisano

Witam forumowiczów. W ostatnich dniach wpadła mi w ręce ciekawa rzecz. Przedmiot jest bez wątpienia stary; wygląda na pas ludowy? misyjny? Szczerze mówiąc nie wiem z czym to powiązać.
Pas ma 88 cm długości, wewnątrz znajduje się 8 odznak porozwieszanych na łańcuszku (w skład odznak wchodzą arabskie medaliki oraz chrześcijański krzyżyk misyjny).
Wszystko umieściłem na zdjęciach, będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji.

Pozdrawiam Krychu

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję za zainteresowanie wątkiem.
Pas najprawdopodobniej cygański (myśl alygera wydaje się trafna, tym bardziej, że medaliki arabskie faktycznie wyglądają na imitacje arabskich monet - mają ząbkowany rant).
Zamieszcze kilka zdjęć makro tych monetek".

Pozdr.

Napisano

Witam forumowiczów. W ostatnich dniach wpadła mi w ręce ciekawa rzecz. Przedmiot jest bez wątpienia stary; wygląda na pas ludowy? misyjny? Szczerze mówiąc nie wiem z czym to powiązać.
Pas ma 88 cm długości, wewnątrz znajduje się 8 odznak porozwieszanych na łańcuszku (w skład odznak wchodzą arabskie medaliki oraz chrześcijański krzyżyk misyjny).
Wszystko umieściłem na zdjęciach, będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji.

Pozdrawiam Krychu

Napisano

Proszę o dokładne fotki tej monety". Wygląda na imitację tureckiej- widoczny napis Kunstantiniyya", ale chciałbym się jej przyjrzeć z bliska. Ciekawa jest też ta nieco wyżej, pozostałe z arabskimi napisami to tureckie drobniaki (lub ich imitacje- fotki nie pozwalają na dokładniejszą analizę), były wielokrotnie identyfikowane na tym forum, więc nie ma sensu się powtarzać.

Napisano
Te blaszki to imitacje złotej monety Mahmuda II (bodajże 20 qirszy, jeśli dobrze pamiętam). Na rosyjskim forum napisali o tych imitacjach: A cheap adornment for poor Turkish, Greek or Gypsy maidens, very crudely copied from genuine gold coins of Mahmud II (accession date 1223, regnal year 28). Could also be used as game token or "chesspiece to play cards, lotto &sim."
Napisano

Na tymże forum znalazłem przykład użycia tureckiej monety jako talizmanu chroniącego przed urokiem. Zdjęcie podpisano: Mahmud II.'s AV 20 qurúš turned to charm pretecting from evil eye".

Napisano
wygląda na pas od smokingu

reszta to radosna twórczość zbieracza
być może po zdekompletowaniu pas służył do eksponowania skarbów" wszak to atłas.

równie dobrze można go było wykorzystać do czyszczenia butów - kwestia pomysłu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie