Gniewkos Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 Znalazłem takie miejsce na zdjęciach satelitarnych, czy mi się wydaje czy z lewej strony coś nadleciało i wbiło się w ziemię wyrzucając na prawą stronę piasek?Proszę o zerknięcie na zdjęcia i komentarze
maromierz Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 Być może się mylę, ale uważam, że nie orka spowodowała taki kształt. Linie pługowania, nie pokrywają się z liniami rozprysku, a krater jest wypełniony nie piaskiem, tylko ziemią. Wyklucza to tezę o wzniesieniu. Patrząc na zdjęcie można wywnioskować, że coś nadleciało z południowego- zachodu. Taka jest moja opinia.
sonicsquad Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 Są dwie opcje: albo udanie się na miejsce i badanie optyczne, albo przejrzenie zdjęć z innych okresów :)
Gniewkos Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 Na Google Earth niestety teren jest słabo widoczny, teren to wielkopolska do czasu aż tam nie pojadę nie chciał bym wyjawiać dokładnie miejsca.
Swiety82 Napisano 12 Sierpień 2012 Napisano 12 Sierpień 2012 Zainstaluj Google Earth (program), i sprawdź wysokość gruntu n.p.m. , może Ci coś wyjdzie. To dość rzadka i czasami bardzo przydatna opcja w tym programie. Dodam że dosyć dokładna
kowal2008 Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 Pewnie to efekt cieni chmur i promieni słońca które padały pod kątem na to poletko.
trpoiciel Napisano 10 Sierpień 2012 Napisano 10 Sierpień 2012 witam prawdo podobnie na tym polu była wysypana ziemia a następnie została rozgarnięta już nieraz wykonywałem takie prace gleba niżej położona jest jaśniejsza co widać.
czarny bocian Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 p.s tak wlasnie wyglada zasypywanie stawu.
Argonauta Napisano 10 Sierpień 2012 Napisano 10 Sierpień 2012 Gdyby to zdjecie przedstawialo pole uprawne w Czechach, powiedzialbym ze to ich nowatorska matoda nawozenia ..... wygldalo to tak ze usupywalo sie pryzme na srodku pola a nastepnie ja wysadzalo w powietrze ;-))))) detonacja rozrzucala nawoz po calej okolicy ..... Czesi stosowali tę metode nagminnie przy produkcji wielkotowarowej w ichniejszych kołchozach, oraz w lesnictwie
maromierz Napisano 9 Sierpień 2012 Napisano 9 Sierpień 2012 Masz rację soniquad. Na pewno nie jest to zasypane jezioro. Wzgórze rozmywane przez deszcz wyglądałoby trochę inaczej. W samym środku kolor byłby najjaśniejszy, a stopniowo doskonały, nie tworząc tak regularnych linii. Na pewno coś tu spadło z ogromną energią. Może to meteoryt, tak pomyślałem, że pocisk z działa kolejowego miałby dużą energię. Nie wiem jak ma się to ma do padającego samolotu. Może ta niska trajektoria to lot spadającego samolotu? Choć raczej będzie to coś pozaziemskiego to przydadzą się nowe pomysły.
kopijnik2 Napisano 9 Sierpień 2012 Napisano 9 Sierpień 2012 dużo można wyczytać z fotkiGeolog - równina pradoliny z okresu zlodowaceń, mała miąższość gleby - wychodnia piaskowa -bądź ilasta (czyli skała jasna), możliwość występowania pokładów gliny...Archeolog - sztuczne wyniesienie o kształtach prostokątnych, widoczna fosa o kształcie rowu z załamaniem 90 stopniFosa - to rów wybraniowy, gromadzący więcej wody - co widać po kolorze roślin, ślady osadnicze na sąsiednich działkach.Rolnik - chyba buraki cukrowe"...
sqr Napisano 9 Sierpień 2012 Napisano 9 Sierpień 2012 Witam! Całkiem ciekawa dyskusja :) Gdyby tam coś spadło to 'krater' miałby bardziej regularny kształt i pozostałości byłyby widoczne na sąsiednim polu i na pewno sprawę ktoś by nagłośnił.Ten 'krater' na moje oko ma około 10m na 6m (porównaj z koronami drzew). Obstawiam że mogło tam rosnąć drzewo które powalił wiatr,lub ewentualnie ktoś tam urządził kopalnię piachu i te ślady to próby 'zatuszowania pozostałości po jednym lub drugim,ale to tylko kolejne hipotezy... Jak sam tam nie pojedziesz i nie zbadasz to nie będziesz miał pewności co to jest. A może to nasze Polskie Roswel ?? ;)
Gniewkos Napisano 11 Sierpień 2012 Autor Napisano 11 Sierpień 2012 niestety na zdjęciach z goolge jest czarna plama... napiszę wkrótce relację z tego jak wyglądało pole i co tam się znajdowałopozdro!
Gniewkos Napisano 9 Sierpień 2012 Autor Napisano 9 Sierpień 2012 Ponakładałem linię tak jak wcześniej wspominał o tym kopijnik, wyszło coś takiego.Muszę jechać tam zobaczyćpozdro!
Gniewkos Napisano 9 Sierpień 2012 Autor Napisano 9 Sierpień 2012 Sgr wyrzej pisałem, że krater ma 65m, rozpryski ziemi dochodzą do 100mpozdro!
gudek82 Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 Kolego wrzuć print screeny z bing maps, bardzo dobre jakościowe zdjęcia satelitarne, a nóż widelec może coś ciekawego na nich wyjdzie, poniżej link. Pozdrawiam http://www.bing.com/maps/
Gniewkos Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 Znalazłem takie miejsce na zdjęciach satelitarnych, czy mi się wydaje czy z lewej strony coś nadleciało i wbiło się w ziemię wyrzucając na prawą stronę piasek?Proszę o zerknięcie na zdjęcia i komentarze
Gniewkos Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 Tutaj fotka, widać idealne linie rozprysku ziemi.
kopijnik2 Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 jak przedłużysz linie - ślady na ziemi - wyznaczając epicentrum...zobaczysz, że dolne linie wyznaczają co innego niż górneraczej uprawowe
Gniewkos Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 skoro uprawowe to co uprawia się w ten sposób bo ja nie widziałem nigdy takiego sposobu uprawy czegokolwiek?pierwsza moja myśl meteorytco wy na to?
Gniewkos Napisano 8 Sierpień 2012 Autor Napisano 8 Sierpień 2012 poza tym widać chyba, że pole jak i inne w okolicy są obsiane równomiernie, a na tym konkretnie polu widać sporą ingerencję
Pytanie
Gniewkos
Proszę o zerknięcie na zdjęcia i komentarze
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.