umeboshi Napisano 24 Czerwiec 2013 Autor Napisano 24 Czerwiec 2013 Witam.Mam pytanie, nie moglem znaleźć konkretnego przykładu z takimi przypadkami. Bardzo dużo przedmiotów na moich ternach jest w takim stanie. skamieniała gleba, glina czy ziemia połączona z rdzą w wyniku powstają takie narośle (przykładowe foto) jak kamienie i nie mogę się tego pozbyć do satysfakcjonujących rezultatów. Próbowałem: -oczywiście szczotka druciana i woda-moczenie w occie tydzień - bulwy ziemi robią się tylko jaśniejsze i ani myślą się usuwać-moczenie w fosolu (kwasie fosforowym) - efekt, narośle tak samo jak w occie, jaśniejsze i bez zmian, za to metal z czasem, wiadomo, dostaje grubych wżerów.-mechaniczne usuwanie - wiadomo jak się kończy..więc nawet nie chce próbować
vis1939 Napisano 24 Czerwiec 2013 Napisano 24 Czerwiec 2013 Podgrzej nad palnikiem kuchenki,wszystko piknie odpadnie.
umeboshi Napisano 25 Czerwiec 2013 Autor Napisano 25 Czerwiec 2013 Czy palnik, lub ognisko, to bezpieczny, sprawdzony i nie inwazyjny sposob dla przedmiotu ?
remington Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Czasem stosuje się wypalanie, ale po tym kolor będzie nie ciekawy. Dodatkową zaletą wypalenia będzie pozbycie się soli.
vis1939 Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Najlepiej wypalić z wyczuciem i opukiwać co chwila,aż zacznie odpadać.Zbyt intensywne podgrzanie do czerwoności" potrafi jeszcze takowy osad utwardzić i rozhartować metal.Najlepiej palnik itp,gdzie będzie można kontrolować,co w ognisku jest utrudnione.
umeboshi Napisano 25 Czerwiec 2013 Autor Napisano 25 Czerwiec 2013 Ok, dzięki, ale czy to Jedyny sposób żeby się pozbyć tych narośli ?
remington Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Możesz też zrobić elektrolizę, też wszystko zejdzie.
micho Napisano 11 Sierpień 2013 Napisano 11 Sierpień 2013 A co zrobić jeśli skamieniała ziemia pomieszana z rdzą znajduje się na hełmie, na którym jest dużo oryginalnej farby? W kilku miejscach udało mi się to zdrapać - pod spodem wychodzi farba
ktos451 Napisano 11 Sierpień 2013 Napisano 11 Sierpień 2013 Spróbował bym w ropie/benzynie/nafcie, ale przygotuj się na długi okres czyszczenia. Co jakiś czas przecieraj plastikową szczotką - sądzę, że to pomoże. Nie wiem jak w takich okolicznościach zachował by się szczaw, bo się nim nie bawiłem, może ktoś powie?
Hebda Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 skamieniała ziemia wymieszana z rdzą ładnie schodzi fosolem/odrdzewiaczem do stali żeliwa.
micho Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 Dzięki. Hełm moczyłem w szczawiu, próbowałem także fosolu, jednak na niewiele się to zdało - narośl nadal ma ok 2-3 mm grubości. Spróbuję z ropą, jednak czy zbyt długie moczenie nie wpłynie negatywnie na farbę?
viator01 Napisano 12 Sierpień 2013 Napisano 12 Sierpień 2013 Ropa ma raczej najmniejszy wpływ na farbę, a kwasy zwykle powodują zmianę jej odcienia.
Furman27 Napisano 17 Sierpień 2013 Napisano 17 Sierpień 2013 tylko i wyłącznie długomiesięczne moczenie w nafcie lub ropie, potem elektroliza, rzecz jasna po odtłuszczeniu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.