grec Napisano 11 Listopad 2012 Autor Share Napisano 11 Listopad 2012 Witam.Wpadła mi taka skrzyneczka.Elektroliza odpada (farba, napisy). Kwas szczawiowy będzie OK ? Nie mam z nim doświadczenia, nie wiem jaki będzie efekt końcowy a szkoda popsuć. Może jakieś inne sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 11 Listopad 2012 Autor Share Napisano 11 Listopad 2012 W całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 11 Listopad 2012 Autor Share Napisano 11 Listopad 2012 Środek jest całkiem OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 11 Listopad 2012 Autor Share Napisano 11 Listopad 2012 Szkoda, by to się zmyło, wyszło po przedarciu WD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanca Napisano 11 Listopad 2012 Share Napisano 11 Listopad 2012 Piękna,proponuje szczawik,farba zostanie.Nie zapomnij o zabezpieczeniu po całej akcji ze szczawiem.Jak to zrobić?Na forum jest sporo opisane,poszukaj.Jak już ją zrobisz wrzuć do Wrześniowe Zaleziska" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 12 Listopad 2012 Autor Share Napisano 12 Listopad 2012 Dzięki, ale pytam bo jestem dość nieufny jeżeli chodzi o szczawik. Pozostawia czasem zielonkawy nalot na stali i np. zniszczył mi (zmieniła kolor) tablicę emaliowaną. Tak, że do emaliowanych rzeczy odradzam.Może to jednak jest w tym wypadku wyjście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 12 Listopad 2012 Share Napisano 12 Listopad 2012 Ktoś się kiedyś żalił, że mu po szczawiu stemple popłynęły z wz.31 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 12 Listopad 2012 Share Napisano 12 Listopad 2012 Spróbuj fosolem po uprzednim usunięciu grubszych purchli rdzy skalpelem i przetarciu szczotą mosiężną.Badziew w postaci szczawiu odradzam,a szczególnie w obliczu tak zacnego przedmiotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 12 Listopad 2012 Share Napisano 12 Listopad 2012 Najpierw to porządnie wymyj woda z mydłem i miękką szczotką. Zobaczysz co wyszło. A jak odrdzewiać to TYLKO Fosolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 14 Listopad 2012 Autor Share Napisano 14 Listopad 2012 Dzięki panowie.Umyta, przy czasie zacznę zabawę z pędzelkiem i fosolem.Czy popularny odrdzewiacz" z firmy Dragon do to samo co fosol ?Odrdzewiacz chyba jest na bazie kwasu fosforowego, czy przypadkiem fosol nie był na solnym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 14 Listopad 2012 Share Napisano 14 Listopad 2012 Fosol na fosforowym. Te odrdzewiacze to jeden pies wszystko 30% roztwór.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 14 Listopad 2012 Autor Share Napisano 14 Listopad 2012 Czyli wszystko jasne.Za jakiś czas pochwalę się efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 14 Listopad 2012 Share Napisano 14 Listopad 2012 Ja np czyszcząc szczawiem jestem zadowolony z efektów. Hełm który czyściłem jest na WZ. Co do stempli tuszowych to nie wiem jak działa na nie kwas - w moim hełmie nie były one w złym stanie toteż nasmarowałem je smarem litowym i tak włożyłem do kwasu. Owszem, farba po kwasie staje się blada. Widać to patrząc na miejsce gdzie był smar ( koło tuszowań)Słyszałem,że po jakimś czasie są problemy z fantem. Visku,możesz mi powiedzieć coś więcej na ten temat ? Jeśli chodzi o moje doświadczenia,to myję w ciepłej wodzie i płynie do naczyń fant koło 7 razy,następnie konserwuję olejem maszynowym\\ rozpuszczonym w benzynie ekstrakcyjnej smarze litowym. Jak do tej pory nie mam żadnego problemu z fantami. Hełmy leżą koło 1,5 roku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 14 Listopad 2012 Share Napisano 14 Listopad 2012 były one w dobrym stanie* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Listopad 2012 Share Napisano 15 Listopad 2012 Te odrdzewiacze to jeden pies wszystko 30% roztwór" - niekoniecznie,choćby fosol jest dostępny z kwasem w różnych stężeniach.Słyszałem,że po jakimś czasie są problemy z fantem" - jak przedmiot dobrze wypłukany,zabezpieczony i odpowiednio przechowywany to problemów nie ma.Choć zdania na ten temat są podzielone i co gorliwszy poplecznik Nostradamusa przewiduje masową zagładę przedmiotów moczonych w kwasie,podobno data tegoż armagedonu jest zakodowana gdzieś w starym testamencie.Jednak najczęściej wynika to z nieobiektywnej obserwacji przypadków,gdy przykładowo klient przemywa hałer po szczawiu pod rynną i po fachowym zabezpieczeniu(olejem kujawski raz tłoczony) wrzuca do zacnej kolekcji w dziurawej szopie.Efekt wiadomy i potem żal jaki to kwas jest do dupy itd.Ogólnie szczaw jest mocno mniej bezpieczny i przewidywalny od fosolu i jego popularność wynika raczej z łatwiejszego użycia i mniejszych kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 19 Maj 2013 Share Napisano 19 Maj 2013 Odgrzewam kotleta bo skrzynia fajna. Grec - jak wyszła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.