Michciu94 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Witam!Mam do identyfikacji mały pocisk/nabój. Długość to ok. 4cm, a średnica na dole jakieś 5-6mm.Od czego to jest i czy ma w sobie ładunek?
Hebda Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Zdziwiłbys się ale stosowali.Wymiary nędzne podałeś ale dalej twierdzę że to lebel i monolit.Czy na dupce pocisku są sygnatury?
viator01 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Zdałoby się w jakąś suwmiarkę zaopatrzyć, bo kaliber to raczej największa średnica pocisku i nie da się jaj linijką zmierzyć. Jak chcesz, żeby koledzy dobrze identyfikowali pociski, to trzeba w miarę dokładne wymiary podawać, bo różnice wielkie nie były a ze zdjęcia wystrzelone pociski nie zawsze da się łatwo odróżnić.
viator01 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 ARS to Atelier de Construction de RennesKropka to może typ D - jednolite ze stopu 90% Cu,9,5%Zn i 0,5 % Pb
Michciu94 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 dzięki :) a gdzie sprawdzać oznaczenia? Mam parę pocisków i chiałbym sprawdzić czy nie mają ładunków.
vis1939 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Nabój 8x50R Lebel,pocisk to monolit z tombaku.
viator01 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Jak jest sam pocisk to oznaczenia literowe jak w tym dzisiejszym, ale może być też różny kolor, masa, materiał zewnętrzny. Najlepiej pooglądać i poczytać tę stronkę http://www.municion.org/ (niestety język może być barierą), ale jak się zidentyfikuje broń, to później łatwiej poszukać oznaczeń.
Michciu94 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Witam!Mam do identyfikacji mały pocisk/nabój. Długość to ok. 4cm, a średnica na dole jakieś 5-6mm.Od czego to jest i czy ma w sobie ładunek?
kamilw96 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Mi to wygląda na zwykły pocisk od mausera http://myvimu.com/exhibit/15133017-naboj-7-92x57-mauser to cały nabój
Hebda Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Lebel.Nauczcie się odróżniać pocisk od łuski i naboju..
Michciu94 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Aaaa, czyli to jest ta górna część tak naboju? W sensie jest łuska a na górze te ostre to jest nabój - i właśnie to mam tak?Czyli po prostu pocisk został wystrzelony ale w nic nie trafił?
Michciu94 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Czy w takich pociskach jest jakiś ładunek?
szpagin Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 94,96..Niby już nie gimbusy a jak dzieci w piaskownicy z miękkim kamieniem..Znikoma PODSTAWOWA wiedza co w łapy bierzecie..W sensie jest łuska a na górze te ostre to jest nabój"Przynajmniej jak się skaleczysz(bo ostre)to impuls z nerwu nie będzie miał dokąd trafić poza próżnią więc nie zaboli.. Każdy miał swoje początki ale to już woła o pomstę do nieba
kopijnik2 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 nabój - to czym się nabijanabój zespolony - gdy - to czym się nabija - spakowane/zespolone"nabój zespolony: - inicjator (spłonka) wmontowany w opakowanie na ładunek prochowy (łuska) - ładunek miotający (prochowy) - pocisk - czyli to - co ma wylecieć... czyli zostać ciśnięte - owym ładunkiem, zainicjowanym ową spłonką...a czy na górze, czy na dole - to zależy jak obrócisz...
kopijnik2 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 i - gdy - przytakniemy - że a górze" - to zejdziesz do piwnicy i napiszesz ieprawda - bo na dole"...
jarzabek Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Czy w takich pociskach jest jakiś ładunek?"bez obawy. jak cos jest nic ci nie zrobi. przeleci przez pustke w otchłań zakrzywionej przestrzeni kosmicznej. no chyba ze zrykoszetuje to moze trafic w cos innego. warunkiem jest mocne rzucenie, wystrzelenie z procy lub tym podobne.dżizus-ty to widzisz ? i nic ?
Michciu94 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Sorki :D Nie ogarnąłem :) Z początku myślałem, że to cały nabój, więc jak ze wszystkim co nie wiem co znalazłem postępuje bardzo ostrożnie.Czyli jest to pocisk - jest bezpieczny, nie ma w nim ładunku tak?Ładunek znajdował się w łusce - dobrze rozumiem :)?
jarzabek Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Jezu chłopie miej litosc juz nie dla nas ale przynajmniej zacznij siebie szanowac.http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3jhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Pociskhttp://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81uska_(nab%C3%B3j)moze to nie najlepsze źrodło wiedzy ale na poczatek powinno starczyć. wszak nie bedziemy wysoko poprzeczki stawiać.
Michciu94 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Już wiem co jest co :) Ale wyczytałem na innych stronach, że pocisk również może zawierać ładunek, dlatego chcę się spytać czy takie od Mausera czy inne małokalibrowe używane podczas IIWŚ miały taki ładunek :)
wojtuś Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Owszem miały,służył np jako swietlny do wskazywania toru lotu pocisków lub np zapalający.Dużo informacji jest w internecie
Pytanie
Michciu94
Witam!
Mam do identyfikacji mały pocisk/nabój.
Długość to ok. 4cm, a średnica na dole jakieś 5-6mm.
Od czego to jest i czy ma w sobie ładunek?
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.