Vantar Napisano 23 Marzec 2013 Autor Share Napisano 23 Marzec 2013 Witam, posiadam takiego śledzika niemieckiego. Jest on chyba wykonany z aluminium bądź jakiegoś stopu gdyż nie da się go wygiąć w rękach. Bo wyjęciu z ziemi był ładny, czysty i bez zarzutów. Po jakimś czasie siadł na niego taki osad / zaraza. Moczyłem go z tydzień czasu w kwasku cytrynowym ale nic nie pomogło. Jakie zabiegi muszę zrobić aby go oczyścić i móc zakonserowować? (Kiedyś widziałem na forum że ktoś zrobił elektrolize na widelcu wrześniowym i ładnie mu wyszedł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 23 Marzec 2013 Autor Share Napisano 23 Marzec 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 23 Marzec 2013 Autor Share Napisano 23 Marzec 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 Zacznijmy od tego,ze to jest aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 23 Marzec 2013 Autor Share Napisano 23 Marzec 2013 więc jak znamy już metal to może dalej kol. vis powiesz jakie zabiegi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marg33 Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 Można spróbować:mycie benzyną ekstrakcyjną,wodą amoniakalną lub 5% roztworem kwasu cytrynowego.Można też myć w roztworze sody kaustycznej a próchno wymywać miękką szczoteczką.Ważne:w przypadku wszystkich metod trzeba pilnować tego co się dzieje,nie można zostawić i przyjść za tydzień.Aluminium jest aktywne i szybko reaguje.Po wyczyszczeniu trzeba dobrze umyć w wodzie z mydłem,osuszyć i zabezpieczyć,np.lakierem bezbarwnym.Polecam poszukać książeczki Janusza Kurpiewskiego:Czyszczenie,konserwacja oraz przechowywanie monet,medali i banknotów".Rady dotyczące monet można przenieść na inne przedmioty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 24 Marzec 2013 Share Napisano 24 Marzec 2013 Kolego kwaskiem cytrynowym spróbować też możesz, namoczyć go troszkę w kwasie, później szczotka z twardym włosiem ( do garów może być) Po wszystkim umyć dobrze, zakonserwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Marzec 2013 Share Napisano 24 Marzec 2013 Aluminium traktuje fosolem rozcienczonym wodą.Moczę całą noc,osad ładnie schodzi.Nie miałem jeszcze przypadku by zeżarło coś aluminiowego.Ale jak ze wszystkim trzbea kontrolować proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Marzec 2013 Share Napisano 25 Marzec 2013 Ja bym to podał pasywacji kwasem azotowym.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.