Skocz do zawartości

PzKpfw IV D - ciekawostka

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na M-L pojawilo sie takie oto ciekawe zdjecie czworki".Niby nic nadzwyczajnego, ale...
Do czego sluzyly amki" wokol czolowej plyty wiezy i gniazda kadlubowego km'u?Mocowania dodatkowej plyty pancernej?Ciekawe.
Pozdrowienia
Grendel
BTW - sporo ciekawych zdjeci przewinelo sie ostatnio na M-L.Kto nie widzial, niech zaluje.
G.

Napisano
No dobra - nie bede z Szanownymi igral - to Tauchpanzer IV.
Slicznie widac mocowania uszczelnien.Zadne znane mi zdjecie nie pokazuje tego tak dokladnie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
IV przystosowana do pokonywania przeszkód wodnych po dnie ,mieli ich użyć do forsowania Kanału La'Manche w czasie inwazji na W-y Brytyjskie.

pzdr

bjar_1
Napisano
Tu adresik (było na forum) :
http://www.chez.com/barbarossa/si05.htm
Czołg forsujący Bug - Tauchpanzer III ,czyli Pz.Kpfw.III przystosowany do pokonywania przeszkód wodnych. Wyprodukowano ich 168 egzemplarzy ,ten należy do 18 Pz.Rgt ze składu 18 Pz.Div.

Pzdr woyta
Napisano
Bjar,
Skonstruowano Tauchpanzer'y rzeczywiscie na potrzeby Operacji Sealion, ale to nie znaczy, ze mialy pokonac Kanal po dnie;o)Wydaje mi sie , ze glebokosc tej Ciesniny wynosi jednak wiecej niz 15 metrow.A taka byla maksymalna zdolnosc zanurzenia Tauchpanzer'ow.To troche podobnie , jak z alianckimi DD(Duplex Drive) - owszem mogly plynac od statku do brzegu, ale Kanalu przeciez przeplywac nie mialy.
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Mam pytanko co do tej wyjeżdżającej na brzeg czwórki. Na chorobę im te drewka na pace? Ognisko i kiełbaski sobie pancerniacy mają wieczorkiem zrobić?
Napisano
Wiązki drewna wożone były w przypadku napotkania jakiegoś błotka ,czy czegoś w tym rodzaju - drewno wrzucano w przeszkodę i czołg po tym przejeżdżał ,na fotkach z 1940-42 roku często widać takie stosy na niemieckich pojazdach...

pzdr

bjar_1
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie