Skocz do zawartości

Komiks wojenny 1939 - wkrótce!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam ponownie,

Jako, że dopiero raczkuję w kwestii znajomości meandrów umundurowania żołnierzy wp polskiego września 39 :-)) mam pytanie do speców i autorów komiksu jednoczesnie. W trakcie lektury rzuciły mi się w oczy następujące szczegóły umundurowania (a raczej braków w nich):

1. oficerowie - brak koalicyjek przy pasach i kabur broni bocznej (na początku są, potem, w czasie działań ich nie ma; co ciekawe, mjr Sucharski i kpt Dąbrowski na zdjęciach z kapitulacji WST też ich nie mają, ale rozumiem, że mogli zostac zmuszeni do ich zdjęcia)

2. szeregowi - w początkowej części komiksu mają ładownice na pasie, ale już bez saperek i bagnetów z żabkami, są także bez chlebaków oraz masek wz 32. O hełmy nie pytam, bo w komiksie jest mowa o zajęciu transportu tychże przez Niemców

czy braki w uzbrojeniu/wyposażeniu występujące w komiksie są powodem:
a) zamętu mobilizacyjnego we wrześniu 39
b) hmmmm ,drobnym' niedopatrzeniem autora plansz?

pozdr
w
Napisano
Ja już się tłumaczyć nie będę kolejny raz :) Błędy są i było wiadome, że ich nie unikniemy (vide: przedmowa od autrów w albumie).
Jeśli ktoś chce na podstawie kadrów z komiksów np. zrekonstruować umundurowanie żołnierza piechoty 39 r. albo zbudować model Schleswiga" to pomylił nieco publikacje. Powtarzam kolejny raz, że ten album to nie leksykon umundurowania i uzbrojenia, tylko paradokumentalna opowieść o żołnierzach. Cudów nie ma, błędów nie można było wykluczyć i uniknąć, zwłaszcza że błędy są też w opracowaniach np. dotyczących uzbrojenia czy umundurowania na których się niekiedy opieraliśmy.
Już miałem m.in. mail od jakiegoś nawiedzonego fanatyka lotnictwa, który mnie i Krzyśka zrównał z ziemią, bo mu się ilość nitów w kadłubach Stukasów nie zgadzała... :)
Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
W końcu kupiłem. Nieprawdopodobny ogrom pracy włożonej w komiks! Szacunerk dla twórców. Fajny pomysł z częścią dokumentalną. Ostra rzecz! Z niecierpliwością czekam na dalsze części Komiksu Wojennego. Ps. U mnie w mieście rozszedł się na pniu. Sam kupiłem ostatni z wystawy :)
Napisano
nie mogę komentować wierności opisywanych faktów, szczegółów uzbrojenia, itp ... bo się na tym nie znam
ale ... jestem Polakiem i dla mnie Westerplatte to bez wątpienia jedna z najjaśniejszych kart w naszej historii.
Może to zabrzmieć głupio ale czytając jakąś książkę o WST i Sucharskim (jego nazwisko było chyba w tytule? nie pamiętam)nie mogłem opanować łez wzruszenia - byłem dumny wtedy, że jestem Polakiem.
Co do komiksu - uważam, że to fantastyczny pomysł. Dzieci mało książek czytają ale te z obrazkami (komiksy znaczy się) dość chętnie, może dzięki temu jakiś nastolatek poczuje coś co ja poczułem kilkanaście lat temu.
Dzięki, że są tacy którzy, nie myślą tylko o kasiorze ale potrafią pielęgnować fakty z naszej historii.
Na końcu jest opis WST obecnie, właściwie przewodnik - super, już powiedziałem żonie, że jedziemy nad morze przy jakiejś okazji i na pewno trafię na Weste.
Dzięki Panowie autorzy - może to zabrzmi górnolotnie - Polska to wielka rzecz.(czy to nie jest jakiś cytat?)
Napisano
W Szczecinie powinien być w księgarniach sieci Matras lub w tych, które się zaopatruję w ich hurtowniach. Empik w Szczecinie też już powinien mieć.
W necie dostępnych w sklepach komiksowych: Komiksiarnia, Komikslandia i Imago.
Pozdrawiam! wachmistrz
  • 2 weeks later...
Napisano
Na początek ciekawostka i dobry sygnał:
-informacje zamieszczone w suplemencie do komiksu odnosnie wyglądu placówki Fort" i artykuły w lokalnej GW", które pociągnęły ten temat dalej, przyczyniły się do tego, że zakratowano i zamknieto placówkę Fort". Turyści nie będą więc już mogli stawiać kup i sikać w środku bunkra, co najwyżej na zewnątrz, gdzie dalej jest syf rzecz jasna.
Baterie mi siadły w aparacie, nie mogłem ostatnio zdjęć zrobić na dowód. Zresztą zapewne niedługo złomiarze wytną tę kratkę i drzwi razem z kłódką, będzie więc po sprawie, a na jaw wyjdą śmieci zrzucone do poziomu niżej, bo nie chciało się sprzątnąć górnego poziomu Fortu" instytucji za to odpowiedzialnej...

A teraz z innej beczki:
-na forum Wrak.pl (to taki serwis komiksowy) rozwinęła się dyskusja a propos komiksu Westerplatte", gdzie prowadziłem, nazwijmy to dyskusję" z trzema bucami dla których słowo patriotyzm" kojarzy się wyłącznie z czerwono-białymi krawatami, LPRem, nacjonalizmem i szowinizmem. Ale nie do tego dążę.
Dyskusja się rozwinęła odnośnie docelowego odbiorcy" komiksu Westerplate", którymi przede wszystkim są czytelnicy Odkrywcy" itp. maniacy (jak ja). Potwierdza się to już po głosowaniu portfelem" oraz potwierdza to również ilość maili - przede wszystkim od Odkrywców". Mogę więc założyć, że 85% odbiorców to czytelnicy pokroju uczestników tego Forum. Ale nie w czym rzecz. Otoż tych trzech, nazwijmy to, marginalnych przedstawicieli świata komiksu" - Odkrywców" takich jak my, np. chodzących z piszczałkami, stawia w jednym rzędzie z psycholami i złodziejami, debilami którzy masowo giną w wyniku grzebania przy niewypałach, okradają stanowiska archeologiczne itp. Ponieważ jest to tylko 3 jełopów nie należy się tym zbytnio przejmować, niemniej jest to kolejny dowód i sygnał na to, że trzeba jeszcze wiele czasu, aby zreformować" postrzeganie poszukiwaczy, jak i w ogóle osób interesujących się historią ze szczególnym uwzględnieniem historii Polski (dla tych osobników taka osoba to faszysta" i przedstawiciel asy panów"...) :)

Jak ktoś chce stracić trochę czasu to dyskusja jest pod tym linkiem (interesujące posty są od 18 paźdz., wcześniej jest dyskusja o komiksie W-tte", nihil novi dla czytających ten wątek na Odkrywcy):
http://wrak.pl/forum/viewtopic.php?t=510

A dyskusja o patriotyzmie wyrwana z wątku do którego link powyżej jest na:
http://wrak.pl/forum/viewtopic.php?t=750&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Pozdrawiam! wachmistrz
Napisano
Wachmistrzu, nie nerwowo. Kazde forum, pewnie przez swoja anonimowosc, budzi do czynu kretynow, prowokatorow i wszelkiej masci grafomanow mogacych sie wreszcie wypisac" (coz , ze bez znajomosci składni,ortografii i interpunkcji, a czesto rownie bez znajomosci rzeczy). Niektore z tych wypowiedzi trzeba czytac wolniutko i dwa razy, by doszukac sie sensu (choc jest niewatpliwie i taka opcja, ze to ja jestem ciemny i mam trudnosci z przyswojeniem słowa pisanego). Toc przeciez i przez to forum, nie grupujace wszak ludzi zupelnie przypadkowych, przewalila sie, całkiem niedawno, dyskusja obrazajaca momentami zdrowy rozum i wykazujaca calkiem jasno, ze formacja umysłowa lektora Komitetu Dzielnicowego PZPR jeszcze nie umarła,ba, ma sie całkiem dobrze i to w głowach ludzi niewatpliwie mlodych.
Rób swoje, najlepiej jak umiesz. Pocieszaj sie, ze durnie nie maja szansy dowiedziec sie, jak to pieknie jest byc madrym.
Napisano
Wachmistrzu zawiodłem sie na Tobie.dałeś sie sprowokowac.Twardym trza byc a nie miętkim jak mówił killer do siary.Lepiej ujawniaj nam na tym forum kolejne sprawy o których masz jak to się teraz mówi kwity a nie zawracaj sobie głowy duperelami.Tu jest ciekawiej i nie musisz podróżowac" gdzie indziej .skup się nad nami wiernymi twoimi słuchaczami i czytelnikami a będziesz zbawiony.
Pozdrawiam
Napisano
Komiks można kupić tutaj:

http://www.komiksiarnia.pl/

Cena nieco niższa od rynkowej (niestety doliczają za przesyłke, chyba, że zamówisz towaru powyżej 100 zł - wtedy za darmo), przesyłaka dociera w ciągu 1-2 dni, bardzo ładnie zabezpieczona. Wiem, bo sam często kupuje.

Co do tych 3 odobników z Wraka, to szkoda nerwów i energii. To znana szajka fachowców-recenzentów" sprowadzająca większość dyskusji na forach komiksowych do poziomu chamskiej pyskówki. W słowniku ludzi cywilizowanych brak adekwatnie obelżywych słów, by okreslić ich zachowanie. Buszmeni!!!
Napisano
Cóż, broniłem dobrego imienia Odkrywców, ale odganiając się od burków i buców zabrakło mi kamieni ;) Chciałem jednak żebyście wiedzieli, jakie zdanie jest o nas świrach" na szerokim świecie i u nas w powiecie, tudzież jak postrzegany jest komiks W-tte"... :)

Nie róbcie reklamy komiksu, bo się Bocian wkurzy i nas wytnie ;)
Lada moment na www Odkrywcy powinna się pojawić recenzja komiksu W-tte", chyba też pod nią będzie podłączona krótka informacja, gdzie album jest do nabycia. Jak ktoś potrzebuje szybko informacji gdzie i za ile, to proszę pisać do mnie na maila.

A tymczasem dla zainteresowanych trzy linki do trzech recenzji komiksu w necie (niestety nie ma linku do recenzji w Przekroju" - tam oceniony został a piątkę"). Recenzje ukazały się w kolejności podanej niżej, w pewnych odstępach czasu:

1.
http://www.aleja-komiksu.pl/recenzje.php?id=186
2.
http://wrak.pl/index.php3?strona=recenzje1&t=320
3.
http://www.avatarae.pl/22/Komiks/komiks29.html

Pozdrawiam! wachmistrz
Napisano
Wachmistrzu psy szczekają karawana jedzie dalej.A skoro burki Cię zniechęcaja i sie opierasz na ich opiniach twórczych to zwracam sie z uprzejmą prosba o zwrot moich nakładów pieniężnych wraz z ustawowymi odsetkami które poniosłem na przekonanie sie ze w/w opinie sa słuszne.(konto na pewno znasz a jak nie to wysyłam łysych komorników w dresach z notatnikami ligi bejzbolowej w rękach).Oczywiście termin minął wczoraj a wiec rozumiem ze dalej będziesz zadziwiał nas pozytywnie i skłaniał do twórczej dyskusji faktami lub tylko domysłami na tematy września .A tak na marginesie to wykorzystam to forum co do legendarnego brakujacego w czwrtej czwórce na W-tte czyli radiotelegrafisty.spotkałem sie z opiniami że niemiaszki Go zamordowali za odmowę współpracy ale tez słyszałem ze jednak go nakłonili i przeniesli do jakiegoś osrodka łamania szyfrów.(dlatego aby nikogo nie wnerwiac pisze ON bez zadnego stopnia i nazwiska a Ty na pewno wiesz o Kogo i o co chodzi)Liczę na Twoja wiedze w tym temacie.
Albo kasa na konto(bo ligowcy)albo przybliżenie w tym temacie.
Nie straszę tylko przekonuje
a tak na marginesie poza tematem itd
Pozdrawiam i liczę na twoją wiedze i chec podzielenia się nią z nami
Napisano
A propos radiotelegrafisty sierż. Rasińskiego i przejęciu" go przez niemiecki wywiad pisałem już czas jakiś temu w niekończącym się wątku o Westerplatte.
Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
A możesz powtórzyć? Bo sam jestem ciekaw. Może jest zbyt późno ale na tym iekończącym się wątku" mam problem z odnalezieniem tych informacji :)
Napisano
Wachmistrz szuka zdjęć więc oto co znalazł mac" przy innej okacji:
http://www.luftbilddatenbank.de/book/book/getpic.php?index=78
pewnie znane ale tak na wszelik wypadek.
pzdr
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam, znalazłem taką pocztówkę na internecie. Nie wiem czy jest znana czy nie. Może komuś się przyda? Data ze stempla pocztowego - 1908 rok...

LEWY

Napisano
Dokładnie tak:) To właśnie na Allegro znalazłem zamieszczone zdjęcie:) Cena jest chyba jednak troszeczkę zaporowa":)

LEWY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie