Argentum Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 Dodam tez cos od siebie pozdrawiam z opolskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jfkl Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 Oto moje najcenniejsze wrzesniowe znalezisko".Pamiatka nabyta w Niemczech za przyslowiowe grosze...Cos w tym chyba jest, ze czesto najlepsze rzeczy w kolekcji kosztowaly nas niewiele, lub wrecz dostalismy je za darmo.Pozdrawiam, Jan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 Tabliczka znamionowa z wagonu 1928r. Także z opolskiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argentum Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 Nie wiem czy wrześniowy ale ciekawy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 112 Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 Te z W-tte to fajny folklor.Taki jarmarczny.Bez urazy kol jfkl ale koło W-tte to to nawet nie przebywało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jfkl Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 Kolego marcin 112, bez urazy, ale jak bedziesz kolekcjonerem z wiekszym stazem" to wtedy podyskutujemy o autentycznosci przedmiotow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 jfkl zobacz na CZYM leżą te patrony od Lebela i Mausera, a zrozumiesz o co chodziło kol. Marcinowi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 Ciekawe skąd te radzieckie łuski na westerplatte 1- 7. września 1939... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boat88 Napisano 2 Listopad 2012 Share Napisano 2 Listopad 2012 ciekawy ten zapiaszczacz z tym rocznikiem 1932 normalnie nie widziałem takiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 3 Listopad 2012 Share Napisano 3 Listopad 2012 Po czym to mianowicie widać,że to radzieckie 7,62,a nie np:7,63x25 ? Bo na podstawie tego marnego foto to albo szklana kula,albo gdybanie przekładane pierniczeniem.Swoją drogą mi też to wygląda na jarmarczny kit,a temat wątku znowu się wykoleja.Jeśli kolega jfkl będzie chciał ID,to jest od tego odpowiedni dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 3 Listopad 2012 Share Napisano 3 Listopad 2012 Też mi się wydaje że to lipa, ale zostawmy temat tej pamiatki z W-tte.O co chodzi z ta zatyczką? Co w niej takiego super? To że jest z 1932 czy to że nie ma numeru na klapce? Pytam bo nie wiem, mam taką samą tylko że pośrodku jest jeszcze numer, jeśli trzeba to foto będzie po weekendzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Listopad 2012 Share Napisano 3 Listopad 2012 A ile kolega takich widział (z wyjątkiem tej ze zdjęcia i swojej)? Populares to Łempicki & Kranc, rzadsze PERKUN 1933, w następnej kolejności Perkun" 1932 a chyba najrzadsze to te radomskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ad Napisano 3 Listopad 2012 Share Napisano 3 Listopad 2012 Skoro już poruszyliście temat zapiaszczaczy. Czy RADOMIAKI były mosiężne, czy tylko stalowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 3 Listopad 2012 Share Napisano 3 Listopad 2012 Prawde mówiąc nigdy się tematyką zatyczek szerzej nie zajmowałem, ale mam każdą z tych wymienionych. Postaram się jutro dac fotki. Czyli rozumiem że każdy perkun z 1932 jest rzadkością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boat88 Napisano 3 Listopad 2012 Share Napisano 3 Listopad 2012 jest tak jak Ur z 1937 jest standardem a z 1938 jest rzadszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 OK, rozumiem, oto moje zatyczki. Po lewej świeży wykop stalowej z FB Radom. Nie mam chwilowo czasu aby ją fachowo oczyścić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 Perkun po wewnętrznej stronie klapki też ma odbiór M w trójkącie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 Skoro jesteśmy już przy temacie czyszczenia broni...Oliwiarka (bardziej do bronka, ale do mausa tez pasuje), zatyczka, wycior od wz.29 i na dole dość rzadka i mało znana rzecz - przyrząd do ochrony komory nabojowej podczas czyszczenia wyciorem. Spełniał tą samą rolę co zatyczka tyle że wkładało się to w miejsce zamka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 Wyprodukowane w FB Radom, widać charakterystyczne logo w trójkącie na rączce. Wykopek z kieleckiego.Oczywiscie nie jest to część broni ani nigdy nią nie było! Rurka jest pusta w środku aby przechodził przez nią wycior na wylot ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilŚwieżak Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 Tuba na dodatkowe ładunki miotające do stockes - brandt 81 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilŚwieżak Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 tuba aluminiowa, malowanie khaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 6 Listopad 2012 Share Napisano 6 Listopad 2012 Uszkodzona sponiewierana przez ziemie nie kompletna ale taka jest dla mnie najpiękniejsza.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 6 Listopad 2012 Share Napisano 6 Listopad 2012 Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 7 Listopad 2012 Share Napisano 7 Listopad 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 7 Listopad 2012 Share Napisano 7 Listopad 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.