Skocz do zawartości

Zmarł ostatni Westerplatczyk - major Ignacy Skowron.

bounty1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Koledzy z GRH 4ppLeg przekazali smutną informację.
Dzisiejszą nocą na wieczną wartę odszedł ostatni Żołnierz Westerplatte, major Ignacy Skowron.

Wiosenne obchody wymarszu kieleckiej zmiany na Westerplatte, były ostatnimi jakie zaszczycił swoją obecnością.
Cześć i chwała Jego pamięci!
[*]
Napisano
Cześć Jego pamięci!!

No to teraz będą mogli pokazać ten film" z Lindą w roli głównej pokazujący jak naprawdę wyglądała obrona Westerplatte..............................
Napisano
Ostatnio byłem z ojcem na wojskowych Powązkach i akurat był jakiś pogrzeb. Mijał mnie stary weteran, ukłoniłem mu się i on mi. Widać było, że bardzo było mu miło, że młodzież (mam mniej niż 30, to jeszcze młodzież) pamięta i szanuje. Ale niestety jak rozmawiam ze znajomymi to jest nas coraz mniej, tak jak naszych weteranów.

Cześć jego pamięci!
Napisano
Ja z kolei byłem w tym roku na rekonstrukcji w Osuchach. Sam się wzruszyłem, kiedy widziałem szkliste oczy weteranów. Ludzie podchodzili, robili zdjęcia, okazywali życzliwość.

Zmarł ostatni obrońca Westerplatte, ale jak powiedział Jan Paweł II, każdy z nas ma swoje Westerplatte. Każdy z nas jest Westerplatczykiem i ma swoją redutę do obrony. Tradycja przetrwa i to jest piękny testament.
Prosto do Nieba czwórkami szli żołnierze z Westerplatte"... Ostatni z nich zamknął pochód, ale jakoś tak sobie myślę, że nie szedł sam, że Ci, którzy odeszli wcześniej, poczekali na Kolegę i w równym, karnym szyku trafili w końcu do Nieba.
Napisano
UWAGA do tych, którzy chcą pożegnać ostatniego obrońcę Westerplatte!:
Pogrzeb - środa (8 sierpień) o 14:00 w Brzezinach k. Kielc. Informacje(szczególnie odnośnie udziału GRH i SRH w uroczystościach żałobnych) udziela Zbigniew Godek(SRH 4PPLeg.) tel. 608574715

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie