Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra ss czy jakkiej formacj

zsw

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
oooooo i Bigo :) chłopcy się parują w podobnym czasie nowi na forum :) chwała im za to :) nie tak jak my bjar_1 - nie ? :):):):) pozdro
Napisano
może się zdziwisz ale nie mam konta na allezło :)
poza tym mam ciekawsze rzeczy i obiekty zainteresowań, niż kupowanie szajsozłomu na allezło :)
Napisano
Jarzabek ma rację ten koleś sobie robi jaja i już.Zero ś,ć,ą,ę i innych znaków interp.Ciężko przeczytać to co on pisze.Oczywiście nie jestem jakimś tam znawcą języka no ale trzeba to chyba piętnować.pzdr
Napisano

Panowie wracamy do dyskusji merytorycznej :)

Jest to zwykła klamra podoficerska WH - materiał ALU.
Oczywiście lekko zgwałcona.
Masz tu przykład z mojej kolekcji jak powinna wyglądać w lepszym stanie.

Napisano
juz zatrybilem ale moje priv zablokowalem dalem ciala musze jakos odblok tylko nie wiem jak pozdrawiam
Napisano
Nooo dobra....być może trochę namieszałem ale postaram się wytłumaczyć...jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie - chętnie pochłaniam wiedzę każdego rodzaju :)

Więc napisałem podoficerska odruchowo kierując się 2 szczegółami - rodzaj materiału - ALU oraz kolor resztek pasa.

1)
Nie chce teraz wymyślać teorii ani przypominać sobie z pamięci źródeł ale od wielu lat mam zakodowane w pamięci jak tabliczka mnożenia - klamra stalowa - szeregowy zaś aluminiowa - kadra

2)
Według pewnych źródeł (z tego co pamiętam między innymi w publikacjach Zakładu Historii Wojskowej Instytutu Historii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu) znaczenie miał kolor skórzanego pasa - czarny dla szeregowców, czerwonobrązowy dla kadry - więc przyglądając się zdjęciom dla mnie jest to pas (był to pas) czerwonobrązowy

3)
Ostatnia rzecz - najmniej znacząca ale niejako potwierdzająca moje przypuszczenia - znajdując klamry aluminiowe ZAWSZE w pobliżu wyciągałem fanty wskazujące na to, iż raczej nie zgubił jej szeregowy - na przykład pestki po broni krótkiej, resztki drogiego srebrno-złotego, grawerowanego zegarka i temu podobne rzeczy....wiem że argument słabiutki :)

Reasumując - jeśli się mylę - a tkwię w tym błędnym przekonaniu już kuuupę lat to proszę poprawcie mnie - chętnie zweryfikuję stan mojej wiedzy

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.
Napisano
A.D.1 - bzdura, poprostu aluminiówki są z początkowego okresu wojny, później tłulki już stalówki (choć i pewnie częściowo aluminiówki też - w zależności od dostaw materiału dla producenta),

A.D.2 - brązowe pasy - Kriegsmarine, lakierowane itp - paradne,

A.D.3 - masz rację, twój argument w tym punkcie jest bardzo słabiutki ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie