Emil 73 Napisano 15 Luty 2013 Autor Napisano 15 Luty 2013 czy może któryś z panów wie co wykopali we wsi Wierzchowiska woj .lubelski powiat albo Janowski albo Modliborzyce,było dużo maszyn koparek i wyciągali skrzynie z bronią i amunicją ,ktoś może ma jakieś fotki?
Catadero Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Zgaduję-zdarzenie miało miejsce w dzień lub w nocy pomiędzy 1945 a 2013 rokiem ?C.
elcolonello Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Wykluczam rok 1945 i kolejne. W tym okresie dużo maszyn koparek" nie występowało na terenie wsi Wierzchowiska, a nawet na terytorium kraju.
sonicsquad Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 ktoś pewnie firmę założył, georadar kupił i uprzedził innych... ;)
elpasys Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 W Wierzchowiskach, na terenie pałacowym, byłem jeszcze za komuny. Zauważyłem tam dziwne otwory na pochyłości terenu. Miały kształt prostokątny, wymiary ok. 50x80 cm i były murowane z cegły. Prowadziły poziomo w głąb zbocza.Wtedy nikt nie wiedział co to jest. Czy chodzi o te otwory?Z tyłu za pałacem był zniszczony budynek bez dachu. W tym budynku na ścianach było wiele wydrapanych tekstów w jęz. rosyjskim, tak jakby Niemcy trzymali tam rosyjskich jeńców. W jednym z budynków pałacowych był skład nawozów sztucznych (luzem). Na podłodze były marmury, a na ścianie piękny kominek.
Emil 73 Napisano 15 Luty 2013 Autor Napisano 15 Luty 2013 panowie 2011-2012 wydobyli z góry skrzynie z bronią tam był szlak przerzutu broni dla powstańców styczniowych jest do Wsi Batorz,,,,,,,,,Według danych statystycznych z 1921 r. miejscowość liczyła 223 domy i 1551 mieszkańców. Odzyskanie niepodległości zapoczątkowało rozwój wsi. W 1916 r. powstała szkoła powszechna, a w 1922 r. erygowano parafie, przed 1930 r. otwarto agencję pocztową. Mieszkańcy wsi przejawiali duża aktywność na polu społecznym, tworząc straż pożarną, kasę Stefczyka, kółko rolnicze, spółdzielnię „Przyszłość”. Działały między innymi koło gospodyń wiejskich, Koło Młodzieży Wiejskiej – Siew, Koło Młodzieży Polskiej, orkiestra dęta, drużyna strzelecka, Stowarzyszenie Młodzieży Katolickiej. Pomnikiem uczczono poległych za ojczyznę, krzyżem żelaznym J. Piłsudskiego. W latach 1926-1929 Świdowie ponownie dokonali trzykrotnej parcelacji części majątku.II wojna światowa stanowiła ciężki okres w dziejach wsi. W 1940 r. osadzono tu wysiedleńców z Wielkopolski. W tym samym roku powstał obóz pracy na Kamiennej Górze. W 1942 r. Niemcy przeprowadzili kilkakrotne obławy, dokonując egzekucji, aresztowań i wywózek. W 1940 r. powstała Komenda Obrońców Polski, wcielona później do Armii Krajowej. Wieś spod okupacji hitlerowskiej została wyzwolona w lipcu 1944 r. przez wojska radzieckie. Na mocy dekretu PKWN dokonano parcelacji majątku Świdów,więc część broni wiem ,że została jeszcze schowana dla powstańców i w ostatnich dwóch latach ją wykopali wynosili skrzynie wydobyte z góry,,co do Batorza,,,Sama nazwa miejscowości pochodzi najprawdopodobniej od mongolskiego słowa ator" oznaczającego ohatera".6 września 1863 roku w okolicach wsi, na Sowiej Górze, rozegrała się bitwa między oddziałem powstańców styczniowych dowodzonych przez Marcina Lelewela Borelowskiego a wojskami rosyjskimi. Na miejscowym cmentarzu zostali pochowani polegli powstańcy wraz ze swoim dowódcą,,,,,,,,broń była dostarczana dla powstańców ze wsi Wierzchowiska,,,,,tyle na temat bo naprawdę widzę ,że was interesują tylko łuski i manierki z ziemi,dziękuję.i pozdrawiam.
Emil 73 Napisano 15 Luty 2013 Autor Napisano 15 Luty 2013 http://www.dworsanna.pl/dwor-sanna/historia,,,poczytajcie.
torba5 Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Powtarzasz Bajki i zasłyszane plotki ,a piękna historia tego miejsca nie ma nic do Twoich fantazji
sonicsquad Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Panie Emilu. Rzecz nie w tym, że nikt tu się historią nie interesuje i takowej nie zna, bo można na forum znaleźć niejednego specjalistę który ma na koncie więcej książek i publikacji (o wiedzy specjalistycznej) niż większość polaków razem wzięta, ale w sposobie jaki Pan zadaje owe pytania. Jeżeli była to akcja oficjalna, w wiadomościach (nie wspominając o naszym forum) było by głośno o tym. Jeżeli była to akcja nielegalna, nikt normalny nie będzie o tym informował szerokiego grona, ponieważ prawo Polskie jest takie a nie inne. To nie USA gdzie można sobie latać do woli i kopać gdzie popadnie. Lata komuny nauczyły nas robić wiele po kryjomu, w zachowaniu tajemnicy. I teraz to się przydaje. A sfit foci" na fejsbuku raczej z tego nikt nie zamieszczał...
sonicsquad Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 A kozaczki to moja żona sobie w sklepie kupuje...
elcolonello Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Czy to muszą być koniecznie zdjęcia?Popytałem rodzinę, sąsiadów, koleżanki z pracy i udało mi się dotrzeć do kilku dobrze zachowanych rycin. Mam nawet informację o jednym rysunku naskalnym, ale nie jestem pewien czy rysunek dotyczy dokładnie wydobycia tych skrzyń czy innych- musiabyśsam sprawdzić.
Emil 73 Napisano 16 Luty 2013 Autor Napisano 16 Luty 2013 Szanowni panowie ,że fantazja mnie ponosi to nie tylko od Szanownych Panów słyszałem ,taki się urodziłem ,na temat USA -powiem tyle jeżeli zobaczy ciebie sheriff z wykrywaczem na czyimś terenie to nawet za zgoda właściciela ziemi ciebie wygoni albo wsadzi na dołek do wyjaśnienie,jest dużo b roni po konfederatach i całej tej ich wojnie,któryś wcześniej z Pa nów ,na forum identyfikacji powiedział ,że miałem pod górkę do szkoły w ciasnym berecie bo kasztanię coś na temat błędnej historii,że ostatnie niedobitki Armii Polskiej,nie były rozbrojone w powiecie janowskim ,chodzi mi o wieś Kocudza(tam niemcy rozbroili ok.kilku tysięcy żołnierzy)i na południe od Janowa o wieś Momoty (tam rosjanie rozbroili tez ok 10.000 żołnierzy )każdy dziadek mówi inaczej jak w ogóle coś powie,Momoty kiedyś nazywali zagłębiem szabli bo H-Ludwików wychodziła często z ziemi,ale jaden znalazł drugi zakopał,powracając do wątku to ,że operacja była nielegalna to się zgodzę i tylko idiota by się pytał,no ale jak w każdej pijalni piwa w Janowie w zeszłym roku opowiadali ,że była koparka i nawet Policje i wydobyli kilka skrzyń z bronią to musiało być coś w tym prawdy,może to żaden archeolog tylko stary dziadek zgłosił i sprawa ucichła,co mnie zdziwiło ,że broń pochodziła z przed I wojny św,i nie była to broń z zamkami ryglowanymi typu lebel czy następca jego mauser,to były sztuki broni na zamki lontow,kołowy,skałkowy i kapiszonowy,,,,,więc wynika z tego że był przerzut broni przez wierzchowiska i mogło cos być ukryte i jestem pewien nie na 100% procent ale na 99% że to było wydobyte ,dajcie mi trochę czasu i sam do tego dojdę ,bo z wami naprawdę porozmawiać jest trudno ,każdy tnie kozaka bo wykopie coś z gleby i jaki to nie znawca,ja grzecznie pytam sie o informację bo dopiero chcę zacząć na prawde prawdziwe wykopki na naszych terenach a tu każdy ,że za ciasny beret ,z ew usa ,to i tamto ,itd,,,,co dodam jeszcze skrzynie były w skarpie czyli w piachu obite mosiądzem i nawet żadna nie pękła podczas wydobywania ,jeżeli nie wiecie o tym a cała wieś huczała włącznie z dziewczyną która z pochodzi z Wierzchowisk i pracuje z moją żoną ,też cos słyszała na ten temat,panowie w naszych stronach po kompani wrześniowej zawiązała się największa konspiracja dywersyjna w Polsce może i w Europie okupowanej,Modliborzyce ,Dąbie ,Lute,Wierzchowiska,Batorz,były na naszych terenach zżuty cichociemnych szkolonych w Anglii,wysyłano zdemaskowanych żołnierzy KEDYWU AK,a wy sie dziwicie że nic nie wiecie o żadnych skrzyniach z bronią ,ja tylko zapytałem a już zostałem pod mur podstawiony do rozstrzelania (przenośnia)..........nic pozostaje mi sie odłączyć od grona wielmożnych panów i pożyczyć zdrowia i udanych i dorodnych,jak to się mówi??????wykopków,trzymta się:) zbiorę informacje i wrócę.,,Niewiedza teraźniejszości jest ignorancją przeszłości,,
Emil 73 Napisano 16 Luty 2013 Autor Napisano 16 Luty 2013 A ha i ta druga zółta kartka to za tego ,,kozaczka,, w naszych stronach to zaszczyt być kozakiem ,dzięki za uwagę ,pozdrawiam.
Emil 73 Napisano 16 Luty 2013 Autor Napisano 16 Luty 2013 Mogą Panowie zamknąć wątek,wrócę przygotowany i na pewno będziemy już mieli zezwolenia na wszystkie rodzaje wykopków.
elcolonello Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 jeżeli nie wiecie o tym a cała wieś huczała włącznie z dziewczyną która z pochodzi z Wierzchowisk i pracuje z moją żoną ,też cos słyszała na ten temat,panowie"No przecież napisałem ci o rycinach i freskach naskalnych - co się spinasz?Co prawda moje informacje nie pochodzą z Wierzchowisk ani z pijalni piw w Janowie tylko z magla chwemicznego w Swarzędzu, ale powinno się wszystko zgadzać.A towar całokowicie przejęły ponoć te Policje co tam były i zniknął.
Czlowieksniegu Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Dla jasności:Emil 73 (127 / 13) 2013-02-16 11:51:40Trzecie nadanie otrzymałeś za trollowanie i OT w dziale Identyfikacja...PS Aż się łza w oku kręci, normalnie jakbym JackaB. czytał...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.