darowu Napisano 17 Luty 2013 Autor Share Napisano 17 Luty 2013 Nazistowskie srebrne monety wykopane 21 lat temu przy budynku dawnej kasy oszczędnościowej nie będą już leżały w sejfie miasta, ale... - za pośrednictwem internetu każdy może je kupić.Jerzy Janus, dyrektor tamtejszego Muzeum Regionalnego cieszy się, że samorządowcy w końcu podjęli taką decyzję. Przede wszystkim dlatego, że przedwojenne srebrne marki nie stanowią dla Chojnowian większej wartości historycznej.Za pierwszych 16 monet internauci zapłacili łącznie ponad 700 złotych.Burmistrz Chojnowa zapewnia, że cały zysk z licytacji zostanie przekazany na ochronę dziedzictwa narodowego w mieście.więcej (m.in. zdjęcia) na prw.pl: http://www.prw.pl/articles/view/27130/nazistowskie-monety-na-sprzedaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcolonello Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Nazizm epatuje z tych monet na lewo i prawo, nie wiem czy UM nie epatuje nazizmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Tutuły (tego postu i informacji do której jest link) być może wprowadzają w błąd. Na zdjęciach pokazano (tylko) takie monety, które w symbolice nie mają nic wspólnego z nazistowskimmi Niemcami (nazi Deutschland w wersji niemieckiej), ponieważ nie zawierają symboli nazistowskich (swastyka itp., np. portrety ich wodza). Takie monety były w obiegu w nazistowskich Niemczech, ale to nie oznacza, że zasługują one na potępienie.Nie wiemy, czy w sprzedaży były monety zawiarające nazistowskie (hitlerowskie) symbole, jeśli ktoś wie, niech napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcolonello Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 kol. elapsys- pisałem to z przekąsem ;)A nazistowskei symbole- a i owszem- dopatrzyłem sie tam kilku sfaściorów"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcolonello Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Przepraszam za literówkę w nicku!! Biję się w piersi!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 elpasys (1575 / 47) 2013-02-18 11:18:445 marek z 1934 roku mają swastyki...co widać na zdjęciach ze śnurka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Rzeczywiście, przeoczyłem te swastyki. Więc jednak są to nazistowskie symbole i takie same monety.Popełniono błąd, wystwiając je na widok publiczny i do publicznej sprzedaży. W (współczesnych) Niemczech coś takiego nie mogłoby się zdarzyć, bo byłoby to przestępstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirBadFate Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Dziwi tylko ,że jak monety z tymi symbolami to propagowanie nazizmu i zaraz przestępstwo, z drugiej strony sierp i młot ma się całkiem dobrze i nikt nie robi wielkiego szumu, choć niejeden starszy człowiek wzdryga się na sam widok.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Ta 5-markowa moneta powstała dla upamiętnienia inauguracyjnego posiedzenia Reichstagu z udziałem NSDAP, dnia 21 marca 1933 w Poczdamie. W uroczystości wzięli udział Hindenburg i Hitler.więcej (nm):http://de.wikipedia.org/wiki/Tag_von_Potsdamhttp://www.youtube.com/watch?v=7IXABReg2Eg @SirBadFateTo jest jedno z oblicz współczesnego elatywizmu".Ale doczekaliśmy już takiego cudu, że dwóch ludzkich samców może mieć dzieci, doczekamy też rozgrzeszenia nazizmu (hitleryzmu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Jako ciekawostkę można podać, że w/w 5-markowa moneta jest publicznie pokazywana w niemieckojęzycznym Internecie w taki sposób, że rewers ze swastyką nie jest widoczny.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/5_Reichsmark_Garnisonkirche_mit_Datum.JPGWilk syty i owca cała". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu69 Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Nie należy wrzucać tego do worka propagowanie nazizmu" są to monety z epoki i tyle... na giełdach staroci w Berlinie czy Wiedniu bez problemu można kupić popiersie czy portret Hitlera. Kiedyś rozmawiałem z dwójką handlarzy starociami i oboje zgodnie powiedzieli, że na portrety Hitlera jest pobyt można dużo zarobić i zawszę znajdzie się amator... z kolei Piłsudskiego" ciężko sprzedać. Nie wiem jak w zachodnich krajach ale chyba u nas za bardzo robią z tego afery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Na zachodzie tylko gorzej... Niemcy są na tym punkcie trochę przewrażliwieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcolonello Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 kol. elpasys- ale za to na awersie dwa mini krzyżyki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sla1971 Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Sami pokazujemy publicznie swoje zdobycze,wykopki typu odznaki monety itp ze swastykami I jakos nikt nie protestuje.Ja taka inicjatywe popieram (jest to maly + na kozysc poszukiwaczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Z tego co widać to zysk niewielki,do tej pory sprzedane w sumie kilkanaście monet po ok 50zł.na pozostałych aukcjach Łącznie ok 1oo szt monet.Nawet jakby udało się je wszystkie sprzedać to co za te kilka tysięcy można ochronić?Lepiej by było gdyby to muzeum zrobiło jakąś ekspozycję związana z tym okresem,a to znalezisko ładnie opisać , wyeksponować to i wpływy za bilety może by się zwiększyły. Jakby kto był ciekaw tych aukcji to użytkownik na portalu aukcyjnym nazywa się umch " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.