Gość Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Mój post nie obraża nikogo bezpośrednio.Czemu niektórzy z was obrażają mnie wyzwiskami typu debil itp.Rzuciłem pomysł i chciałem podyskutowac a zamiast tego zostałem obrzucany stekiem wyzwisk.Widać że na forum mamy chamów w najczystszym słowianskim wydaniu.Dochodze do wniosku żę podludzie są wśród nas.Pozdrawiam Oszołomów.
DTH Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 To ja proponuje, zebys obejrzal owo zdjecie z postu egzekucja i sie zastanowil nad swoimi chorymi propozycjami (prowokacjami).Patrzac z twojego punktu widzenia, nie bardzo rzoumiem dlaczego nie ma mowy wobec tego (bo to hordy, dzicz etc.) wystawic pomnika jakims rosyjskim zolnierzom> Chesz dyskutowac? To wyjasnij subtelna roznice miedzy oprawcami Hitlera i Kaminskiego,a sowieckimi NKWDzistami i udowodnij, ze jedni zasluguja na pomniki, a drudzy nie. Jedni mordowali lepiej, inni gorzej? Jedni to dzicz azjatycka z bagnetem w zebach praca na Zachod,a inni kulturtragerzy" z parabelka w rece i komorami gazowymi w slusznej sprawie?Dyskutuj prosze,tylko podaj uzasadnienie, dlaczego jedni sa lepsi od drugich.Podludzie mowisz...untermensche", ktos juz tak o Polakach mowil...to ta kultura europejska, ktora glosisz i prezentujesz?
MAZUR Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Ludzie dajcie spokój olejcie tego prowokatora, zostawcie go on ma własne kółko zainteresowań :) proponuję Bocianowi usunięcie tego postu bo wprowadza złą atmosferę na forum a to miźle robi na cerę :DpozdroofkaMAZURps. Europejczyka nie pozdrawiam :P
jacek1 Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Osobiście nie jestem zwolennikiem budowania pomników bandytom bez względu jakiej są, czy byli nacji. Jednak zauważam że poglądy zmieniają się dość szybko. Nie tak dawno był temat o odtwarzaniu jednostek SS. Wtedy wielu twierdziło że nie ma w tym nic złego, a dzisiaj proszę zdjęcie egzekucji budzi oburzenie, a sama myśl o pomniku to prowokacja. Ja jednak uważam że pomnik to nie tylko sam obelisk. Pomnikiem upamiętniającym jakąś formację są również ludzie przebierający się w jej mundury i podtrzymujący pamięć o niej.
gumbas Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Znowu widzę, że pojawia się też temat rekonstrukcji historycznej, przecież dobrze wiemy, że nie mają nic wspólnego z nazizmem jej ideologiom. I dobrze o tym wiemy, tylko nie którzy ludzie są hipokrytami.Są to miłośnicy, kolekcjonerzy tylko niemieckiego umundurowania. Dla mnie powinny jak najbardziej istnieć, weźmy pod uwagę przykład bitwy nad Bzurą będziesz walczył z drzewami, a może z wiatrakami. Z tego co dostrzegam to w Polsce i tak powstaje coraz więcej grup odtwarzających nasze wojsko polskie.Co do pomnika obrańcom(czyt.oprawcom z SS)potępiam pomysł EuroPejczyka. Postawmy pomnik naszym bohaterom.Pozdrawiam
omi30 Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 tak samo mozna powiedziec po co wyciagac sprzet niemiecki i go odnawiac, czy odrestaurowanie Lufcika było propagowaniem nazizmu ? Wielu ludzi lubi niemiecka technike wojskowa a nie nazizmpzdr.omi30
Gość Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Jeśli pomnikami" są też ludzie odtwarzający formacje, to myśląc jak Jacenty można powiedzieć, że źli są też odtwarzacze jednostek:brytyjskich(bo Anglia nas w 39-tym wyru...ła), francuskich(tak samo jak Anglia) i ruskich (bo dwieście lat nas ru...li). I dobzi są tylko odtwarzacze Polaków(bo nie byli tymi złymi). Sam sie interesuje Niemieckim sprzętem i nie jestem nazistą. Do historii i tego hobby należy zachować dystans i nie popadać w paranoję. Osobiście np. dziwię się zbieraczom Polskich fantów, którzy twierdza, że są dumni z dokonań naszego wojska w 39 i w ten sposób dają wyraz swojemu patriotyzmowi. Zgodnie z tokiem myslenia Jacentego są pewnie za sanacją :-D . Sorry, ale nie chciałem historiozofować"- tak jednak wyszło, ze nie wytrzymuję jak sie tacy ludzie wypowiadają.
jacek1 Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Grogi kolego reenactor, jeżeli twój post jest adresowany do mnie, choć możliwe że nie, to ci odpowiem. Zatem, gdzie w poście do którego się łaskawie odnosisz jest napisane że odtwarzający Niemców są źli. Ja tylko ukazałem inne pojęcie pomnika i uważam że wcale nie takie bezsensowne. Przyjmując że przeznaczeniem pomnika jest przypominanie o kimś lub o czymś to wcale nie musi to być obelisk. Mogą to być ludzie którzy swoim działaniem wskrzeszają przeszłość i dają jej nowe życie. Nie ma tu nigdzie faktu oceny czyjegoś działania. Tak więc wnioskuję że to jednak ty wpadasz w paranoję i gdy tylko zobaczysz coś o odtwarzaniu Niemców zavczynasz krzyczeć.
jacek1 Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Jeszcze dwie rzeczy; ja osobiście zawsze jednak będę dumny z naszego wojska a nie z Wermahtu szczególnie jeśli chodzi o 1939 rok. Co do twojej argumentacji to wybacz ale pozostawię to bez komentarza. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem acy ludzie", to znaczy jacy? A na przyszłość najpierw przeczytaj, zastanów się (jak nie rozumiesz to zapytaj) a potem zabieraj głos.
Gość Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Sam napisałeś, że nie jesteś zwolennikiem budowania pomników bandytom z SS. A skoro pomnikami są też ludzie odtwarzający takie formacje, to tez jesteś im przeciwny. Jednak nie każdy odtwarzacz podchodzi do tego w ten sposób, tzn. nie bierze pod uwage ideologii itp. Mnie rajcuje mundur niemiecki. Jakbym go miał (oryginalny lub nie) to bym go z chęcią założył. I nie czuł bym sie jako pomnik, traktowałbym to jako zabawę. Jeśli się źle zrozumieliśmy to sorry wielkie. I może skończmy temat, bo wygląda na to, że to kolejny post przeradzający się w kłótnie. O to chyba chodziło Pejczykowi?
jacek1 Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Tylko tak dla ścisłości ja nie napisałem bandytom z SS ja napisałem bandytom bez względu jakiej są, czy byli nacji. Widzę jednak że podświadomie SS kojarzy ci się z bandytami. Musisz mieć wiele odwagi żeby mówić że założysz dla zabawy mundur niemiecki nawet orginalny, bo możesz trafić na ten ze zdjęcia z egzekucją. Ja nie wiem o co chodziło autorowi tego wątku, najlepiej jego samego o to spytać. Co się tyczy kłótni to ja nie przejawiam żadnej ochoty, myślałem raczej o dyskusji.
Gość Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Panowie-uspokójcie się!!!Jejku-zobaczcie-koleś naprawdę zdrowo szajbnięty żeby serio myśleć to co pisze...olac buraka-odpisy to jego WODA NA MŁYN!!!Niech sobie narysuje na czole swastykę i łazi tak po ulicach to będzie miec pomik-ale bardziej polecam ci europejczyku specjalistyczny zakład z pokojami o miękich ściankach,ale tak w ogóle...jakbys miał rentgena to byś zobaczył gdzie mam ciebie i Twój durny pomysl...
Domino(*) Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Uważam że Bocian powinien usunąć ten wątek, niepotrzebnie wywołuje kłótnie z powodu pana idioty EuroPejczyka.Ludzie dajcie na luz, włazi tu jakiś cymbał wali jakimiś durnymi postami i czeka na odpowiedzi.Olejcie go..... Pzdr
pomsee Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Nie jestes pierwszy, ktory tak pisze ale jak widac ludzie lubia sie dac podpuscic :)
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Popieram pomysl postawienia pomnika zolnierzom broniacym tych ziem w 1944r.W koncu po tylu latach jestesmy znowu w Europie i moglibysmy to jakos zaakcentowac.Nadarza sie do tego swietna okazja 60 rocznica.
jacenty2004 Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Świetna dyskusja" taka typowo nasza.Drobne pieniactwo i zero konstruktywnych wniosków.A samo pytanie tak prawdę mówiąc całkiem niegłupie.Biorąc pod uwagę, że pewnie dziadkowie paru z kolegów służyli w wermachcie na tym czy drugim froncie.tak prawdę mówiąc to według niektórych wypowiedzi powinno się zaorać groby żołnierzy Andersa którzy wcześniej byli u Niemców/bo może też byli to zbrodniarze zanim dostali się do swoich/.Czy na przykład powinien mnie dzisiaj nienawidzieć Czech,słowak,Rosjanin,Niemiec,Włoch,Ukrainiec,Litwin, łotysz.....Których mój dziadek rozwalił podczas jakiejś bitwy? (90 procent młodych ludzi na zachodzie nie ma bladego pojęcia co się działo 60 lat temu,lepiej jest w Izraelu bo tam 90% wie że ich dziadkowie zginęli w polskich obozach koncentracyjnych,i to tylko dlatego,że Polacy to najwięksi antysemici na świecie.Pomników stawiał Niemcom nie będę bo ich jakoś nie lubię,ale jeżeli Rossi to nie pochwała nazizmu a techniki to szkop leżący w naszej ziemi 60 lat to nie nazista ale jakiś żołnierz może Polak i dobry człowiek za życia, którego losem kierowała bezwzględna wojna
mietek Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Jako moałe podsumowanie. Jeszcze parę lat temu, w Gdańsku, na murach obronnych, zaraz przy zbrojowni, była tablica Obrońcom Gdańska 1939-1945". Ale ktoś się zorientował i po cichu przekuto. nie pamiętam co jest teraz.Fakt jest jeden, wszyscy po kolei w historii nas rolowali -Napoleon, sojusznicy w 39, mocarstwa w Jałcie itp.My zaś ciagle a naszą i waszą wolność". Trzeba się zająć sobą i nie przejmować się zobowiązniami, sojuszami, umowami itp. jak sami sobie nie pomożemy to nikt tego za nas nigdy nie zrobi.
Gość Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 DO Oszołoma.Wreszcie jakas przyjazna dusza,moze założymy KOMITET BUDOWY POMNIKA OBROŃCOM WARSZAWY 1944".Mam kilku znajomych którzy się na to piszą,założymy stowarzyszenie,sponsor też się znajdzie.Wszystkim którzy się burzą przeciw mnie chce powiedzieć że to nie żarty,mój dziadek poległ w walkach na Grochowie 16 wrzesnia(walczył w 73 dyw piech-pochodził spod Gniewa).Tak więc jestem jakoś duchowo związany z walkami o Warszawe 1944.POZDRAWIAM OPONENTÓW.
bjar_1 Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Buahahahahahahaha! Jak postawicie pomnik to wrzućcie jakies fotki na forum - chętnie to ludziska zobaczą.bjar_1
onezero Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Mnie w tym kraju juz nic nie zadziwi.. a jeszcze bardziej zdenerwuje. Wczoraj na IIcz. Konferencji Pamiec i Odpowiedzialnosc" Pan Łysakowski poruszyl temat stosunkow polsko-niemieckich... otoz nasze Ministerstow (EN?) zaproponowalo program pod tytulem Auschwitz- polsko-niemieckie dziedzictwo."Z kolei jakas niemiecka pani profesor zapytala sie go czemu nie chca Polacy uczestniczyc w wycieczkach polsko-niemieckich w Stuthoffie. Lysakowski powiedzial, ze nie umie odpowiedziec na to pytanie.Profesorowa powiedziala, ze chyba wie..bo tam komendantem byl Polak.........!Łysakowski powiedzial, ze zaiste byl Polak komendantem obozu koncentracyjnego.. ale nie w latach 1939-1945, ale zaraz po wojnie. Trzymano tam zbrodniarzy, KL esmanów i innych adludzi." (Nie powiedzial tego, ale moze chodzilo o kogos z Bryg. Swietokrzyskiej?)W piatek na Icz. owej Konferencji jeden z polskich profesorow wykladajacych na Sorbonie opowiadajac jak to stracil reke w Powstaniu Warszawskim..uslyszal od znajomych Francuzow moj drogi..to my nie wiedzielismy, ze ty jestes Zydem"... No i takie maja pojecie ma swiat o Polsce.Bartoszewski proponuje prowadzic polityke historyczna..ktora jest jak sam stwierdzil bardziej przekonujaca niz czysta dyplomacja. Pozdrawiam
Gość Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Ty, Pejczyk - przestań przynudzać i zajmij się wreszcie czymś pożytecznym.
Gość Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Europejczyk- podaj swój adres , chtnie przyjade i dam Ci w morde... wykolejencu
akagi Napisano 28 Marzec 2004 Napisano 28 Marzec 2004 Panowie, spokojnie....Idiotów się ignoruje, a debili zamyka w psychiatryku, nie ma potrzeby ich bić. Trzeba ich leczyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.