Skocz do zawartości

jak właściwie uczcić pamięć poległych?

kempa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
nie chce się wdawać w dyskusję nie dotyczącą tego wątku

to że ukończyłeś szkołę podstawową średnią a nawet studia
z dziedziny historii, nie świadczy o tym, że masz wiedzę
w przedmiotowym temacie, ponieważ jak wielokrotnie wcześniej już wspomniałem, od 70 lat propaganda pracuje
nad tym aby nikt sie nie dowiedział jak było naprawdę
Napisano
oczywiście również wasze arumenty to również same ogólniki" w tym kraju póki co jest dużo bibliotek,księgarń-poszukasz poczytasz-może coś do głowy trafi...

Dopóki stawiasz sobie tezy a nie masz jakichkolwiek argumentów i oparciqa w źródłach to tylko nas w konsternacje wprowadzasz...

czyli mam rozumieć że polaków z jakiś względów
niemcy chcieli unicestwić, a dlaczego nie
zamierzali tego samego uczynić ze słowakami, czechami,
litwinami, ukraincami, rumunami, bułgarami itd ??" Rumunia i Słowacj i Bułgaria to były państwa Sojusznicze III Rzeszy. Czesi pracowali dobrze wraz ze swym przemysłem ku chwale III Rzeszy. Litwini i ukraińcy byli sojusznikami przeciwko Polakom i ZSRR ale państwowości się od III Rzeszy nie doczekali. Zapomniałes o Rosjanach-których Niemcy masowo mordowali w obozach koncentracyjnych mimo iz Ci oddali się im do niewoli... Zaiste łaskawi Ci panowie z Niemiec byli ,niesli kaganek oswiaty i dobrobytu do ciemnej Europy Wschodniej.
Napisano
od 70 lat propaganda pracuje
nad tym aby nikt sie nie dowiedział jak było naprawdę"

Świat jest zły,uwziął się na biednych Niemców,świat nie rozumie ich idei... Jeszcze napisz tylko cóż za podła nacja kryje się za takim zohydzaniem najjaśniejszych rycerzy III Rzeszy :)
  • 4 weeks later...
Napisano
Kiezmarski chopie ile Ty masz lat? Pytam przez ciekawość. By wątek nie umarł, zapraszam do wrzucania fotek. Jak skończe robote przy swoich" dodam fotki. Prośba do moderatora-zmiana nazwy z partyzantów na poległych. niech się rozwinie ten temat. Ja sam ostatnio znalazłem 4 mogiły do odnowienia". Pozdrawiam
Napisano
dzięki Yeti. Oczywiście masz racje. nie tak miało to wyglądać. Ale do rzeczy-znalazłem krzyż z Matką Boską, za nią spruchniały napis Bóg Honor Ojczyzna, miejsce to znam od urodzenia praktycznie, ale wcześniej tego nie widziałem. Dopiero po wykoszeniu trawy, krzaków, ścięciu drzew widać cokolwiek. Mam pytanie- czy regułka Bóg Honor Ojczyzna" (w gre wchodzi tylko wrzesień 1939-polegli żołnierze) była pisana tylko nad grobami poległych żołnierzy? Bo tak- nie wiem czy to mogiła jakichś NN czy odnosi się to do grobu rodziny rozstrzelanej przez Niemców ok. 100m dalej?
Napisano
witam. Ostatni znalazłem mogiłe tych ez
imiennych".dla mnie zapalanie świeczki to za mało.
Chce tą mogiłe-łańcuch obkalający, krzyż
odmalować. Czy ktoś wie jak ma się taka samowola
do przepisów? Robić to z partyzanta czy nie
koniecznie? jak przepisy to widzą? A jak wy to robicie? Myśle że o tych bezimmienych trzeba
szczególnie dbać. My do nich przyjdziemy. Rodzina
nigdy.....lub z przypadku. Chodzi o pamiŕć tych
bezimiennych.
Ostatnie pytanie jest oczywiście aktualne.
Ale zacznijmy może jesze raz merytorycznie i na temat.
Napisano
nie ma grobu wsółczesnego - w tym kłopoţ. Jest rupieć stary-deska z napisem, a raczej resztkami. Ale zrobie inaczej-odtworze napis a potem zadam pytania
Napisano
Współczesnego = c.a. 1939...

Dwa- jeśli chcesz np odmalować łańcuch, czy postawić krzyż, to ja ( mając w genach lenistwo i anarchię ) głowy bym sobie władzą" nie zawracał... Jeśli już, to bym z najbliższymi tambylcami porozmawiał.

Trzy- witamy w klubie... Nie bez powodu staram się parę razy do roku świeczki na mniej lub bardziej bezimiennych i zapomnianych przez ludzi grobach Dolnoślązaków zapalić... Może i ktoś za moich krewnych za Uralem i na Ukrainie zapali?
Napisano
spokojna głowa. Zanim spytałem to wyremontowałem:) tylko cicho, nic władzy nie mów:) bo dopiero będe pytał konkretnie.....więc wiesz:)
  • 4 months later...
Napisano
Zdaję sobie sprawę, iż są tu na tymże promilitarnym Forum i Ci, Którzy przyszli pod Krzyż ze zniczami; jak i Ci, którzy je pozagaszali olewając haniebnie.

Ale żeby Partyzanta Polskiego z Terrorystą pomylić" ?!

A co ma powiedzieć mieszkaniec Afganistanu walczący o wolność swego Kraju, Któremu wioskę i cywilów Ktoś ostrzelał w nocy z moździerza ?
Kogo z Nich Pan K. by nazwał Terrorystą ?
Przeca to gorzej niż hańba; by tak zbeszcześcić trud poniesiony przez Rodaków całe dziesiątki lat temu.

Panie ! Widziałem w Arnejm, na grobach Naszych Komandosów; w jakim wieku oddali swe życie za Kraj.

Tam Im było danym polec; nie na ulicach warszawskich, niestety.

Powstańcy Warszawscy, Partyzanci czy choćby Hubalczycy w grobie się obracają Mości Mącicielu !

Z partyzantką czy bez; i jedni i drudzy by Nas wyriezali, bo te setki lat istnienia Naszego Kraju udowodniły jedno : wojaczkę mamy w genach, a nie jak Czesi cichosiedztwo w pampersach.

Wprawdzie Hubal starał się na włąsną rękę a raczej szablę ... walczyć; ale czyż nie zdawał sobie sprawy z przedwojennego bajzlu politycznego w Polsce ?
Czy nie przewidziałby Wyspy Wężów ? Zamachu na Wodza Naczelnego ?

Brak sił, nawet na klikanie.
I jak Panie ... tu o Patriotyźmie coś napisać ?

A co Czeczeńcy by powiedzieli w tym temacie, Z Dudajewem na czele ?
Albo Basajew ?

Hm ?!

Jest jednak coś bardziej niepokojącego, co umiejętnie zamąca się w mediach aferami, nieustalonymi zabójstwami a to dziecka; a to zaginięciem dziewczyny i t. d.

Spada zdolność Społeczeństwa do stawienia zbrojnego oporu Komukolwiek.
Coraz słabsza kondycja najmłodszych.
I coraz to Ich mniej.
Niechaj więc los Kurdów i Ormian ostrzeżeniem będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie