Czlowieksniegu Napisano 14 Sierpień 2013 Autor Napisano 14 Sierpień 2013 Czy ktoś zna źródła opisujące rzekome objawienia Matki Boskiej przed żołnierzami A.Cz. w czasie tzw Cudu nad Wisłą?Bo mnie właśnie zaczęło męczyć, że to jednak nie Rozwadowski czy Marszałek, nie por Kowalewski, nie żołnierze, ale...:-(
steell Napisano 14 Sierpień 2013 Napisano 14 Sierpień 2013 A ja słyszałem że to sam wiecznie żywy się objawił i wskazał wyciągnięta ręką kierunek powrotny
lupo55 Napisano 14 Sierpień 2013 Napisano 14 Sierpień 2013 poszukaj autora książki:ks. dr. Józef Maria Bartnik SJ, albo zajrzyj tu:http://www.radiomaryja.pl/kosciol/patronka-warszawy-i-strazniczka-polski/
Alamo Napisano 15 Sierpień 2013 Napisano 15 Sierpień 2013 Ja słyszałem opowieść księdza (rocznik 43)parę lat temu.Jego ojciec walczył pod Warszawą.Opowiadał że walcząc widział jak Bolszewików oślepiło jakieś światło,zakrywając dłońmi oczy,krzycząc Maryja,uciekali
bjar_1 Napisano 15 Sierpień 2013 Napisano 15 Sierpień 2013 Skoro wołali Maryja" byli wierzący... Więc kto ich mógł oślepić? Ciemne moce? Ciemne moce były z naszymi?
aplyger Napisano 18 Sierpień 2013 Napisano 18 Sierpień 2013 Hm, mówiąc żartobliwie: zależy kogo uważasz za aszych", Panie Kolego. Przypomniał mi się taki dialog dwóch Ślązaków z książki Sapkowskiego (z którejś części trylogii husyckiej):-Mój tatko padli pod Tannenbergiem.-Tak, a po czyjej stronie walczył?-Jak to po jakiej, po naszej, chrześcijańskiej stronie!Tatko" walczył w oddziałach krzyżackich, ma się rozumieć. A tak na poważnie- bolszewicy krzyczeli Maryja", bo ją ujrzeli. Przestraszyli się jej, bo wcześniej palili kościoły, cerkwie, mordowali księży i popów, gwałcili zakonnice. Nasi żołnierze bronili wtedy nie tylko odrodzonej państwowości, ale również Cywilizacji Łacińskiej, czyli Chrześcijańskiej. Tak więc wzmianka o ciemnych mocach" jest tu, delikatnie mówiąc, nie na miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.