Skocz do zawartości

barwy opaski hitlera

soldierprzemo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie odnośnie tych barw co dokładnie symbolizują i czy kolor biało czerwony nie jest przypadkiem kolorem flagi górnej austrii gdzie urodził się hitler. takiej samej flagi jak flaga polska.
Napisano
Ciekawostka. Swego czasu wyborcza kręciła afere że w poznaniu produkują cyt. odznaczenia adolfa hitlera" czyli należałoby rozumieć że tylko żelazne krzyże i za rany..
Napisano
Koncepcję barw wyjaśnia sam Adolf w swoim beznadziejnym gniocie Mein Kampf". W rozdziale VII Walka z siłami czerwonych" pisze: Wybraliśmy czerwień dla naszych plakatów po dokładnym i starannym rozważeniu. Naszą intencją było zirytowanie lewicy, doprowadzenie ich do wściekłości i sprowokowanie do przyjścia na nasze spotkania (...)".
Do tej pory ruch nie posiadał emblematów partyjnych i flag"
W Berlinie, po wojnie byłem obecny na masowej demonstracji marksistów przed królewskim pałacem. Morze czerwonych flag, czerwonych szarf i czerwonych kwiatów dawało zewnętrzny obraz siły temu tłumowi (...). Czułem i rozumiałem, jak łatwo człowiek na ulicy pozostaje pod wrażeniem sugestywnej magii - takiego wspaniałego przedstawienia"
Dalej są dywagacje na temat tradycyjnych barw Rzeszy - czerni, bieli i czerwieni starego imperium. Uznaje, że dźwiganie starego sztandaru nie odpowiadało symbolowi, który wyrażał jego cele - nie chciał wskrzeszać zrujnowanego imperium ze wszystkimi jego wadami.
(...) zdecydowałem się na końcową formę - biały pas na czerwonym tle z czarną swastyką w środku".

I chyba wszystko jasne - nie barwy Austrii czy Rzeszy były inspiracją, ale magnetyczne oddziaływanie czerwieni na wiecach komunistycznych.

Pozdrawiam.
Tomasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie