bounty1 Napisano 5 Sierpień 2012 Autor Napisano 5 Sierpień 2012 Koledzy z GRH 4ppLeg przekazali smutną informację.Dzisiejszą nocą na wieczną wartę odszedł ostatni Żołnierz Westerplatte, major Ignacy Skowron.Wiosenne obchody wymarszu kieleckiej zmiany na Westerplatte, były ostatnimi jakie zaszczycił swoją obecnością.Cześć i chwała Jego pamięci![*]
bounty1 Napisano 5 Sierpień 2012 Autor Napisano 5 Sierpień 2012 http://www.radio.kielce.pl/page,,Nie-zyje-major-Ignacy-Skowron,b561c4d24d4c961f78b649aec739806b.html
marecki. Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 jaka pelnil funkcje w czasie obrony Westerplatte i jakie byly dalsze jego losy po kapitulacji ?
Gebhardt Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 Byl na Westerplatte celowniczym ckm w bunkrze pod Wartownia nr 2. Wyjatkowy czlowiek. Sobie zycze by tak sie trzymac jak On. Czesc Jego pamieci!
erwin1 Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 Cześć Jego pamięci!!No to teraz będą mogli pokazać ten film" z Lindą w roli głównej pokazujący jak naprawdę wyglądała obrona Westerplatte..............................
sebo_sek Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 Ostatnio byłem z ojcem na wojskowych Powązkach i akurat był jakiś pogrzeb. Mijał mnie stary weteran, ukłoniłem mu się i on mi. Widać było, że bardzo było mu miło, że młodzież (mam mniej niż 30, to jeszcze młodzież) pamięta i szanuje. Ale niestety jak rozmawiam ze znajomymi to jest nas coraz mniej, tak jak naszych weteranów. Cześć jego pamięci!
s_boj Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 Ja z kolei byłem w tym roku na rekonstrukcji w Osuchach. Sam się wzruszyłem, kiedy widziałem szkliste oczy weteranów. Ludzie podchodzili, robili zdjęcia, okazywali życzliwość.Zmarł ostatni obrońca Westerplatte, ale jak powiedział Jan Paweł II, każdy z nas ma swoje Westerplatte. Każdy z nas jest Westerplatczykiem i ma swoją redutę do obrony. Tradycja przetrwa i to jest piękny testament.Prosto do Nieba czwórkami szli żołnierze z Westerplatte"... Ostatni z nich zamknął pochód, ale jakoś tak sobie myślę, że nie szedł sam, że Ci, którzy odeszli wcześniej, poczekali na Kolegę i w równym, karnym szyku trafili w końcu do Nieba.
marcin12345 Napisano 6 Sierpień 2012 Napisano 6 Sierpień 2012 UWAGA do tych, którzy chcą pożegnać ostatniego obrońcę Westerplatte!: Pogrzeb - środa (8 sierpień) o 14:00 w Brzezinach k. Kielc. Informacje(szczególnie odnośnie udziału GRH i SRH w uroczystościach żałobnych) udziela Zbigniew Godek(SRH 4PPLeg.) tel. 608574715
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.