Bercik25 Napisano 16 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2012 Witam jako iż pewien czas temu trafiło mi się kilka łódek do Mausera, które chciałbym w jakiś sposób wyczyścić ale nie wiem za bardzo jak żeby uzyskać jak najlepszy efekt...Próbowałem Elektrolizą ale łódeczka z czarniała ( jak by się przypaliła) a te zapięcia które są po obu stronach z takiej blaszki po odpadały gdy je trochę po dotykałem czy to jest normalne ? czy po prostu wina tego że dałem tą łódkę do elektrolizy. Dodam iż to mój pierwszy przedmiot czyszczony tym sposobem...Więc moje pytanie polega na tym czym mam czyścić, oliwa z oliwek najlepsza w tym wypadku? czy wsadzić łódeczki do elektro i następnie do oliwy z oliwek da to coś wtedy zejdzie ten czarny nalot ?Przy okazji jak czyścić łuski do Mausera, w ten sam sposób co łódeczki ?(szukałem trochę podobnego tematu ale nie znalazłem :/ Brak czasu i te sprawy...)Z góry dziękuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 17 Sierpień 2012 Share Napisano 17 Sierpień 2012 To , że zczerniała po elektro/auto to normalne. Trzeba usunąć szczotką -pod spodem jest zdrowy metal. Łódki to cienka blaszka - jeśli skorodowana i trzyma się na rdzy to się rozleci. Ja bym robił Fosolem(potem dobrze umyć i też szczota)A łuski http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=czyszczenie+%B3usek&ws=txt&id_forum=all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 17 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2012 To by było na tyle :)Dziękuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 17 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2012 Przy okazji moje nie są skorodowane tylko w b.dobrym stanie niema nigdzie rdzy tylko jest taki jak by nalot czarno-zielony przez który nie widać złotawego koloru mosiądzu i trochę piasku przyklejonego i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nephilimer Napisano 17 Sierpień 2012 Share Napisano 17 Sierpień 2012 Usuwasz zwłoki sprężyny (i tak jej nie uratujesz, bo cienka blaszka po 7- latach nie ma prawa się zachować), sama łódka na szczotkę mosiężną jak chcesz ją na błysk zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2012 Usuwam zwłoki sprężyny ? to bym musiał tą blaszkę zdjąć co jest obok za zdjęciu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2012 A gdy próbowałem ją zdjąć to te 2 zaczepy poszły które na zdjęciu obok pokazałem.Więc nie wiem czy warto zwłoki sprężyny wyjmować chyba że masz jakiś niezawodny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Bierzesz druciak do garów z nierdzewki i trzesz syf do pojawienia się czystego metalu.Stalowej sprężyny się nie wyciąga bo boczne blaszki prawie zawsze pękną,lepiej napuścić do środka cortaninu(strzykawka/igła)Robienie elektrolizy tego typu przedmiotowi to jakieś mocne nieporozumienie,jeszcze jak zrobiłeś elektrolit z kreta to już tylko płakać wypada:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2012 Dziękuje za instrukcje vis : ) też tak myślałem z tym wyciąganiem sprężyny a co do elektro to jestem świeżak bo dopiero co nie dawno to zrobiłem i wyczyściłem za ledwie 2 przedmioty... więc nie wiedziałem, w końcu każdy z nas na początku popełnia błędy :)Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 O, widze że ktoś tu ma czeskie łódki :) One były takie specyficzne i jeśli dobrze pamiętam to tam w środku nie ma żadnej stalowej sprężyny, sprężyną jest ta zagięta na obu końcach mosiężna blaszka, także nie musisz nic demontować, wypada jedynie wypłukać ze środka piasek i inne zanieczyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Nie ma stalowej blaszki powiadasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 A co byście myśleli o autolizie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 Autoliza i mosiądz? proponuje zacząć samodzielnie myśleć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 O proszę, a jednak jest! OK, sory, przyznaję się do błędu. Swego czasu nakopałem pare takich łódek, 1 rozebrałem ale w srodku nic nie bylo tylko jakies paprochy" i ziemia... teraz juz wiem ze te paprochy" to byly resztki sprężyny :)))Żadna elektro- czy autoliza! Do czyszczenia mosiądzu są inne sposoby, skorzystaj z wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 Wszystkie łódki były mosiężne? Nie myślałem, że mosiądz tak może skorodować jak na kilku moich łódkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 stany moich niektórych łódek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 i tu też delikatnie zżarta łódeczka, ale kompletna (przy okazji może ktoś rozszyfruje sygnatury 43 eds)PS to co w niej 100% bezpieczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 No, ale i tu widać co 70 lat w ziemi robi z metalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 Łódki nabojowe były wykonywane z mosiądzu,aluminium i stali,jedynie sprężyna trzymająca w kupie naboje jest zawsze stalowa.Oczywistym wiec jest,że porównywanie stanu łódek/łusek wykonanych z materiałów o różnej wytrzymałości na korozje jest bezsensem.Naucz się rozróżniać metale,bo bez tego psu na budę Twoje konserwacyjne dylematy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 No tak...mój błądPodejrzewałem że to nie mosiądz, ale dopiero teraz zasięgnąłem lektury forum - i poczytałem o stalowych łuskach Dzięki za rozjaśnienie sprawy łódek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 hehe, jak zwykle Vis1939 ma rację, ja tylko pragne przypomnieć że w tym wątku rozmawiamy o czeskiej łódce kolegi Bercik, a te akurat były mosiężne (od gory widac tez zarys z" w kółeczku czyli zbrojovka Brno), po oczyszczeniu te łódki zawsze bardzo ładnie wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2012 No mam 3 rodzaje łódek tzn każda inaczej wygląda ale najwięcej mam tych czeskich ( możliwe że wszystkie są Czeskie bo jeszcze nie szukałem informacji o pozostałych z powodu braku czasu )Za 30min wstawię foto pozostałych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2012 ta po lewej to nasza Czeska, Ta w środku wygląda bardzo podobnie ale jednak coś ją różni : ) a ta po prawej (jest oblepiona piaskiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2012 Dodam iż leżały w oliwce bo na razie nie mam czasu na sposób który przedstawił Vis... ale w weekend powinienem się już z tym pobawić : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.