gumbi Napisano 11 Grudzień 2012 Autor Napisano 11 Grudzień 2012 Nową zadaj zagadkę. Odpowiedź Twoja perfekcyjną jest.
Landszaft Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 Jak karzesz. Oto waszeci wasze zadanie, ten oto skrzydlak którego majstry przerabiają na puszki do piwa miał onegdaj swą nazwę i firmę, zdjęcie wyszperałem z mego albumu , miłego poszukiwania na necie i w księgach tajemnych.
Landszaft Napisano 12 Grudzień 2012 Napisano 12 Grudzień 2012 OO.. widzę że cusik utknęło z odpowiedzią ;o). Zaznaczę dodatkowo że była to konstrukcja prekursorska, na wskroś nowoczesna istny hicior lotniczy i zawiść innych firm lotniczych przez co tak skończyła jak na zdjęciu.
husky1 Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 A mozna prosic wacpana o podobizne aeroplanu w czasach swietnosci?
Landszaft Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 zanim dam zdjęcie w czasach świetności to przyznam się to zdjęcie charakteryzuje cały samolot i jest świetne w swej jakości, a zdjęć jego jest nie za dużo i się powtarzają ale jest pełno galerii z tym samolotem i artykułów w różnych językach , nie znalazłem za to zdjęcia z jego rozbiórką. Zagadka ma być ciekawa dla odgadnięcia i będę dozował napięcie , podpowiedź ze zdjęcia to zobaczcie gdzie jest wejście do samolotu , uznany też za Wunderwaffe" !!
Landszaft Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 Tak zgadza się . Samolot pasażerski 18 osób + załoga . Pierwszy projekt to 1917 rok ! budowa zaczęta w 1918-19 . Samolot jak na tamte czasy na wskroś nowoczesny o nowatorskich rozwiązaniach, pokryty blachą aluminiową o grubości od 2 do 4 mm , prędkości maks prawie 250km/h . Niestety Liga Narodów uznała że można w każdej chwili zrobić z niego bombowca i nakazała go zniszczyć oraz zakazała produkcji nawet dla odbiorców indywidualnych z innych krajów i nakazała go po kilku lotach rozebrać a to prezentuje fotografia. Co i tak nie uchroniło europy od II wojny, a linie lotnicze długo musiały czekać na samolot o takiej pojemności pasażerów konstrukcji całkowicie metalowej. MAC masz 4 z plusem bo nie opisałeś historii , zadajesz !
mac Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 Długo nie postało, VFW/HFB/Aerospatiale Transall C-160 Zadajesz :)
mac Napisano 13 Grudzień 2012 Napisano 13 Grudzień 2012 A nie będzie to Breguet LE z 1918 ??http://www.aviastar.org/air/france/breguet_le.php
mac Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 ja też już wiem, ale Husky, skoro pierwszy wiedziałeś to odpowiedz, na tym polega zabawa :)
Nadwojciech Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 Tak,to Italiano.Coby wszystko było jak trzeba jeszcze tylko poproszę o podanie nazwy i zadanie kolejnej zagadki. :)
husky1 Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 W RPA nazywany Bosbok- 40 dostarczono dla SAAF -obecnie wycofane.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.