Jump to content
  • 0

co to za klamra ss czy jakkiej formacj

zsw

Question

22 answers to this question

Recommended Posts

Panowie wracamy do dyskusji merytorycznej :)

Jest to zwykła klamra podoficerska WH - materiał ALU.
Oczywiście lekko zgwałcona.
Masz tu przykład z mojej kolekcji jak powinna wyglądać w lepszym stanie.

Nooo dobra....być może trochę namieszałem ale postaram się wytłumaczyć...jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie - chętnie pochłaniam wiedzę każdego rodzaju :)

Więc napisałem podoficerska odruchowo kierując się 2 szczegółami - rodzaj materiału - ALU oraz kolor resztek pasa.

1)
Nie chce teraz wymyślać teorii ani przypominać sobie z pamięci źródeł ale od wielu lat mam zakodowane w pamięci jak tabliczka mnożenia - klamra stalowa - szeregowy zaś aluminiowa - kadra

2)
Według pewnych źródeł (z tego co pamiętam między innymi w publikacjach Zakładu Historii Wojskowej Instytutu Historii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu) znaczenie miał kolor skórzanego pasa - czarny dla szeregowców, czerwonobrązowy dla kadry - więc przyglądając się zdjęciom dla mnie jest to pas (był to pas) czerwonobrązowy

3)
Ostatnia rzecz - najmniej znacząca ale niejako potwierdzająca moje przypuszczenia - znajdując klamry aluminiowe ZAWSZE w pobliżu wyciągałem fanty wskazujące na to, iż raczej nie zgubił jej szeregowy - na przykład pestki po broni krótkiej, resztki drogiego srebrno-złotego, grawerowanego zegarka i temu podobne rzeczy....wiem że argument słabiutki :)

Reasumując - jeśli się mylę - a tkwię w tym błędnym przekonaniu już kuuupę lat to proszę poprawcie mnie - chętnie zweryfikuję stan mojej wiedzy

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.

A.D.1 - bzdura, poprostu aluminiówki są z początkowego okresu wojny, później tłulki już stalówki (choć i pewnie częściowo aluminiówki też - w zależności od dostaw materiału dla producenta),

A.D.2 - brązowe pasy - Kriegsmarine, lakierowane itp - paradne,

A.D.3 - masz rację, twój argument w tym punkcie jest bardzo słabiutki ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information