DUDAS666 Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 witam mam pytanie jak wybieracie miejscowke siedzicie przed ksiazkami czytacie pytacie ludzi itp czy poprostu np jedziecie samochodem i spodoba sie wam akurat pole to sie zatrzymujecie i szukacie??pozdrawiam
sonicsquad Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Oj kolego - na ten temat pisane było już od groma razy :)W wyszukiwarce znajdziesz i o poletkach, depozytach i każdym możliwym miejscu na którym detektorysta postawił lub postawiłby swoją stopę.Na pewno literatura i jeszcze raz literatura. Wiadomo, można zatrzymać się na siku" i trafić depozyt, lecz najczęściej trafienia poprzedza czas spędzony nad książkami w domu, bibliotece czy teraz w inernecie ;)
Mateusz_Zambrów Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Polecam na spątanie szukać miejscówek na polotko to koło dużych miast np jak w środku wsi poletko to też warto albo koło koscioła na polach :) A w lesie gdzie okopy są to kop ;d
sonicsquad Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Może ja przetłumaczę:Na spontanie" polecam szukać miejscówek na poletkach koło dużych miast. Jak w środku wsi jest pole to też warto (ale zapytaj najpierw (bo co się może zdarzyć to możesz poczytać w innych postach - przyp. Sonicsquad) koło kościoła na polach. W lesie jak znajdziesz okopy to także warto poszukać.Tak jak rzekł Mateusz, warto przeszukać okolice starych młynów, kościołów, karczm i tras kupieckich. Tam trafia się najwięcej monetek i tego typu skarbów. Jeśli zaś chodzi o militarkę, to najwięcej fantów wychodzi wiadomo w miejscach potyczek, obozowisk, przepraw przez rzeki, miejsc rozbrajania wojsk, w okopach i okolicach. Jeżeli interesuje Cię jakiś konkretny rejon idź do biblioteki bądź poszukaj i innych źródłach informacji o ruchach wojsk, walkach itp. Na pewno coś znajdziesz. Tylko pamiętaj - jak nie wiesz co wykopałeś to zostaw w dole... I zasypuj po sobie!
rotsen5 Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Z tymi miejscówkami i literaturą którą wszyscy czytają można było zaszaleć 10-15 lat temu , chyba że masz sprzęt na głębokie poszukiwania i jest szansa że takim sprzętem nikt jeszcze nie przeleciał tych miejscówek , tereny z literatury są tak przeszukane , nawet dołki nie zasypane , teraz intuicja wyczucie i w ciemno , wiem z doświadczenia że początkujący (jeżeli jesteś) naprawdę mają dużo szczęścia .
eksplorator1995 Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Szukaj dróg na starych mapach ..Nałóż sobie starą mapę na teraźniejszą.Namierz drogę, najczęściej znajdują się one na przeoranych polach. Zabierz wykrywkę i spróbuj szczęścia, na drogach zawsze musieli przechodzić, jeździć wozami, a nawet gubić monetki :). Młyny, stare budynki, których teraz nie ma też wchodzą w grę!Powodzenia! Też jestem początkującym jak ty ;)
Romek_66 Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 przeczytaj sobie -,,z wykrywaczem po skarby,,autor Thomas von Hohenkrug-tam masz wszystko co potrzeba,powodzenia.
DUDAS666 Napisano 15 Czerwiec 2013 Autor Napisano 15 Czerwiec 2013 no wlasnie czytalem ta ksiazke zanim kupilem wykrywacz jakies 2 lata temu(teraz to juz na drugiej wykrywce chodze) a co do miejscowek to u mnie trochu teren jest niekorzystny do poszukiwan(gory)no i granica(slowacja a tam zabronione jest kopanie) wojny 1 jak i 2 ominely te rejony szerokim lukiem itp a dawniejsze czasy to ciezko namierzyc za malo lektury na temat. i pozostaje tak w ciemno szukac czasami sie cos trafi czasami nie
Romek_66 Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 jeśli to nie tajemnica to jaki rejon ? dużo można znaleść w necie ,regionalnej lekturze,opowieściach itp.
DUDAS666 Napisano 15 Czerwiec 2013 Autor Napisano 15 Czerwiec 2013 Województwo malopolskie powiat nowosadecki gmina muszyna
Mateusz_Zambrów Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Napewno znajdowały się tam stare młyny , gdzieś musi być kościół nawet nowy tylko że postawiony dawno temu a ludzie schodzili się z róznych stron do koscioła z pieniedzędzmi , mój kolega wykopuje w takim miejscu po 30 monetek w nie długim czasie :) Pochodz też leśnych drogach . Jakieś pałacyki albo spaceruj koło rzeki bo jak wojsko w średniowieczu szło koło rzeki żeby woda była dla koni i ludzi . To się sprawdza serio :)
eksplorator1995 Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Mateusz, weź coś na temat języka Polskiego, bo się ciężko twoje posty czyta...A za Kościołami to chyba by jakiś hardkor chodził. Nie wiem ale wydaje mi się, że zaraz padnie odpowiedź niech sobie idzie na stare zamki, albo na teren archeologiczny...
sonicsquad Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Damex - wspomnij swoje pierwsze posty.... Poprawiłeś się i to znacznie, więc daj szansę innym.
Mateusz_Zambrów Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Kiedyś zamiast pół koło kosciołą były łaki i polne drogi dlatego warto szukać . A znam przykład taki własnie :) Osoby która kopie koło kosciołą takie pole i wyciaga po 30 monetek
traper6 Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Najlepiej podejść pod kościół ze szpadlem i wykrywaczem w garści w niedzielę podczas mszy.......A u księdza za plebanią w ogródku ile jest fantów, to szok...
Romek_66 Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 lepiej stanąć pod kościołem po sumie z czapką w garści ,będzie szybciej i bez wysiłku
rotsen5 Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Najlepiej to zrobić delikatny wywiad i dowiedzieć się gdzie dawniej księża mieli latrynę.
eksplorator1995 Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Sonic, ale ortografia pozostaje bez zmian :D.Chodzi mi tutaj o to, że to takie ieetyczne" chodzić bezpośrednio za Kościołem.. No chyba, że ten kolega ma zgodę właściciela to jest inna sprawa :).Nikogo nie chciałem uraźić. Pozdrawiam!
saperfts Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 nieetyczne to jest zostawianie tych sreberek na terenach przykościelnych .... :)pozdr Michał
Czlowieksniegu Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 eksplorator1995 (643 / 38) 2013-06-16 15:27:33ma zgodę właściciela"Ale z Watykanem to drogą dyplomatyczną czy vis @?:-(PS Wiem, wymyślam....
saperfts Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Czlowieksniegu (10045 / 613) 2013-06-16 15:43:42Ale z Watykanem to drogą dyplomatyczną czy vis @? "Nie wiem czy Vis-owi się będzie z nimi chciało dyskutować :D
Czlowieksniegu Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Jak Szkodniki skaczą po łbie, to i literówki wypadają...Miało być, oczywista oczywistość, VIA :-)
saperfts Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Dobra Dobra, Yeti już się nie tłumacz :)
sonicsquad Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Ale jest plus - jeżeli ten właściciel z góry nie odpowie negatywnie w ciągu 14 dni to można uważać to za zgodę ;)
Mateusz_Zambrów Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 Oczywiście ze jest pozwolenie na kopani na tym polu bo te pole to nie własność kościoła :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.