Skocz do zawartości
  • 0

Mundur generała broni PRL na aukcji

zusmann

Pytanie

Napisano
Panie i Panowie,

od 3 dni szukam ostatniego właściciela munduru, jaki znalazłem na aukcji w serwisie molotok.ru w cenie 7.000 zł. Kandydatów nie jest wielu (łącznie z generałami armii i marszałkami), ale nie potrafię metodami zupełnie amatorskimi ustalić kto był tym generałem.

Niezależnie od tego czym się ów generał PRL-owski wsławił", chyba mundur polskiego generała broni nie powinien znajdować się na terenie ratniej Rosji"? Próbuję go na początek zidentyfikować. Różni kandydaci odpadali na wstępie z różnych powodów. W końcu nie został mi nikt...

Opierałem się głównie na liście baretek z wikipedii ale też na zdjęciach z tamtych czasów. Nie jestem pewien identyfikacji 1 czy 2 odznaczeń po baretkach, najlepiej zacząć od najbardziej charakterystycznych i najrzadszych. Nie mam też pojęcia skąd wziąć listę odznaczonych poza tymi na wiki. Na stronach MON oczywiście nic przydatnego nie ma.

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu generała.

Link do aukcji: http://molotok.ru/mundir-trehzvezdnogo-generala-armii-pnr-i2645403350.html

Dziękuję i mam nadzieję, że zadanie ciekawe i nie trudne.

Andrzej, Łódź.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Identyfikacja nie powinna byc trudna. Nawet jeśli sprzedawca nie raczy odpowiedzieć na pytanie o wskazanie nazwiska pierwotnego właściciela munduru, to listę potencjalnych kandydatów można zawęzić ograniczając do (wszystkie warunki powinny być spełnone jednocześnie):
- generałów broni LWP do połowy lat 50-tych,
- kawalerów krzyża komandorskiego z gwiazdą,
- osob które miały obywatelstwo radzieckie, ewentualnie spędziły resztę swojego życia w ZSRR.

Pasuje mi:
- Jerzy Bordziłowski, ros. Юрий Вячеславович Бордзиловский (zm. 5 kwietnia 1983 w Moskwie) generał broni LWP,
- Stanisław Popławski, ros. Станислав Гилярович Поплавский (zm. 10 sierpnia 1973 w Moskwie) generał broni LWP do 1955 r.

Jest jeszcze paręnaście innych orderów na baretkach, które mogą pomóc w identyfikacji, ale to raczej na dłuższe dłubanie w temacie
Napisano
Z informacji uzyskanych od sprzedawczyni - mundur pochodzi z kolekcji Marata Poraja, znanego kolekcjonera rzeczy wojennych. Ale to też może być fałszywa informacja. Ostatnio próbowała mi wmówić, że o może być Jaruzelskiego, bo podobno jakiś słynny polski generał" :D
Napisano
Dziękuję za zainteresowanie.

Obu sprawdzałem. Wydaje mi się, że Popławski odpada, bo:
- mundur jest w super stanie (a generałem broni był od 1945 do 1955 więc mundur musiałby mieć już 57 lat),
- WAP (z nową nazwą) powstała w 1957, kiedy był już gen. armii. Nosiłby raczej odznakę starej AW-P,
- na wiki nie ma informacji o Złotym Medalu SZwsłO", a o dwóch pozostałych jest. Raczej nosiłby najwyższą klasę. Nie ma też na mundurze baretek za rany i kontuzje, a te nadawane raczej były podczas wojny i zaraz po, a nie po 10+ latach od jej zakończenia,
- na kurtce brakuje też kilku innych charakterystycznych baretek, które są dość wysoko w hierarchii na wiki i raczej były z górnej" półki.

Co do gen. Bordziłowskiego, to moje wątpliwości dotyczą tego, że na mundurze jest dużo więcej odznaczeń niż w notce na wiki. Zbyt duża różnica, żeby brać go (lub jakość artykułu na wiki) poważnie pod uwagę.

Oczywiście to tylko poszlaki. Przydałaby się jakaś profesjonalna strona z nazwiskami osób odznaczonych poszczególnymi orderami/medalami. Można z tego szybko uzyskać punkty wspólne. Nawet bez dat przyznania będzie to kilka osób, może jedna.
Napisano
Absolwentka WAP nie wiem jak w latach 50tych ale wg późniejszych wymagań umieszczona nieprawidłowo. Moze się okazać ze mundur jest kombinowany.
Napisano
W czerwcu 1957 minister Obrony Narodowej rozkazem nr 052/org przemianował Akademię Wojskowo-Polityczną na Wojskową Akademię Polityczną
Czy któryś z wymienionych przez kolegę generałów kończył tą Akademię?
Napisano
Zjecie Popławskiego, inna absolwentka i inne miejsce na kieszenie
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Poplawski.Stanislaw.01.JPG&filetimestamp=20080425132157
Napisano
Na zdjęciu z linku, Popławski ma inny mundur - wcześniejszy typ. Ten z aukcji ma kołnierz wykładany.
Bordziłowski załapałby się na WAP, bo wyjechał z Polski w 1968.
Popławski nie - wrócił do ZSRR w 1956.
Napisano
Do abcd: tam nic nie jest warte żądanej sumy. Przedmioty idą po kilkadziesiąt tysięcy zł za podejrzanego pochodzenia fanty. Ceny są naprawdę absurdalne. Mniej więcej 5-10 wyższe niż u nas.

Nazwiska generała szukam z ciekawości, może to być ktoś znany. Wtedy być może zainteresowałoby się tym MON lub MWP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie