ziolo1990 Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Napisano 8 Wrzesień 2013 Witam. Czy ktoś z Was ma pojęcie co to za PM na zdjęciu? Ciężko mi go zidentyfikować. Pomóżcie proszę!!!
ziolo1990 Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Napisano 8 Wrzesień 2013 Witam. Czy ktoś z Was ma pojęcie co to za PM na zdjęciu? Ciężko mi go zidentyfikować. Pomóżcie proszę!!!
ziolo1990 Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Napisano 8 Wrzesień 2013 Szczerze? Trochę mało prawdopodobne... Zdjęcie ludzi z oddziału partyzanckiego z Lubelszczyzny, z 1944 roku... Mors w '44?
por.pil.020 Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 A niby dlaczego partyzanci nie mogliby mieć morsa w 1944r.?Niemniej na 100% to nie jest mors :) Ja twierdzę iż jest to fińskie suomi.
skolcio Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 Zgadzam się z przedmówcą, na pewno nie mors, raczej suomi. ;)
Sōji Okita Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Wylot lufy istotnie zwraca uwagę, a reszta ? Wycięcie pistoletowe kolby, pudełkowy magazynek ? Obstaję przy swoim.
Sōji Okita Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Suomi, wersja nr. dwa późniejsza bez charakterystycznego wylotu lufy.
Sōji Okita Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 A może jest to Beretta 1938 ? Prawdopodobieństwo występowania tego typu broni na terenie ówczesnej Polski jest bardziej prawdopodobne.
dzieci3 Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 @ziołoTemat: Pistolety Mors"Napisał: dzieci3Data: 2009-09-02 20:42:42Treść: Witam,czy ktoś z użytkowników forum ma jakieś w miarę wiarygodne informacje dotyczące tej broni którą otrzymała 39DP-Rez.Z moich informacji dotarły one na Lubelszczyznę i tutaj kończą się ich dalsze losy.Czy zostały zakopane,czy może przejęła je partyzancka brać,skąd aż w Moskwie znalazły się dwie jednostki tej broni???Pozostało jedynie wiele pytań.Jedno ze zródeł podaje taką wzmiankę:W latach 60-tych do poszukujących tej broni żołnierzy w okolicach Górecka i Brzezin podszedł ok 40 letni mężczyzna i powiedział,że jako Ak-owiec posiadał taki pistolet maszynowy z numerem 6,ale nic nie wie co do dalszych jego losów,ponieważ przechodząc do innego oddziału musiał broń pozostawić w odziale w którym go otrzymał. Może ktoś z kolegów posiada więcej szczegułów,hipotez,sugestii.Wydaje mi się,że temat warty jest kolejnego ozgrzebania".Pzdr.Ale jeśli chodzi o ten z fotki...to raczej nie Mors.
pawel_breslau Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 Na bank Suomi. Wylot lufy jest typowy dla tego modelu.Pozdrawiam.
Pytanie
ziolo1990
Witam. Czy ktoś z Was ma pojęcie co to za PM na zdjęciu? Ciężko mi go zidentyfikować. Pomóżcie proszę!!!
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.