Gustav Hirsch Napisano 20 Marzec 2013 Autor Share Napisano 20 Marzec 2013 Ostatnio zwróciłem uwagę, że nie znam żadnej GRH robiącej tylko LWP. Robią za elwupów" Niemcy. Miewają LWP jako drugą sylwetkę krasnoarmiejcy. Ale żeby grupa robiła tylko LWP, to nie. Nie spotkałem, czy nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 20 Marzec 2013 Share Napisano 20 Marzec 2013 Nazwa „Ludowe Wojsko Polskie” używana była powszechnie od lat 50. XX w. przez władze państwowe i propagandę oraz piśmiennictwo tego okresu w celu podkreślenia związku z panującym w państwie ustrojem. Niemniej jednak NIE BYŁA nazwą oficjalną.Oficjalnymi nazwami sił zbrojnych w Polsce w tych okresach były: od 29 lipca 1944 roku do 1952 roku Wojsko Polskie, następnie Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej, a od 1952-1989: Siły Zbrojne Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Nazwy Siły Zbrojne PRL i Wojsko Polskie używane były zamiennie.W latach czterdziestych na podobnych zasadach używano również nazwy „Odrodzone Wojsko Polskie” (por. np. M.P. 1947 nr 19 poz. 41).To tak na marginesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 20 Marzec 2013 Share Napisano 20 Marzec 2013 Militarni Wrocław odtwarzają Wojsko Polskie z lat 1970-1989 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustav Hirsch Napisano 20 Marzec 2013 Autor Share Napisano 20 Marzec 2013 Doskonale wiem, że Ludowe Wojsko Polskie nie było nazwą oficjalną. Podobnie jak Sowietskij Sojuz. Tyle, że nic to nie wnosi do sprawy.Wiem też o kilku nawet GRH odtwarzających LWP powojenne i tym bardziej mnie dziwi, że nie spotkałem żadnej wojennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabat Napisano 20 Marzec 2013 Share Napisano 20 Marzec 2013 GRH Pierwszy batalion z Wrocławia. Tak przynajmniej wynika z ich strony:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Marzec 2013 Share Napisano 20 Marzec 2013 Pancerni Strzegom chyba też ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustav Hirsch Napisano 20 Marzec 2013 Autor Share Napisano 20 Marzec 2013 Pancerni Strzegom odtwarzają LWP właśnie obok RKKA, a także WH, USAAF, PSZ, USMC, PTTK i jakie tam jeszcze kombinacje da się z liter alfabetu łacińskiego ułożyć, więc to się nie liczy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Marzec 2013 Share Napisano 20 Marzec 2013 BDSM chyba też ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 21 Marzec 2013 Share Napisano 21 Marzec 2013 Tymi pasami na jajch na pewno - piekielny wz.69 BDSM :DPrzy okazji obchodów rocznicy Stanu Wojennego zwykle pojawiają się grupy odtwarzające późne LWP, może by poszukać tym tropem? Pamiętam że rok temu (w sensie w 2012) na Rynku Głównym w Krakowie byli rekonstruktorzy LWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustav Hirsch Napisano 21 Marzec 2013 Autor Share Napisano 21 Marzec 2013 Po pierwsze nie szukam kontaktu, tylko tak mnie ogólnie zastanowiło, a po drugie miałem na myśli LWP wojenne. Powojennych nieraz widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Marzec 2013 Share Napisano 21 Marzec 2013 Np GRH Salamandra, 2 Berlińskiego Pułku Piechoty 1 Warszawskiej Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm007 Napisano 26 Marzec 2013 Share Napisano 26 Marzec 2013 Jest tez 18 Kolobrzeski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 31 Marzec 2013 Share Napisano 31 Marzec 2013 Pancerni Strzegom chyba też ;)"BDSM chyba też ;]"HA HA HA HA HA!!!!!Podaj adres to wysle Ci wielka flache;)Płacze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 31 Marzec 2013 Share Napisano 31 Marzec 2013 Po ekipie rajdu Karabanowa to najwieksza banda perwersów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Miło mi było koledze humor poprawić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasil Napisano 12 Maj 2013 Share Napisano 12 Maj 2013 Powojennym okresem LWP" jak i MO" bardzo poważnie zajmuje się też GRH Sojusz. Jako jedyni w Polsce mają w pełni sprawny i w pełni przywrócony do Służby" pojazd Bojowy Hydromil1" na podwoziu stara jest to jeden z trzech znanych zachowanych egzemplarzy w Polsce jako jedyny przywrócony do pełni sprawności z Lat służby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 19 Czerwiec 2013 Share Napisano 19 Czerwiec 2013 Witam, zapraszam do odwiedzenia strony naszej nowo powstałej grupy www.2berlinski.pl (2 Pułk, 1 Dywizji AWP). W ubiegłą sobotę, wzięliśmy udział w pierwszej imprezie rekonstrukcyjnej", a dokładnie zaproszono nas na uroczystość 70 rocznicy powstania 2 Pułku piechoty. Najbliższe wydarzenie, w którym weźmiemy udział to IX Małopolski Piknik Lotniczy w Krakowie, 29.06.2013, zapraszamy do odwiedzenia naszej dioramy.Pozdrawiam, Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.