Skocz do zawartości

Cud nad Wisłą

Czlowieksniegu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś zna źródła opisujące rzekome objawienia Matki Boskiej przed żołnierzami A.Cz. w czasie tzw Cudu nad Wisłą?

Bo mnie właśnie zaczęło męczyć, że to jednak nie Rozwadowski czy Marszałek, nie por Kowalewski, nie żołnierze, ale...

:-(
Napisano
poszukaj autora książki:ks. dr. Józef Maria Bartnik SJ,
albo zajrzyj tu:
http://www.radiomaryja.pl/kosciol/patronka-warszawy-i-strazniczka-polski/
Napisano
Ja słyszałem opowieść księdza (rocznik 43)parę lat temu.Jego ojciec walczył pod Warszawą.Opowiadał że walcząc widział jak Bolszewików oślepiło jakieś światło,zakrywając dłońmi oczy,krzycząc Maryja,uciekali
Napisano
Hm, mówiąc żartobliwie: zależy kogo uważasz za aszych", Panie Kolego. Przypomniał mi się taki dialog dwóch Ślązaków z książki Sapkowskiego (z którejś części trylogii husyckiej):
-Mój tatko padli pod Tannenbergiem.
-Tak, a po czyjej stronie walczył?
-Jak to po jakiej, po naszej, chrześcijańskiej stronie!

Tatko" walczył w oddziałach krzyżackich, ma się rozumieć. A tak na poważnie- bolszewicy krzyczeli Maryja", bo ją ujrzeli. Przestraszyli się jej, bo wcześniej palili kościoły, cerkwie, mordowali księży i popów, gwałcili zakonnice. Nasi żołnierze bronili wtedy nie tylko odrodzonej państwowości, ale również Cywilizacji Łacińskiej, czyli Chrześcijańskiej. Tak więc wzmianka o ciemnych mocach" jest tu, delikatnie mówiąc, nie na miejscu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie