Skocz do zawartości
  • 0

Łuska Mauser

GzesioB

Pytanie

Napisano

Łuska 7,92 x 57 Mauser.Pytanie brzmi z jakiej broni została wystrzelona.Na pewno nie z MG 34 ani 42.W promieniu 1 metra znalazłem łącznie 16 sztuk identycznych.Dość nietypowy jak dla mnie ślad iglicy.Ktoś pomoże ?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A to przepraszam... ale z reguły młodsi, jeśli chodzi o broń, w większości przypadków tak właśnie działają" :)))))

Pozdrawiam serdecznie, K.
Napisano
GrzesioB a ja mam łuski Hasag chyba wszystkie serie gdzieś zawieruszone oraz kam też chyba wszystkie swego czasu na strzelnicach wytargałem chyba ze 6 reklamówek wszystkie hasag,kam,asb,oraz reszta polskie z orzełkiem i chyba wszystkie możliwe polskie odmiany:-)
Napisano
HASAG to gratuluję kolekcji jeśli chodzi o polskie. To ile masz odmian bić przeszło 100 ? Masz może w swojej kolekcji bimetalowe i stalowe ?
Napisano
GrzesioB jeżeli to jakiś okop to szukaj w nim może trafi ci się kąsek zawsze warto i dodam opowiastkę żeby było śmieszniej ładnych parę lat temu na mierzeji chodziłem z kolesiem trafił mi się zakop łusek przy ziemiankach było ich tak sporo że odpuściłem kumpel zaczął zbierać na złom trochę kolorku było wyzbierał całą warstwę a sygnał był nadal silny więc kopał głębiej z uśmiechem powiedziałem mu wtedy No i na koniec jeszcze gietka by się przydała" i co?było MG42 dwa garki Lw oraz dwie klamerki lw i szturm ogólny oraz pucha na maskę i kilka drobiazgów resztki ładownic itp do dna dokopaliśmy się na około 1,5m na samym dnie były nalepsze fanty czyli klamerki i odznaka od tego czasu sprawdzam zawsze jak jest dużo łusek to starm się wyzbierać i sprawdzić dokładnie miejsce i juz kilka razy się sposób sprawdził
Napisano
Tradytor nie wiem co tam konkretnie posiadam musiałbym poszperać łuski zalegają sobie w skrzynkach napewno jest tam większość polskich odmian mnie w sumie łuski nie interesują ale jak mam to się mogę zawsze pochwalić;-)z polskimi orzełakami wczesnym i pózniejszym mam kilka odmian oraz jakieś ćwiczebne w całości odlewane itp.
Napisano
Wiem.
W tym samym miejscu ale w innej porze roku też można coś trafić.
Nie wiem czy wiąże się to z wilgotnością gleby czy coś.
Łuski zbieram zawsze i wszystkie.Mam do nich jakiś sentyment.
Wśród sterty zawsze po oczyszczeniu trafia się perełka.
Mam już z 2,8 i 10 serii produkcyjnej z 1940 roku z firmy HASAG.Czyli z pierwszego roku niemieckiej produkcji po przejęciu zakładów w Skarżysku - Kamiennej.Marzy mi się z 1 serii.I ciągle wierzę że kiedyś znajdę.Jeśli tylko czas i zdrowie pozwoli.
Dzisiaj doczyściłem kolejną perełkę do kolekcji.
Wyprodukowana w 1937 roku w Skarżysku - Kamiennej.Blachę na łuskę wyprodukowała firma Norblin.Pięknie zachowany orzełek i zielony lakier wokół spłonki.Wystrzelona z ZB 30 między 14 a 17 dniem stycznia 1945 roku.
Napisano

Łuska 7,92 x 57 Mauser.Pytanie brzmi z jakiej broni została wystrzelona.Na pewno nie z MG 34 ani 42.W promieniu 1 metra znalazłem łącznie 16 sztuk identycznych.Dość nietypowy jak dla mnie ślad iglicy.Ktoś pomoże ?

Napisano
Dzięki.
A teraz następne pytanie :
w którą stronę wylatywały z niego łuski i jak daleko
czyli w którym miejscu szukać tego karabinu ?
Napisano
Łuski jak w brenie - dołem. Czyli rkmu musisz szukać nad łuskami.

A tak poważnie to nie łudź się, drogi młodzieńcze zapewne, że obok jakiejkolwiek łuski będzie na Ciebie czekał karabin i sobie jeszcze z niego postrzelasz...

Pozdrawiam serdecznie, K.
Napisano
Koło łuski może leżeć wszystko łącznie z właścicielem,sprawdzić zawsze warto,ale nie należy oczekiwać,że każdorazowo porzucano broń po wystrzeleniu magazynka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie