Skocz do zawartości
  • 0

Miejsce upadku czegoś z nieba? (zdjęcie)

Gniewkos

Pytanie

Napisano
Znalazłem takie miejsce na zdjęciach satelitarnych, czy mi się wydaje czy z lewej strony coś nadleciało i wbiło się w ziemię wyrzucając na prawą stronę piasek?

Proszę o zerknięcie na zdjęcia i komentarze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Być może się mylę, ale uważam, że nie orka spowodowała taki kształt. Linie pługowania, nie pokrywają się z liniami rozprysku, a krater jest wypełniony nie piaskiem, tylko ziemią. Wyklucza to tezę o wzniesieniu. Patrząc na zdjęcie można wywnioskować, że coś nadleciało z południowego- zachodu. Taka jest moja opinia.
Napisano
Na Google Earth niestety teren jest słabo widoczny, teren to wielkopolska do czasu aż tam nie pojadę nie chciał bym wyjawiać dokładnie miejsca.
Napisano
Zainstaluj Google Earth (program), i sprawdź wysokość gruntu n.p.m. , może Ci coś wyjdzie. To dość rzadka i czasami bardzo przydatna opcja w tym programie. Dodam że dosyć dokładna
Napisano
witam prawdo podobnie na tym polu była wysypana ziemia a następnie została rozgarnięta już nieraz wykonywałem takie prace gleba niżej położona jest jaśniejsza co widać.
Napisano
Gdyby to zdjecie przedstawialo pole uprawne w Czechach, powiedzialbym ze to ich nowatorska matoda nawozenia ..... wygldalo to tak ze usupywalo sie pryzme na srodku pola a nastepnie ja wysadzalo w powietrze ;-))))) detonacja rozrzucala nawoz po calej okolicy ..... Czesi stosowali tę metode nagminnie przy produkcji wielkotowarowej w ichniejszych kołchozach, oraz w lesnictwie
Napisano
Masz rację soniquad. Na pewno nie jest to zasypane jezioro. Wzgórze rozmywane przez deszcz wyglądałoby trochę inaczej. W samym środku kolor byłby najjaśniejszy, a stopniowo doskonały, nie tworząc tak regularnych linii. Na pewno coś tu spadło z ogromną energią. Może to meteoryt, tak pomyślałem, że pocisk z działa kolejowego miałby dużą energię. Nie wiem jak ma się to ma do padającego samolotu. Może ta niska trajektoria to lot spadającego samolotu? Choć raczej będzie to coś pozaziemskiego to przydadzą się nowe pomysły.
Napisano
dużo można wyczytać z fotki

Geolog - równina pradoliny z okresu zlodowaceń, mała miąższość gleby - wychodnia piaskowa -bądź ilasta (czyli skała jasna), możliwość występowania pokładów gliny...
Archeolog - sztuczne wyniesienie o kształtach prostokątnych, widoczna fosa o kształcie rowu z załamaniem 90 stopni
Fosa - to rów wybraniowy, gromadzący więcej wody - co widać po kolorze roślin, ślady osadnicze na sąsiednich działkach.
Rolnik - chyba buraki cukrowe"...
Napisano
Witam!
Całkiem ciekawa dyskusja :)

Gdyby tam coś spadło to 'krater' miałby bardziej regularny kształt i pozostałości byłyby widoczne na sąsiednim polu i na pewno sprawę ktoś by nagłośnił.Ten 'krater' na moje oko ma około 10m na 6m (porównaj z koronami drzew). Obstawiam że mogło tam rosnąć drzewo które powalił wiatr,lub ewentualnie ktoś tam urządził kopalnię piachu i te ślady to próby 'zatuszowania pozostałości po jednym lub drugim,ale to tylko kolejne hipotezy... Jak sam tam nie pojedziesz i nie zbadasz to nie będziesz miał pewności co to jest.
A może to nasze Polskie Roswel ?? ;)
Napisano
Kolego wrzuć print screeny z bing maps, bardzo dobre jakościowe zdjęcia satelitarne, a nóż widelec może coś ciekawego na nich wyjdzie, poniżej link. Pozdrawiam
http://www.bing.com/maps/
Napisano
Znalazłem takie miejsce na zdjęciach satelitarnych, czy mi się wydaje czy z lewej strony coś nadleciało i wbiło się w ziemię wyrzucając na prawą stronę piasek?

Proszę o zerknięcie na zdjęcia i komentarze
Napisano
skoro uprawowe to co uprawia się w ten sposób bo ja nie widziałem nigdy takiego sposobu uprawy czegokolwiek?

pierwsza moja myśl meteoryt

co wy na to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie