Skocz do zawartości

Rozruszanie blokady zamka-mauser 98k

gniewko_kg

Rekomendowane odpowiedzi

Elektroliza rozluźni ci korozję w zaczepie zamka. Po tym piaskowaniem ładnie usuniesz produkty korozji, dokładniej niż szczotkowaniem. Oczywiście ścierniwo musi być drobniejsze i ciśnienie nie za wysokie. Po piaskowaniu powierzchnię trochę wygładzisz szczotkowaniem.

Na głębokość wżerów nie masz wpływu, one już powstały, tyle że są wypełnione produktami korozji.Jak niedoczyścisz korozji, to bedziesz miał gładszą powierzchnię, tyle że bedziesz musiał ją zneutralizować, a dodatkowo usunąć z niej elektrolit, jesli zastosujesz elektrolizę.
Piszesz, że chcesz to oksydować.Niezależnie jaką metodą chcesz to robić, musisz się wcześniej pozbyć korozji.
Co ma dać w sumie ta nowa oksyda?

Właśnie najbardziej mnie niepokoją mnie głęboki wżer,które mogą wyjść.A oksydowanie jest mi potrzebne aby wyglądał normalnie(oryginalnie) w łożu drewnianym,chyba że można jakoś podrobić oksyde dobrze dobraną farbą u lakiernikaznajomego"-jestem mało obeznany w renowacji Mausera 98k

Cóż, lubisz wyszpachlowane baby po czterdziestce, które udają nastolatki?
Czasem trzeba pogodzić sie z upływem czasu i związanymi z tym konsekwencjami. Jak chcesz mieć nowy karabin, to kup deko w dobrym stanie, takiego nie wykopiesz ani nie zrobisz.

ps. W szpachlowanie i malowanie można się pobawić, ale na rzeczach, które oryginalnie były malowane.

Remingto,ja porostu chcę się dowiedzieć co najlepiej zrobić,ja lubię się grzebać w restaurowaniu przedmiotów z historią i mam na to czas i możliwości.Więc jeśli go wyczyszczę i zaszpachluje potem pomaluje to czy będzie dobry efekt na doraźne rekonstrukcje dla muzeum.

Vis, bez przesady :)
Gniewko, jak masz czas, chęci i możliwości, to działaj.
Dawno temu też tak zaczynałem, nie wiedząc jak podejść do tematu, a nie było wtedy kogo zapytać. Dużo eksperymentowałem na złomach, kilka rzeczy zepsułem. Jednak teraz zajmuję się zawodowo konserwacją militariów.

Taka moja rada- znajdź podobnie skorodowane złomy i na nich eksperymentuj, zobacz jakie bedą efekty. O metodach i ich skuteczności już wyżej napisano. Powodzenia.

Vis,gimnazjum skończyłem w tamtym roku,a że jestem młody to nieznaczny że jestem głupi.Po prostu uczę się na błędach i na poradach ludzi.A teraz zacznę się szybciej uczyć bo zaczynam udzielać się w muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu:-)
Remington,a blokadę zamka już rozruszałem i zamek ładnie wchodzi.:-):-)

Chłopczyku, weź zrozum że takich metod się po prostu NIE stosuje!!!!

Nie po to Ci tu piszemy co masz zrobić z tym złomem (bo sory, ale to jest złom, zwykły ziemniak) żebyś se nas potem olał i zrobił po swojemu i to jeszcze wybierając najgorszą z nożliwych metod. Ty go tylko niszczysz jeszcze bardziej, w ogóle go nie oczyściłeś, nadal jest na nim sporo rdzy... I tą metodą którą robisz go z tej rdzy nie oczyścisz... papier ścierny też odradzamy. Druciana szczotka nie oczyści Ci rdzy która zalega w tych wżerach.

Moja rada jest taka (powtarzam) - zrób piaskowanie całości skoro masz taką możliwość, albo zrób elektrolizę (osobiscie uwazam ze w przypadku takich wykopow ta pierwsza metoda jest lepsza). Przygotuj się zę niektóre wżery się powiększą (ale tylko wizualnie!! ponieważ one są już jakie są, tylko że zalega w nich rdza i dlatego wydają się płytkie), niemniej chyba jednak lepiej mieć duże wżery ale za to oczyszczone niż mniejsze" wżery wypełnione korozją (która nadal będzie postępować) i łudzić się że jest ok, prawda?

Widzisz jet to mój pierwszy mauser tak jak napisał remingto Dużo eksperymentowałem na złomach, kilka rzeczy zepsułem"
A na moją pytanie co któryż użytkownik proponował inną metodę.
Z czasem się nauczę,w dalszej renowacji pomorze mi pan z muzeum.Tak jak pisałem wyżej ja wciąż się uczę,chociaż czasem bywa że wiem więcej np:od poszukiwaczy z wykrywaczami metali

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie