sebi_ns Napisano 12 Lipiec 2013 Autor Napisano 12 Lipiec 2013 Witam. Dzisiaj chciałbym zaprezentować wam jak czyścić zardzewiałe przedmioty w fosolu . Czeba mieć rękawiczki ,oraz okulary do ochrony oczu!! :1.Przedmiot nasmarować fosolem , najlepiej pędzlem.2.Po 10 minutach zmyć odrdzewiacz pod wodą z płynem do naczyń. , i powtóżyć zabieg do skutku , w moim przypadku robiłem tak 4 razy :)3.Po odrdzewieniu przedmiotu Umyć go, wysuszyć , i zakonserwować np.oliwką. Zapraszam do oglądnięcia zdjęć i komentowania ! :) pozdrawiam.
viator01 Napisano 12 Lipiec 2013 Napisano 12 Lipiec 2013 Nie zapomnij tego zakonserwować, żeby efektu nie stracić :)
sebi_ns Napisano 12 Lipiec 2013 Autor Napisano 12 Lipiec 2013 Tak wiem. Jest zakonserwowany.Pozdrawiam :) !
skolcio Napisano 12 Lipiec 2013 Napisano 12 Lipiec 2013 No udało. Ale wielkiej roboty i wysiłku to nie wymagało bo hełm pokryty cienką warstwą rdzy. Teraz konserwacja i na półkę.
Ostoja Napisano 14 Lipiec 2013 Napisano 14 Lipiec 2013 witam,mam pytanie o sposób zabezpieczenia żelaznego przedmiotu przed ponowną korozją po kąpieli w fosolu. Lakier? Jeśli tak to jaki konkretnie?
sebi_ns Napisano 17 Lipiec 2013 Autor Napisano 17 Lipiec 2013 WD-40 Lub Oliwka i wosk pszczeli tak jak wspomniał kolega . :)
dimmu66 Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 Wd40 i pochodne służą do rozruszania mechanizmów. To po prostu olej i nafta. Nie nadają sie do konserwacji bo szybko odparowywują i pozostawiają minimalny film olejowy nie zabezpieczający wystarczająco fanta.Poza tym każda olejowana powierzchnia jest lepka, brudzi i łapie kurz. Jeśli nie boisz się tego typu niespodzianek to lepszy jest Balistol (olej do broni)Ja zabezpieczam tak tylko doraźnie , przed nałożeniem finalnej powłoki. Zdecydowanie polecał bym wosk
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.