Skocz do zawartości

P.Rio - Żołnierz radziecki drugiej wojny światowej

Gizeh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może już ktoś przeglądał i podzieli się opinią? 176 stron za 60 pln to trochę drogo na kupowanie w ciemno, ciekawe czy jakość treści i zdjęć jest na podobnym poziomie co Deutsche Soldaten...

Opis z księgarni Odkrywcy:
Bogato ilustrowany album poświęcony żołnierzom radzieckim walczącym w II wojnie światowej. Czytelnik znajdzie tutaj dużą liczbę informacji o organizacji Armii Czerwonej, jej mundurach, uzbrojeniu i oporządzeniu. Ponad 50 barwnych rekonstrukcji ilustruje różne wcielenia frontowego żołnierza radzieckiego. Można więc przyjrzeć się m.in. wyposażeniu piechurów, artylerzystów, spadochroniarzy, czołgistów, czy kobiet służących w wojsku. Wiele miejsca w publikacji zajmują również opisy i ilustracje broni, przedmiotów osobistych, oznak, odznak i odznaczeń. W pracy znajdują się także reprodukcje setek dokumentów i niepublikowanych fotografii z czasów wojny, często pochodzących z prywatnych archiwów żołnierzy."
Z http://odk.pl/zolnierz-radziecki-drugiej-wojny-swiatowej,19192.html

Napisano
Polskiej wersji nie mam, tylko wcześniejszą anglojęzyczną.
Książka dość dobra, ale niestety, nie wyczerpuje tematu. Różnorodność ekwipunku, umundurowania etc, Armii Czerwonej musiałaby się zamknąć w kilku takich tomach, ale mimo wszystko polecam - podstawowe kompendium wiedzy w tym temacie.
Napisano
Na amazonie można przeczytać kilka sprzecznych recenzji. Generalnie amerykańscy czytelnicy są tą pozycją zachwyceni. Z kolei Rosjanie wytykają autorowi liczne pomyłki i nieścisłości. Podobno książka zawiera sporo falsyfikatów oraz artefaktów powojennych opisywanych jako oryginały z okresu IIWŚ. Temat umundurowania,wyposażenia i uzbrojenia Armii Czerwonej jest tylko zasygnalizowany a największą zaletą książki jest ... wysokiej jakości papier na którym została wydana.
  • 1 month later...
Napisano
Ja się zdecydowałem zakupić tę książkę (bo święta idą ;) I, że na święta to nie otwierałem - tylko zawinąłem w ozdobny papier - dlatego nie wypowiem się na jej temat, ale widzę, że książka nie zachwyca. Czy są jeszcze jakieś inne dobre książki na temat umundurowania i wyposażenia żołnierzy radzieckich (najlepiej polskojęzyczne, ale ostatecznie mogą być też angielskie i niemieckie)
Napisano
W/g mnie książka jest słaba - bardzo ogólnikowa (nie licząc załączonych zdjęć)ale to chyba jedyna taka publikacja traktująca ten temat. Inna sprawa, to duża różnorodność, dowolnośc i brak ścisłego reżimu mundurowego w armii sowieckiej. Czyli od worka na ziemniaki przez trofiejny niemiecki tornister po mieszok". A za cholewą złupiona z dworu łyżka....
Napisano
Ja się cieszę z nabytku, razem z pozostałymi posiadanymi przeze mnie pozycjami książkowymi, stanowi ona dla mnie źódło potrzebnej wiedzy. Patrząc na rekonstruktorów ACz. w naszym kraju, samo przestudiowanie w/w książki, wydatnie podniosło by poziom prezentowanych przez nich sylwetek, więc chyba tak całkiem nie jest to pomyłka.
  • 3 weeks later...
Napisano
Według mnie ta książka jest co najmniej dobra porusza ona najważniejsze kwestie umundurowania i wyposażenia. Zwróćmy uwagę na rozbieżności w poszczególnych elementach wyposażenia, jak i rozbieżności w kolorystyce i krojach mundurów. Pod tym względem temat ten jest o wiele prostszy dla wojsk niemieckich, gdzie jednak większość trzymało się wyznaczonych norm wedle zasady ordnung muss sein" - wydaje mi się, że Niemcy mieli też mniej rodzajów umundurowania (nie licząc organizacji pomocniczych). Jest to też chyba pierwsza książka polskojęzyczna tak szeroko traktująca o żołnierzu radzieckim. Jak na taką publikację zaskakuje mnie też jej cena - Deutsche Soldaten kosztuje 100-120 zł, a ta książka zaledwie 60-70zł. Osobiście ją polecam, jest to kompendium wiedzy na temat PKKA.

Pozdrawiam
Kamil

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie