Catadero Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 ...i dowód na to, że wtórne użycie podkowy.C.
kreatura Napisano 27 Sierpień 2013 Napisano 27 Sierpień 2013 na moje oko jak by miały być ortopedyczne były by kute od podstaw, to przecież rozklepana stara podkowa
viator01 Napisano 27 Sierpień 2013 Napisano 27 Sierpień 2013 Ale podkowy w takim stanie nie dałoby się przymocować do kopyta, bo otwory na podkowiaki zostały zniszczone. To ewidentnie podkowa, która została przekuta już po ich wykonaniu (a powinny być raczej jednakowe. Nie widać tutaj też kapturka. Wątpię, by była to podkowa ortopedyczna. Jej elementy zostałyby wykonane w zupełnie innej kolejności, by nie zniszczyć otworów i rowka.
seeker Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 Zużyte podkowy w ten sposób 'przerabiane' były użuwane w ogrodzeniach łak, wybiegów dla koni, krów i innego dobytku.Pzdr
pawel_breslau Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 Ja swego czasu dostałem od kolegi podobną Wydaje mi się, że były one wykonywane we wcześniejszym okresie niż te standardowe ale nie mam żadnych dowodów popierających moja tezę :)
pawel_breslau Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 I druga strona.To już druga sztuka więc może nie były to niszczone inne podkowy na własne potrzeby? Może to faktycznie był jakiś szczególny wyrób? Pozdrawiam.Paweł
gudek82 Napisano 27 Sierpień 2013 Napisano 27 Sierpień 2013 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=189861
VVICIA Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 dwie identyczne to by nawet pasowało - spotkałem się z czymś takim że były one wykorzystywane po wbiciu w mur ( zamurowaniu ) lub wbiciu w drewniane elementy konstrukcji budynku do tego by przełożyc przez nie drąg i tak np w drzwiach stajni latem gdy było gorąco , drzwi mogły byc otwarte a drąg przełożone przez takie byłe podkowy zabezpieczał przed ucieczką konia lub w analogicznych sytuacjach innego inwentarza , były też wykorzystywane w bramach wjazdowych gospodarstw lub ogrodzeniach pastwisk do celów jak wyżej i jednocześnie do szybkiego demontażu i montażu wjazdu Dlatego mogą byc znajdywane w obszarze gospodarstwa - podwórka jak i w okolicach pastwisk.
pawel_breslau Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 Moja ponoć została znaleziona w okolicy lasów na polu. Co może świadczyć o prawdzie. Poddaję się :)Pozdrawiam.Paweł
viator01 Napisano 31 Sierpień 2013 Napisano 31 Sierpień 2013 Pamiętajcie panowie, że mowa o czasach, w których nie było sklepów handlujących na tony stalą w każdej większej miejscowości, więc większość rzeczy była wielokrotnie wykorzystywana. Podkowy były znajdowane na drogach, bo gubiły je konie, albo zostawały u kowali, gdy ktoś bogatszy chciał wymienić je na nowsze. Czasami też zachodziła konieczność zmiany podkowy na inną (np. gdy koń miał kłopoty z kopytem). Dlatego nie było to psucie wyrobów, tylko najczęściej wykorzystywanie już zbędnych. Dlatego były one wykorzystywane jako różnego rodzaju klamry do mocowania drągów w ogrodzeniach i obejściu.
Luftlander Napisano 26 Sierpień 2013 Napisano 26 Sierpień 2013 Raczej zużyta i przerobiona na coś podkowa.
kreatura Napisano 26 Sierpień 2013 Napisano 26 Sierpień 2013 a jak ty chciałbyś to rozklepać na podkowę z obecnego stanu ?Przerobiona na rodzaj uchwytu wbijanego np w mur....
Pytanie
vipiusz
Jak w temacie.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.