bjar_1 Napisano 20 Marzec 2004 Autor Share Napisano 20 Marzec 2004 Witam! Świeże znaleziska ze starej chałupy koło Przysuchy : 4 szt. niemieckich odkażalników z zawartością ,bakielitowa oliwiarka do Mausera ,łuska do ruskiej 45-ki ,strzemię i aluminiowa skrzynka na taśmę do emgiety. Mam pytanie - do odkażania czego służyły te odkażalniki ,w środku jest biały proszek ,etykietka zatytuowana jest Hautengiftungsmittel" ,czy proszek ten może sobie zostać w pudełeczku ,czy lepiej go wysypać?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Marzec 2004 Autor Share Napisano 20 Marzec 2004 I skrzyneczka do emgiety (a niedawno w wątku o aluminiowych skrzynkach ,narzekałem że takiej nie mam :Pbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 zdaje sie ze sluzyly do odkazania wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Marzec 2004 Autor Share Napisano 20 Marzec 2004 Aha ,zapomniał bym...jeszcze takie coś ,wydaje mi się ,że to wyrwane zamykanie ładownicy na magazynki do MP. Czy to jest to? Stalowy ,naokoło skóra.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg83pp Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 Te pojemniki sa na Losantintabletten ( tabletki z lozantyny ), o ile dobrze piszę, byly w puszkach z maskami p-gaz, służyły do sporządania roztworu do przemywania skóry po poparzeniach gazowych.PozdrawiamGrzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlaty Napisano 20 Marzec 2004 Share Napisano 20 Marzec 2004 WitamCo do tego proszku w srodku to lepiej go wysyp, wykopałem bardzo duzo takich odkażalników i niestety sporo mi popękało poniewarz ten proszek pęczniał :-( chociarz jeśli to nie są wykopki tylko z chałupy to może tak sie nie stanie :-) Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Marzec 2004 Autor Share Napisano 20 Marzec 2004 Oki ,proszek wysypę bo po tylu latach to może jakiś toksyczny się zrobił :) Dzięki za pomoc!pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg83pp Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 Można niewysypywać, tylko wysuszyć, w dobrych warunkach nie ma z nim problemów, a ten proszek to ściślej mówiąc były tabletki :) Po tylu latach się sproszkowały...Pozdr.Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Marzec 2004 Autor Share Napisano 21 Marzec 2004 Grzesiek ,2 z tych opakowań były obwinięte papierową banderolą i w nich też jest proszek. Nie wydaje mi się ,żeby tabletki się tak sproszkowały :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 Bjar czytam Twoje posty i caly czas sie zastanawiam: Jak Ty to robisz!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Marzec 2004 Autor Share Napisano 21 Marzec 2004 Nad czym się zastanawiasz? :) Nie wiem OCB!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 Chodzi o Twoje wyniki w eksploracji szeroko pojetej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Marzec 2004 Autor Share Napisano 21 Marzec 2004 No nie przesadzaj! - 73% ludzi na tym forum ma wyniki lepsze od moich... naprawdę! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 Ale Ty masz najlepsze publik relejszyn" ;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 ...73% ludzi na tym forum ma wyniki lepsze..." - tylko zaczynam zauważać postępującą chorobę objawiającą się niechęcią do dzielenia swoją wiedzą i osiągnięciami z innymi. Obym się mylił. Albo po prostu forum pustoszeje. Wydaje mi się że dwa lata temu łatwiej tu było o informację.Pozdrowienia dla otwarych odkrywców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Marzec 2004 Autor Share Napisano 21 Marzec 2004 Fiku! To do mnie? :Ppzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 Bjar - na 100% nie do Ciebie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Nie miałem na myśli nikogo personalnie, tym badziej Ciebie, tylko ogólny poziom niektórych dyskusji. Ty akurat pokazujesz dużo i oby wielu tak robiło. Kiedyś mozna było sie na forum dowiedzieć znacznie więcej. A może to ja stałem sie bardziej wymagający? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Mi to przypomina zapięcie od maski WSR, ale chyba nie, bo nie było stalowych.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Autor Share Napisano 22 Marzec 2004 No to się cieszę ,bo już myślałem ,że chłopaki postawiły na mnie krzyżyk (+). Jak cos znowu znajdę ,to obiecuję że pokażę.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Witam,Bjar_1, co to u Was za plaga, że tyle chałup pustych stoi?Hautentgiftungsmittel" - znaczy dokładnie środek do odkażania skóry (ludzkiej oczywiście). Frozzer - woda to Wasser.PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Ach i jeszcze ten piękny ręcznik Kriegsmarine...chyba specjalnie umieściłeś tą aluminiową skrzynkę na amunicję do MG w pobliżu tego ręczniczka!:) Cały czas zazroszczę, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu.PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Autor Share Napisano 22 Marzec 2004 Nie no nie lansuje się tak tym ręcznikiem :P poprostu wisi nad łóżkiem i koło biurka ,a na biurku przeważnie cykam fotki :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Zap. od WSR-ów miały dodatkowo podłużną stopkę od zew. strony. (chociaż różnie to bywało..) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Autor Share Napisano 22 Marzec 2004 Jak dla mnie to jest to od parcianej ładownicy na mag. do MP.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.