Skocz do zawartości
  • 0

Malutkie zdjęcie za szkłem+ inne....

jakubkop

Pytanie

Napisano

Witam
Czy ktoś wie kto takie zdjęcia nosił? Czy to może córka jakiegoś żołnierza? Czy może guzik ozdobny jakiś???
wymiary 10 mm x 12 mm
Dzięki

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji stempla. Wielkość 4 cm x 6 cm. Na górze znajduje się lew a pod nim napisy:
C. Lewy
Wilhelmsbruck
BEZ.POSEN.

Udało mi się tylko ustalić, iż Wilhelmsbruck to dawna nazwa miejscowości Podzamcze w zaborze Pruskim w okolicach Poznania.
Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Napisano
Na razie to nic pewnego, że od roweru. Tablice, o których wiadomo na pewno, że są od rowerów, były większe, ale również miały jedną dziurkę do mocowania, czasem dwie (powojenne miały dwie, ale ludzie i tak wiercili sobie jedną na środku). Tablice dla wozów były jeszcze większe i miały więcej takich dziur (nawet cztery) albo dziury podłużne do przewleczenia pasów. Psie numerki miały nazwę miasta/powiatu/gminy i wizerunek głowy psa.

Zdjęcie roweru z taką tabliczką wszystko by wyjaśniło.
Napisano
Przed 1936 rokiem ustalenie numeracji oraz wzorów, kształtu i kolorystyki tablic należało do władz powiatowych i miejskich (gminnych). Najczęściej na tablicach z tego okresu znajdowały się rok wydania, nazwa powiatu i kolejny numer. Tablice te były zmieniane co rok. Ich kształty były różne (owalne, kwadratowe itp.).

Rzeczywiście to chyba tablica rejestracyjna od roweru
Napisano
Bo to jest Shirley Temple. http://www.allposters.com/-sp/Shirley-Temple-Early-Mid-1930s-Posters_i5104058_.htm
Datowanie guzika zostało uproszczone - gdzieś połowa lat 30-tych.
Napisano
Też myślałem że okręg ale dlaczego po POSEN jest kropka? No i miejscowości normalnie napisana a to drukowanymi literami z dwiema kropkami. W słowniku skrótów niemieckich jest Bez. jako Bezirk rzeczywiście, ale nie z dużych liter.
Napisano
NIE KAŻDE SŁOWO NAPISANE WIELKIMI LITERAMI JEST SKRÓTOWCEM.

A stawianie kropki na końcu było kiedyś powszechnym zwyczajem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie