Skocz do zawartości

Każdy mógł dotknąć ostre granaty. Nielegalne muzeum broni"

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tytuł jest cytatem... Łącznie z ostrymi granatami...

Policjanci i saperzy wpadli w czwartek do niby-muzeum militarnego w Międzyzdrojach. Właściciel wystawiał tam m.in. granaty, miny, pociski.
Kontrolę międzyzdrojskiego prywatnego muzeum" przeprowadzili policjanci z zespołu ds. zabytków. Eksponowano tu dużą kolekcję broni, destruktów broni i amunicji oraz akcesoria wojskowe odnalezione przez okolicznych poszukiwawczy i kolekcjonerów.

- Część z eksponatów była niebezpieczna, gdyby ktoś tym potrząsał czy upuścił na ziemię. Eksponaty nie były należycie zabezpieczone przed zwiedzającymi, a muzeum odwiedzały m.in. dzieci - mówi Anna Gembala z biura prasowego KWP. - Dlatego miejsce zabezpieczyli saperzy z Dziwnowa, którzy natychmiast wywieźli granaty z muzeum", gdyż stanowiły zagrożenie dla ludzi.

W trakcie wykonywanych czynności okazało się, że właścicielem tego muzeum jest osoba prowadząca działalność gospodarczą, a muzeum nie figuruje w żadnych wykazach muzeów Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Kolekcję broni z istotnymi częściami bez odrębnych pozwoleń może posiadać jedynie muzeum na podstawie określonych przepisów. Prywatna osoba, firma czy też stowarzyszenie, używając jedynie szyldu muzeum - nie może funkcjonować jako taka instytucja, gdyż nie spełnia szeregu norm bezpieczeństwa, ochrony i klasyfikacji zbiorów. Przypadek zbioru w Międzyzdrojach może być traktowany jako nielegalne posiadanie broni i amunicji.

Dlatego policjanci zabezpieczyli kilkadziesiąt sztuk i elementów broni, pociski moździerzowe oraz dwa granaty bojowe PG7, które leżały w zasięgu zwiedzających. Granaty te od razu zostały wywiezione z muzeum" przez saperów.

Reszta zabezpieczonej broni trafi do badań w laboratorium. Za nielegalne posiadanie broni i amunicji właścicielowi muzeum" może grozić nawet do 10 lat pozbawienia wolności.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14480362,Kazdy_mogl_dotknac_ostre_granaty__Nielegalne_muzeum.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt

Tak się zastanawiam czy instynkt samozachowawczy już jest obcy dla niektórych osób? Nie mówię na temat ustawy - bo nie warto. Ale co właściciela kolekcji" pokusiło by takie coś wystawić na publiczny widok?
Napisano
Ten bunkier konkretnie Schron" jest w Zalesiu a nie w żadnych Międzyzdrojach, tak dla ścisłości obok stanowisk V-3. Istnieje od kilku ładnych lat mnóstwo ludzi obejrzało ten schron i nagromadzone tam gadżety, w tym Ja ze 30 razy. Kilka dni temu w Szczecinie przy Jeziorze Szmaragdowym zlikwidowano podobne muzeum.
Napisano
Jakiś problem?
W zacytowanym artykule nie ma ani słowa o miejscu ( a cytowałem go rano) Może masz czas siedzieć 24 godziny na dobę i śledzić wszystkie serwisy - ja tak nie mam.
Napisano
Witam
Miałem wczoraj dać komentarz jak go zobaczyłem w chwili publikacji na forum,ale byłem w pracy i zapomniałem.
Byłem tam 14.08.2013 i od razu rozpoznałem bunkier V3.
Gość co opowiadał bardzo sympatyczny, a przy tym dawał fanty do ręki, żeby zrobić zdjęcie.

Śmieszna sprawa z tym artykułem jak go zobaczyłem.
Napisano
Kolekcję broni z istotnymi częściami bez odrębnych pozwoleń może posiadać jedynie muzeum na podstawie określonych przepisów. "

Niech mi ktoś wskaże owe określone przepisy" ... Prawda jest taka, że poza ustawą, (wyłączającą zbiory muzealne spod władzy ustawy), takowych przepisów NIE MA !!
Napisano
Jesteś w błędzie. Muzea nie są wyłączone spod ustawy, a jedynie posiadanie broni w muzeum jest wolne od posiadania pozwolenia na broń. Natomiast inne kwestie (nabywanie, zbywanie) są regulowane przez ustawę. Muzeum musi ją respektować.
  • 2 weeks later...
Napisano
Zancus - masz rację, tylko w zakresie wymogu uzyskania pozwolenia ustawa wyłącza broń gromadzoną w zbiorach muzealnych. Niemniej jednak odsyła do odrębnych przepisów" dotyczących gromadzenia broni muzealnej, a takowych właśnie nie ma. Chyba, że się mylę, i tylko ja nie znalazłem?
  • 6 months later...
Napisano
Generalnie idea piękna,na pewno pomysł dobry służący nie tylko rozrywce- bezpośredni kontakt z historią.Jeżeli rzeczywiście na wystawie znajdowały sie niebezpieczne niewybuchy to skrajna nieodpowiedzialność i glupota własciciela- przecież wiadomo jak posiadanie i narażenie na niebezpieczenstwo utraty zdrowia i zycia postronnych osób sie kończy w prokuraturze.
Pewna doza naiwności przyświecala założycielowi, zapewne w dobrej wierze a mianowicie przekonanie ze w Polsce można wiele rzeczy robić swobodnie,a przecież do czegokolwiek- nawet do otwarcia warzywniaka potrzebne jest dzis gruntownie przygotowanie prawne.Aparat państwowy czyha na niewiedzę obywatela z braku pieniędzy w skarbie państwa. Ja tam już wiem że w naszym kraju nie warto sie wysuwać przed szereg,głownie trzeba myślec o sobie,na bieżąco wyprzedzając zagrożenia a większość zainteresowań i ewentualnych sukcesów życiowych zostawiać tylko dla siebie.Gdyby cieszył się tym co miał w zaciszu domowym to nie straciłby kolekcji i ominął karę pozbawienia wolności w zawieszeniu którą zapewne dostanie.
Napisano
Patrze a zapomniałem wczoraj dać linka.. po sprawie znaczy po sprawie i spokój

http://www.kamienskie.info/sledztwo-w-sprawie-ekspozycji-broni-w-zalesiu-kolo-miedzyzdrojow-umorzone/
Napisano
oj kolego cezar81 cos z Toba nie tak jest, za dużo zaczepiasz,pyskujesz,natrętny typ z Ciebie.. pewno taka wirtualna odwaga:)..nabijasz sobie posty złośliwościami, wysyłasz prywatne e-maile z wulgaryzmami.. w końcu Moderator Cie doceni waflem za całokształt
Napisano
MarcinP-te odrębne przepisy dotyczące gromadzenia broni w zbiorach muzealnech to ustawa o muzeach i rozporządzenia do niej określające traktowanie wszystkich muzealiów, w świetle ustawy broń w muzeum jest właśnie muzealium.

zancus - mylisz się, sprawy nabywania i zbywania (a broń w zbiorach nimi jest) muzealiów reguluje ustawa o muzeach. Ustawa o broni i amunicji nie ma tu zastosowania.
Napisano
Podjadę tam jutro zobaczyć czy to już otwarte i czy wszystkie eksponaty trafiły na swoje miejsca a może już ktoś był od nowego roku :)

Na marginesie znalazł się prorok co teraz przeczytał zamieszczony pół roku wcześniej artykuł.
I proszę nie wypisywać publicznie takich oszczerstw wysyłasz prywatne e-maile z wulgaryzmami" w tym jedynym wysłanym mailu nie padł choćby jeden wulgarny wyraz.
Napisano
ERWIN - nie mylę się. Sprowadzam broń z Niemiec i za każdym razem muszę mieć zgodę przewozową. W Polsce do tej pory żaden sklep/komis/AMW mi broni nie sprzedał. Policja jakoś nie potrafi opracować procedury nabywania w Polsce broni przez muzea.
Napisano
Dla tego nie ma procedury nabywania broni przez muzea, bo ustawa o BIA takiego przypadku nie przewidziała, a sprawę samego posiadania przerzuca na ustawę o muzeach.
Sprowadzasz z Niemiec deko czy ostrą broń?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie