Skok Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Witam, z radością informuję, że do Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszczy w końcu zawitał wyremontowany czołg lekki Stuart M3A1.Fotka w linku. Niestety nie mam już siły męczyć się z dostosowaniem rozmiaru do forum odkrywcy. Jeśli ktoś posiada tyle cierpliwości, to proszę niech wstawi zdjęcie.http://img.photobucket.com/albums/v356/Skok/_DSC0077_1Small.jpgPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 To ten od panów Kęszyckich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matp7mef Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 To M3A1 z Brazylii, Panów K. jest z RPA.Mam pytanie czy M3A1 z MWL w Bydgoszczy został doprowadzony do sprawności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Oczywiście, że jest. Sam zjechał z lawety. Niestety armata, na razie przynajmniej to replika (chociaż fajnie wykonana). Karabiny w jarzmie armaty i kadłubie też repliki. Pojazd posiada trochę braków, np przednie lampy które muzeum będzie starać się w miarę możliwości uzupełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyg-zag Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Gratuluję ładnego pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 W MWP też ustawili dzisiaj M3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 http://www.wojsko-polskie.pl/aktualnosci/20202,wyjatkowy-eksponat-w-muzeum-wojsk-ladowych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Gratulacje !Mam pytanie: czy znany jest jego brazylijski numer EB........(kilkanaście brazylijskich M3A1 zostało sprowadzonych do Europy, a on jest jednym z nich - służba w Brazylijskiej Armii jest częścią jego historii) Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 M3A1 Stuart (EB 11???) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Muszę zobaczyć na starych fotach, a te są na kompie w firmie. Kojarzę jakiś nr EB pisany farbą na pancerzu. O to Tobie chodzi? W poniedziałek postaram się wrzucić lepsze foty na firmowego Facebooka i tutaj.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Czy ten wóz otrzyma jakieś oznaczenia przynależności państwowej lub przynależności do danej jednostki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 gdzie mozna zobaczyc wiecej zdjec tego czolgu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Kojarzę jakiś nr EB pisany farbą na pancerzu. O to Tobie chodzi? "Tak, dzięki Skok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Tu masz ten numer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Dziękuje Skok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 posprzatałem, wafle rozdałem, odblokowałemPATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 Skok a wiadomo kiedy do wyremontowanego M3A1 dołączy remontowany M10 GMC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 28 Październik 2012 Autor Share Napisano 28 Październik 2012 Dołączy na pewno. Prace są już rozpoczęte. Pancerz ma pospawane dziury po pociskach, jest wypiaskowany i wymalowany. Sprowadziliśmy armatę. Problem jest z jarzmem. Wszystko zależy tak na prawdę od finansów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 Gratulacje !!! Z zardzewiałej skorupy w piękny eksponat !Oczywiście, malkontenci woleliby jakiś pohitlerowski tank, bo to modne.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 5 Listopad 2012 Autor Share Napisano 5 Listopad 2012 Wrzuciłem na muzealnego Facebooka kilka zdjęć Stuarta. Jeśli ktoś ma cierpliwość, to proszę o zamieszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 15 Listopad 2012 Autor Share Napisano 15 Listopad 2012 Stuart on tourhttp://www.youtube.com/watch?v=3hW6QsIoWuk&feature=share Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waliza001 Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 To ja może dorzuce coś bardziej gorzkiego do tego cukru który szeorkim strumieniem leje sie w MWL. Wszedzie achy i echy jak to fajnie , że stuart na chodzie trafil do zbiorów. Fajnie. To prawda. Wsrod tych zachwytow nikt nie pyta jednak o kilka rzeczy , ktore sie same nasuwaja. Ile muzeum zaplacilo za ten czolg? MWL znam i jego zbiory. Raczej to nie jest Bovington i mimo , ze w nazwie jest wojsk lądowych" to profil" muzuem obejmuje raczej sprzety z naszego wojska i to raczej powojenne. Do tego muzeum raczej jak wszystkie nasze milionami nie szasta i wiekszosc o ile nie wszystkie eksponaty pozyskuje z woja, za darmo. Obok tego nagle wyskakuje z hitem o nazwie stuart". Rownie dobrze mogli kupic rozowego cadillaca de ville. Ani ten stuart jakis unikat ani model ktory kiedykolwiek, gdziekolwiek uzywalo nasze wojsko czy jezdzili Polacy ( jak np Firefly). Do tego jak sie dowiedzialem , muzeum kupilo ten czolg od pana Keszyckiego, ktorego przedstawiac nie trzeba. Wg mojej prywatnej opinii to raczej taka instytucja jak muzeum to powinna sie trzymac od kogos o takiej slawie z dala a nie kupowac eksponaty.Jak na razie to wiem nieoficjalnie, że muzuem wydalo na remont tego stuarta 120 tys. Ile zaplacilo za czolg. Jaki ma muzuem budzet i czy czolg byl kupiony z budzetu czy z jakichs ekstra srodkow to mam nadzieje ze sie dowiem jak dostane odpowiedz na pisma ktore wyslalem. Łaski muzuem nie robi to informacja jawna. Wiem napewno ze za ta kase to spokojnie mozna by bylo wyremontowac i uruchomic duzo juz posiadanych eksponatow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 I bardzo dobrze że kupili ten i kilka innych pojazdów i oby takich inicjatyw w krajowych muzeach było jak najwięcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 Jozfig wybacz to nie jest muzeum i nic z muzealnictwem nie ma wspólnego. To tak zwana republika bananowa kilku oficerów o bardzo nieczytelnych finansach z publicznych pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.