jarzabek Napisano 4 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2013 Szanowni, tak sobie w wolnej chwili przeglądam różne fora pod kątem okresu napoleońskiego i zainteresowała mnie jedna sprawa. na forum nie znalazłem identyfikacji byc moze źle szukałem ?otóz powszechnie wiadomo ze najczesciej znajdowane guziki z okresu napoleońskiego wykonane są z brązu. równiez z mieszaniny ołowiu z cyną lub tym podobne a niektorzy historycy twierdzą , że przez to kampania Napoleona załamała się bo tego typu guziki nie były w stanie wytrzymać na rosyjskich mrozach, a co za tym idzie żołnierze zamarzali (krótko rzecz ujmując).i wracająć do pytania, znalazłem takie guziki u kolegi tyfusaten powiedzmy standardowy, nie biorąc pod uwagę opisu na nim : http://myvimu.com/exhibit/42642817-guzik-napoleonski-nr-103-republique-francaiseale ten wedlug opisu Materiał: najprawdopodobniej pewter"http://myvimu.com/exhibit/42643317-guzik-napoleonski-nr-103biorąc pod uwage srebrzysty", srebrny" kolor tego guzika odbiega on od powszechneych materiałow z których je wykonywano czy nie jest jakąś rzadkością ? kto mógł takie nosić ? czy to produkowano dla wybrańców armii Napoleona czy prywatne zamówienie ?sam szukałem odpowiedzi, ale nie są one jasne więc nie będę ich przytaczał żeby nie wprowadzać zamieszania lub w bład. czy forumowi guzikolodzy będą w stanie rozjaśnić mi umysł i wskazać ewentualne opinie w temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Lipiec 2013 Share Napisano 4 Lipiec 2013 Panie Trener o tego typu guziki nie były w stanie wytrzymać na rosyjskich mrozach, a co za tym idzie żołnierze zamarzali"Pan sobie jaja robisz?Możesz źródło tych rewelacji? Jak dla mnie bomba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 4 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2013 gdzieś takie pierdoły wyczytałem. w sieci wszystko mozna znaleźć niekoniecznie jest to oczywistosc.ale nie o to w tym idzie tylko brąz kontra pewter ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 4 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2013 żeby nie byc gołosłownym odnośnie ppierół związanych z guzikami cynowymihttp://nauczyciel.wsipnet.pl/kluby/chemia_ekstra.php?k=2559&id=18305tutaj bez aluzji :)http://histmag.org/Wszy-wybily-armie-Napoleona-3222http://www.gandalf.com.pl/b/guziki-napoleona/szukać dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Lipiec 2013 Share Napisano 5 Lipiec 2013 Nie... Ale różne, nie tylko militarne" cuda o Kampanii Moskiewskiej widziałem, ale wybicie armii przez lewe guziki, to dla mnie nowa rzecz...I mocno bez ładu i składu...Ale fakt- OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 5 Lipiec 2013 Share Napisano 5 Lipiec 2013 Albo ja ślepy jestem albo tego pewtera" nie widzę. Z guzikami było tak. Materiał wykonania zależał od warunków kontraktu, w którym był opisany jego wygląd, kształt i materiał wykonania. Jesli chodzi o zasadę kto jaki guzik miał to była ona prosta. Im mniejsza ranga tym guzik grzej wykonany i z gorszego materiału. Nie była to oczywiście żelazna zasad bo i szeregowi żołnierze mieli guziki pułkowe z mosiądzu lub brązu. Oficerowie mieli guziki starannie wykonane a wyżsi to juz exclusive czyli guziki warstwowe, bardzo starannie wykonane. Materiał z jakiego wykonywano guziki zależał też od warunków wojennych, jeżeli była potrzeba szybkiej budowy armii czy jej oddziałów sięgano po materiały łatwiejsze w obróbce umożliwiające szybkie wykonanie zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 5 Lipiec 2013 Share Napisano 5 Lipiec 2013 Faktem jest, że większość napoleońskich guzików bardzo pięknie przetrwała w ziemi ponieważ była wykonana z pewteru, czyli w przeważającej części z cyny, antymonu i niewielkiej ilości miedzi. Czasami do pewteru dodawano bizmutu, ołowiu a nawet srebra. Były też guziki mosiężne i cynowe oraz z różnych dziwnych stopów, które o wiele gorzej przetrwały w ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 5 Lipiec 2013 Share Napisano 5 Lipiec 2013 Dodam, że guziki żadnej armii nie przetrwały tak ładnie jak napoleońskie, guziki niemieckie z II wojny światowej mimo, że o ok. 120 lat młodsze wyglądają żałośnie, nie wspominając o guzikach wolnej Polski czy ZSRR i dlatego są tak chętnie kolekcjonowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 5 Lipiec 2013 Share Napisano 5 Lipiec 2013 :))jak miłoo, dzięki.osyjan... myślisz, że pewter sobie z nudów wymyśliłem?zdjęcie przekłamuje rzeczywisty kolor guzika. mogę niedowiarków zapewnić, że to nie fantazje a materiał użyty do wykonania tego guzika jest identyczny kolorem i wyglądem jak:Scheibenknöpfehttp://www.scheibenknopf.de/entwicklungmotiv.phporazhttp://tuskulum-riannon.blogspot.com/2011/01/guziki-inne-niz-znamy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 5 Lipiec 2013 Share Napisano 5 Lipiec 2013 Nie to, że wymyśliłeś ale znaleźć tej informacji nie mogę i chyba ślepy jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 8 Wrzesień 2013 Share Napisano 8 Wrzesień 2013 no to żeby było ciekawiej, kolejny guzik napoleoński wykonany z pewteru.Dla wątpiących, po lewej carski guzik - chyba widoczna różnica kolorów materiału wykonania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 8 Wrzesień 2013 Share Napisano 8 Wrzesień 2013 tu podkręcałem" zdjęcie żeby zobaczyć jak się kolor zmienia.To już są dwa wykonane z pewteru. Nikt nie trafił podobnych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 6 Maj 2015 Share Napisano 6 Maj 2015 odgrzewam temat ja trafilem guzik z pewteru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 6 Maj 2015 Share Napisano 6 Maj 2015 i z drugiej manki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pumpernikiel Napisano 7 Styczeń 2019 Share Napisano 7 Styczeń 2019 Kotlet z patelni vol 2.Jako laik i obserwator z zapytaniem:Proszę powiedzieć jak to jest, że ludzie w każdym z województw dzisiejszej Polski znajdują takie guziki i inne okucia żołnierza napoleońskiego? Pozostałość to jest po dezerterach, którzy uciekali bocznymi szlakami? Jak to jest mimo braku widocznych obozów i walki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasimir2 Napisano 7 Styczeń 2019 Share Napisano 7 Styczeń 2019 To proste po długich latach wojennej porzogi brakowało zwykłych cywilnych ubrań więc noszono to co zostawiła wojna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.