Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik Niemiecki

tofik84

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Proszę o pomoc w inertpretacji danych z nieśmiertelnika. Autentyczny wykopek chociaż nie mój ,okolice Kołobrzegu. Verfugungstruppe-jednostka dyspozycyjna?Koenigtiger

Napisano

Dzień dobry. Proszę o pomoc w odczytaniu danych z nieśmiertelnika. Znaleziony również pod Kołobrzegiem . I drugie pytanie . Czy ktoś z Kolegów zwracał się jako osoba prywatna lub stowarzyszenie do WaST (lub innego żródła informacji personalnych)i z jakim skutkiem ? Koenigtiger

Napisano
Dziekuje za komentarze i informacje Oczywiscie zycie i przypadek pisze swoje scenariusze do wszystkiego ale co mówi praktyka .Czy zmiana jednostki oznaczała automatycznie wymianę nieśmiertelnika a stary pozostawał dla właściciela pamiątką lub np. musiał go zdac? Czy istnieją spisy składu osobowego kompanii lub żródło do którego możnaby się w tej kwestii zwrócić.Czy znalezienie połówki nieśmiertelnika przemawia za miejscem pochówku lub śmierci ?Jest może jakaś specjalistyczna niemiecka lub angielska strona dla tego tematu? A tak w ogóle to liczyłem na jednostkę z 33 dywizji Charlemagne więc chyba trzeba szukać dalej-może ktoś ma jakieś sugestie co do terenu, Nieśmiertelnik jest z Gościna pod Kołobrzegiem.Koenigtiger
Napisano
Dzieki za odpowiedż Bjar .Jesteś jednym z autorytetów na którego odpowiedż liczyłem ale może coś więcej.Czy to oznacza dywizję Das Reich ? Co koduje cyfra 3 ?Czy Verfugungstruppe oznacza rezerwę osobową dla dywizji czy to typowy napis dla tych jednostek ? I najważniejsze jak wytłumaczyć taki wykopek na polu pod Kołobrzegiem.Ciekaw jestem opini Kolegów Koenigtiger
Napisano
Poszukaj sobie w sieci więcej informacji o pułku SS-Deutschland (SS-Deutschland Regiment). Wspomnę tylko, że brał udział w walkach w Polsce we IX.1939 roku.

Cyfra '3' to osobisty numer żołnierza.

SS-Verfugungstruppe -> http://pl.wikipedia.org/wiki/SS-Verfügungstruppe

No jak wiadomo pod Kołobrzegiem walczyli w 1945 roku jacyś esesmani i pewnie jeden z nich zgubił lub schował blachę ;) To, że miał starą blachę z SS-'D' nie znaczy, że walczył w tej jednostce do 1945 roku.
Napisano
Wszystko by wyjaśniło zapytanie do WaSt, na 70 proc.mają informację o posiadaczu blachy,tylko aktualnie niestety nie udzielają odpowiedzi osobom prywatnym nie będącym członkami rodziny delikwenta.
Napisano
Na pewno chodzi o SS-Polizei Grenadier Regiment 15. Nie wiem tylko co może oznaczać litera E", bo gdyby ersatz, to powinno być przed regiment. Jeszcze poszukam, a może ktoś taki spotkał.
Napisano
Mógł walczyć w okolicy w 45 , mieszkać pod Kolbergiem a blaszkę zgubić na urlopie po pijaku,mógł go trafić szlag dużo wcześniej a odłamana dolna połówka pałętała się później w szpargałach sztabowych i ją zagubiono czy wyrzucony,możliwości jest mnóstwo.PS. słyszałem o blaszce z 14 dywizji SS/ ukraińskiej/ ,odnaleziono ją na terenie opuszczonej w 47 łemkowskiej wsi,walk tam nie było,pewno posiadacz ją zagubił na przepustce czy urlopie.
Napisano
W każdym razie jak wynika z sieci 16 komp.pułku -D- sformowano pod koniec 1940 r. czyli posiadacz blachy w kampanii 09.39 się raczej nie udzielał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie