soldierprzemo Napisano 29 Październik 2012 Autor Share Napisano 29 Październik 2012 mam pytanie odnośnie tych barw co dokładnie symbolizują i czy kolor biało czerwony nie jest przypadkiem kolorem flagi górnej austrii gdzie urodził się hitler. takiej samej flagi jak flaga polska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 Partia miała takie barwy jeszcze przed Hitlerem, są to raczej barwy flagi Niemiec Czrny-Biały-Czerwony (swastyka-koło-reszta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_III_RzeszyTamto to moja filozofia :) A tu wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HałaBała Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 8 dni tego szukałemhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_III_Rzeszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 To coś słaby szukacz z Ciebie ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 Hans- nie kop leżącego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 29 Październik 2012 Autor Share Napisano 29 Październik 2012 rozchodzi mi się o flagę górnej austrii. a nie flagę niemiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 To o jaką opaskę chodzi - myślałem że nsdap (?), wyraź się jaśniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 29 Październik 2012 Autor Share Napisano 29 Październik 2012 adolf swe symbole i barwy dobierał według swoich wizji . zobacz herb i kolor flagi górnej austrii . a poza tym wracam do pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 10 wdechów...I jeszcze raz zadam pytanie o jaką opaskę chodzi - cytuję tytuł arwy opaski hitlera" - ale jakiej OPASKI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ataka Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 Ciekawostka. Swego czasu wyborcza kręciła afere że w poznaniu produkują cyt. odznaczenia adolfa hitlera" czyli należałoby rozumieć że tylko żelazne krzyże i za rany.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 Toż przecież opaski Hitlera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 Koncepcję barw wyjaśnia sam Adolf w swoim beznadziejnym gniocie Mein Kampf". W rozdziale VII Walka z siłami czerwonych" pisze: Wybraliśmy czerwień dla naszych plakatów po dokładnym i starannym rozważeniu. Naszą intencją było zirytowanie lewicy, doprowadzenie ich do wściekłości i sprowokowanie do przyjścia na nasze spotkania (...)".Do tej pory ruch nie posiadał emblematów partyjnych i flag"W Berlinie, po wojnie byłem obecny na masowej demonstracji marksistów przed królewskim pałacem. Morze czerwonych flag, czerwonych szarf i czerwonych kwiatów dawało zewnętrzny obraz siły temu tłumowi (...). Czułem i rozumiałem, jak łatwo człowiek na ulicy pozostaje pod wrażeniem sugestywnej magii - takiego wspaniałego przedstawienia"Dalej są dywagacje na temat tradycyjnych barw Rzeszy - czerni, bieli i czerwieni starego imperium. Uznaje, że dźwiganie starego sztandaru nie odpowiadało symbolowi, który wyrażał jego cele - nie chciał wskrzeszać zrujnowanego imperium ze wszystkimi jego wadami. (...) zdecydowałem się na końcową formę - biały pas na czerwonym tle z czarną swastyką w środku".I chyba wszystko jasne - nie barwy Austrii czy Rzeszy były inspiracją, ale magnetyczne oddziaływanie czerwieni na wiecach komunistycznych.Pozdrawiam.Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.