rodan Napisano 4 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Witam i mam pyanie? W pierwszym odcinku pojawia się Azjata" z Bergmanem?Skąd tam wtedy w głuszy pojedynczy skoczek,po co? I co miał za nóż?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Wrzesień 2012 Share Napisano 4 Wrzesień 2012 O ile dobrze pamiętam to miał nóż szturmowy wz.55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 4 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Dzięki.A co z kolejnymi pytaniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Wrzesień 2012 Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Ten ergman" to angielski pm Lanchester:http://pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_maszynowy_Lanchester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 4 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Czyli mp-28. Do epoki pasuje lepiej niż anglik" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 4 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Pojawił sie też w Jak rozpętałem....." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 4 Wrzesień 2012 Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Ten ergman" to angielski pm Lanchester:Tańsza alternatywa pm-u typu 100 w tamtych czasach :D K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 tak dla przypomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Ale klamre ma z gwiazdą :D a myslalem ze to jakis japoniec ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Ale pas prawidłowo założony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Ale ta klamra jakaś dziwna, gwiazda wygląda na pełną - bez sierpa i młota PScoś ciekawego znalazłem http://www.imfdb.org/wiki/Czterej_pancerni_i_pies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Może zmasakrowali, żeby nie było sierpa na filmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Nie znając historii broni i umundurowania armii cesarskiej myślałem że to ich pas - teraz mi wstydI coś jeszcze czołg RUBY i pies Sharick http://www.ww2incolor.com/forum/showthread.php?4139-Four-tankers-and-dog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Vier Panzersoldaten und ein Hund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Los cuatro tanquistas y el perrojeszcze głupszą nazwę ktoś wymyśli :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Co do broni w tym serialu to pojawił sie też MP43 czy jak kto woli stg44 choć tylko na chwilę . Była też chyba niemiecka haubica 10,5 cm rozjechana przez RUDEGO . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Film ten kultowy leciał też w telewizji byłego NRD kilka razy w latach 60-tych (pod koniec) i w 70-tych latach też.Bardzo wielkie było moje zdziwienie gdy około 2 lat temu zadzwonił do mnie koleś z krainy naszych odwiecznych przyjaciół z zapytaniem jak miał na imię pierwszy dowódca czołgu nr: 102, oraz jak miała na imię dziewczyna Janka Marusia czy Marysia?Oczywiście rozwiałem wątpliwości kolegi ale też zapytałem go jak wpadł na pomysł takich dziwnych pytań.Okazało się, że podczas przerwy śniadaniowej w pracy dyskutowali oni na temat serialu i kilka dni nie mogli dojśc do porozumienia w w/w kwestiach, więc koleś zadzwonił do mnie.Później dowiedziałem się,że telefon był ustawiony na głośnomówiący gdyż goście o odmiennych zdaniach poczynili zakłady.Gdy widzieliśmy się na imprezie, po kilku piwkach przypomniałem sobie o sprawie i spytałem jak oni jako Niemcy odbierali ten serial?Odpowiedź była dla mnie bardzo ciekawa.Koleś powiedział ,że dla nich był to serial przygodowy,traktowali to zabawowo jak inne przygodowe seriale.Mało tego nawet bawili się w pancernych i tam też, tak jak i u nas,każdy chciał byc Jankiem :)Powiedziałem,że przecież tam Polacy wraz z Ruskimi lali Niemców, on mi na to,że to byli Naziści.Potem rozmawialiśmy też długo o Klossie, ale Maxa Ottona von Stirlitza koleś wcale nie kojarzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Maxa Ottona von Stirlitz rozumieli tylko słowianie...A haubica niemiecka była rozjechana - aż żal było patrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Stopiątek było wtedy a pęczki" - mogli sobie na to pozwolić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 5 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Ciekawe strony znajdujecie.Kiedy człowiek był młody i oglądając Pancernych niewielkie miał pojęcie o tym kto i jaką broń,czy też części umundurowania ma zgodne z tamtymi realiami,teraz może to trochę razić. Trudno uwierzyć,że podczas kręcenia serialu tak trudno było zadbać o wiarygodność?(Japończyk,jego broń pas itp.) Gdyby przestudiować większość odcinków mogły by wyjść ciekawe rodzynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 Berlin z kałachami zdobywali :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 Ale czemu AKMS, zwykły AK by lepiej wyglądał, coś pod Stg44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 A i jeszcze tak mnie teraz naszło, zawsze się zastanawiałem skąd oni mieli mundury niemieckie, bo hełmy chyba oryginały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.