spetsnaz Napisano 5 Maj 2013 Autor Napisano 5 Maj 2013 Prawdopodobnie UZRGM. Jakie znaczenie ma kolor na tulei opóźniacza?
ARQ Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 Ciekawe z tym uszczelnieniem, ale od strony mechanizmu nie było uszczelnienia
Ave Danzig Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 Również uważam że to uszczelniacz. W aluminiowej wersji powojennej różowy lakier uszczelniał zarówno gwint jaki i połączenie z detonatorem.
steell Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 Bo nie miało być, to nie uszczelnienie tylko informacja ze kompletny zapalnik nie został rozcalony.http://js2010.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=198:granaty-rg-42-f1-zapalnikPost został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 14:01 06-05-2013
vis1939 Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 Uszczelnienie to raczej moja luźna sugestia,bo szukać potwierdzenia mi się nie chce:)Ale informacja ze kompletny zapalnik nie został rozcalony" jest jak dla mnie niedorzeczna,bo kto niby miał by to rozcalać i po co? V kolumna w ruskich magazynach zalewała spłonki wodą? Tego nie da się rozcalić bez powyginania ścianek spłonki i widać to znacznie lepiej niż pęknięcie na lakierze.
hipolit-O4 Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 Mechanizmy zapalnika i zapały przechowuje się oddzielnie.Mechanizm z zapałem scala się krótko przed uzbrojeniem granatu.Zapał od którejś z min był podobny ale bezzwłoczny może chodzi o to by rozróżnić i przypadkowo nie zamontować bezzwłocznego w granacie?
spetsnaz Napisano 5 Maj 2013 Autor Napisano 5 Maj 2013 Prawdopodobnie UZRGM. Jakie znaczenie ma kolor na tulei opóźniacza?
ARQ Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Myślę że po złozeniu zapalnika czyli spłonki i opózniacza malowano to łaczenie farbą która w razie uszkodzenia czy manipulowania przy nim pękała. Raczej kolor nie miał na celu oznaczenia długości opóźnienia.
steell Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 UZRG przechowywane były w całości w metalowych puszkach zamykanych fabrycznie, po prostu takie zabezpieczenie by widzieć czy zapalnik sie nie uszkodził. Zapalniki i granaty wydawane były żołnierzom oddzielnie i żołnierz uzbrajał granat teoretycznie dopiero przed użyciem. Równie dobrze mogli go nie zamalowywać. Spłonki w nabojach też były malowane po obwodzie farbą spirytusowa.
Pytanie
spetsnaz
Jakie znaczenie ma kolor na tulei opóźniacza?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.