szeregowy-sztuk Napisano 15 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2012 Koledzy- jakie pojazdy chcieli byście zobaczyć w tej rekonstrukcji? Po stronie alianckiej oraz niemieckiej. Wszelkie sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 tiaaa. oczywiście panzer II i jak juz bedzie to panzer I. Kolega ma pegouta wz 1918 z działkiem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SMPMCzwa Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 Oczywiście francuskie - Citroeny T 23 i BL 11 oraz Peugeota D5J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 21 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2012 Okejos- daj znaka na zmigrod2012@wp.plMusimy dogadać się w pewnych sprawach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Witam! Saperów szturmowych z GRH Pionier 39 również zaciekawił ten projekt i zgłaszają gotowość do wzięcia udziału. http://pionier39.pl/sturmpioniere/9.jpg :)Czy adres zmigrod2012@wp.pl" jest dalej aktualny?PozdrawiamMaciej RadwańskiSTEGEGRH Pionier 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Za stronę niemiecką odpowiadam ja, bądźcie w kontakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Poszukuje namiarów na wykonawce repliki bądź oryginał swetra francuskiego jest to bodaj MLE 36 lub 40 co ciekawe produkowany do lat 50-tych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 Pytalem w Schipperfabrik, sa chetni ruszyc z produkcja ale minimum to 10 zamowien zanim zaczna wogole rozpatrywac ten projekt...Orginalne swetry Mle.36 sa ciezkie do znalezienia, szukam orginalu juz od jakiegos czasu ale jak narazie bez skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2012 Share Napisano 6 Listopad 2012 Jaka orientacyjna cena tych swetrów ?Z Iłży wstępnie 3 chętnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5 SFG-SOG Napisano 6 Listopad 2012 Share Napisano 6 Listopad 2012 Macie może zdjęcia jak ten francuski sweterek wygląda (kolor, fason etc)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2012 Share Napisano 6 Listopad 2012 http://lignemaginot-militaria40.webnode.com/militaria2/pièces%20d'uniforme/pull-jersey-mle-40/Ciekawa strona ja robie przymiarke do takiej sylwetki oczywiście zamiast beretu hełm adrian http://lignemaginot-militaria40.webnode.com/militaria/corps-francs/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5 SFG-SOG Napisano 6 Listopad 2012 Share Napisano 6 Listopad 2012 A Szwajcary nadadzą się wam czy raczej nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 7 Listopad 2012 Share Napisano 7 Listopad 2012 O ile fason podobny to już kolor zupełnie nie ten no i francuski jest nieco grubszy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Od jakiegoś czasu nurtuje mnie ta fotka.Dziewczęta z harcerskiej poczty polowej w Powstaniu Warszawskim o ile mnie wzrok nie myli to wszystkie noszą francuskie torby na maske ANP 31.Może ktoś potwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Owszem. Zdobyczne maski francuskie Niemcy często kierowali na wyposażenie cywilnych pracowników poczty, kolei itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 8 Grudzień 2012 Share Napisano 8 Grudzień 2012 Czy zna ktoś numer RAL na hełm francuski wz 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 9 Grudzień 2012 Share Napisano 9 Grudzień 2012 http://www.dday-1944.com/en/military-paint-for-helmet-and-accessorie/163-french-khaki-m26-paint-german-helmet-ww2-militaria-paint.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Pytanie odnośnie regulaminu mundurowego dla jednostek Waffen SS. Czy ogólnie będzie dopuszczalne używanie kamuflaży przy odtwarzaniu tych jednostek, czy też ogólnie będzie jakiś nakaz regulujący np. użycie kurtek kamuflażowych lub maskowań hełmów. Jeśli tak - to czy akceptowana będzie replika kurtki maskującej robionej przez 1944Militaria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Oraz maskowań hełmów.Z góry dziękuję za wstępne info w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Grudzień 2012 Share Napisano 12 Grudzień 2012 Regulamin mundurowy jednostek niemieckich będzie konsultowany z każdą grupą indywidualnie by stało się zadośc prawdzie historycznej oraz by pokazac całe spektrum ( w miarę możliwości ), umundurowania i wyposażenia jednostek niemieckich podczas kampanii francuskiej. Wiadomo mi, jako koordynatorowi strony niemieckiej, o jednej grupie, która będzie reprezentowac ss i ta już wie w jakim umundurowaniu wystąpi. Więc może zanim ja odpowiem, kolega Piett zechce ujawnic w składzie, której grupy został zaproszony do Żmigrodu?Co do samej panterki, a tego niestety na zdjęciach nie widac, powstaje pytanie, czy jest prawidłowo uszyta by byc wczesnym wzorem bluzy maskującej. Nie widac najistotniejszych detali. Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 07:14 12-12-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 12 Grudzień 2012 Share Napisano 12 Grudzień 2012 Jak widać przynależność do rasy mającej ponoć wyższy iloraz inteligencji od psa nie zawsze równa się prostym rzeczom jak np. umiejętności czytania ze zrozumieniem u niektórych postronnych.Wiadomo mi, jako koordynatorowi strony niemieckiej, o jednej grupie, która będzie reprezentowac ss i ta już wie w jakim umundurowaniu wystąpi"Wiadomo do tego stopnia że czymś tak przekraczającym możliwości intelektualnie jest podanie odpowiedzi na temat używanych replik kamuflażu - tj. czy są to 1944Militaria czy ktoś inny?Więc może zanim ja odpowiem, kolega Piett zechce ujawnic w składzie, której grupy został zaproszony do Żmigrodu".Przejrzałem jeszcze raz tamtego posta i nie przypominam sobie żebym pisał że biorę udział w takowej imprezie. Wzięła mnie ciekawość jakie zostaną zachowane proporcje na takowej imprezie. Indywidualnie jaki był rozrzut w przydziałach tych sortów to potrafię sobie sam ocenić na podstawie choćby dwóch posiadanych albumów zdjęciowych o udziale Verfügungstruppe" i Totenkopf" w tej kampanii, stąd było pytanie powiązane z rozwiązaniem problemu tego rozrzutu między poszczególnymi jednostkami. Temat dotyczy walk we Francji w 1940 stąd zainteresowałem się tematem jako ewentualnie pomocnym w przyszłości. A jedyne co było w odpowiedzi to poza jednym zdaniem o kamuflażu ie wiem" pozostały już tylko jakieś prymitywne pomyje. Po prostu sam od jakiegoś czasu działam za poszerzeniem tematyki grupy do której należę ze standardowych mundurowo lat 1943-45 na takie interesujące tematy jak np. dywizje biorące udział w Barbarossie". Chociaż układ kamuflażu po porównaniu np. z rozdziałem o kamuflażach w 3 tomie Beavora mi się podobał to jednak wolałem zadać pytanie przed ewentualnym zakupem mającym miejsce np. za kilka miesięcy lub rok. Ale jak widać jak ktoś pyta jako zainteresowany żywotnie tematyką Waffen-SS ale nie jest organizatorem jakiejś imprezy/członkiem biorącej udział grupy/typowym sfrustrowanym swoim nieudanym życiem osobistym moderatorem leczącym kompleks małego" (niepotrzebne skreślić) to nie może poznać prostej odpowiedzi nie związanych z tematem mentalnie szczeniackich kpin?Od tego jest teoretycznie tematyczne forum internetowego by unikać w przyszłości jakichś solidnych błędów. I nieważne czy to jest np. założenie złej repliki munduru, zasadność wystąpienia leibermustera wiosną 45 czy np. odtworzenie w latach 1939-40 żołnierza mającej wysokie wymogi Leibstandarte, samemu jednak mając aparację utuczonego wieprza tuż przed zarżnięciem - wybór wszelaki. Tak samo tu - jakaś grupa SS robi Francję, to logiczne że przy okazji można poznać zarówno proporcje użycia kurtek jak i używane repliki umundurowania które chce się kiedyś kupić. Ale widać tu to się nie sprawdza.Jak widać potwierdza się popularna opinia w środowisku że poza kilkoma osobami okazyjnie odwiedzającymi forum obsrywca" zasłużyło na opinię strony o bardzo niskiej wartości jeśli idzie o m.in tematykę rekonstrukcji niemieckiej. Żałuję że zapytania o kamuflażach wzoru 38 nie zacząłem od np. zdecydowanie porządnego forum Lehra tylko od tego szamba. Sprawdza się ponownie teza że człowiek uczy się całe życie. P.S Chociaż nie za bardzo wiem z kim ta rozmowa to jednak z dużą dozą pewności przypuszczam że nie miałem nieprzyjemności spotkać się z powyższym jegomościem na żywo. Stąd wypraszam sobie tego kolegę" dla swojego kręgu znajomych jeżeli takowy w ogóle istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Grudzień 2012 Share Napisano 12 Grudzień 2012 Poza daniem świadectwa o niejakiej erudycji z użytkownika Piett wyłazło chamidło i tyle. Pytałeś o regulamin mundurowy inscenizacji, a takowy będzie ustalany z poszczególnymi grupami. Każdy organizator ma prawo do zachowania ajemnicy handlowej" również po to by niespodzianką dla oglądających było co zaprezentują rekonstruktorzy. Trzeba było wprost zapytac o co ci chodziło, a nie odnosic to do konkretnego przedsięwzięcia (czyżbym mylił się, że swój wpis umieściłeś w wątku o Żmigrodzie 2013?). Moje pytanie o przynależnośc do grupy, w którym momencie było obraźliwe? A może Twoja grupa zostałaby zaproszona do uczestnictwa? Zwrot kolega był w tym przypadku grzecznościowy, rzeczywiście się nie znamy, ale po tym wpisie, kompletnie nie pałam chęcią by ten stan uległ zmianie. Uprzedzając dalszą radosną twórczośc ostrzegam, że pisanie w podobnym tonie zakończy się usunięciem szanownego z tego forum i to nie podlega dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 12 Grudzień 2012 Share Napisano 12 Grudzień 2012 http://lubimyczytac.pl/ksiazka/21947/ss-verf-gungsdivision-we-francji-1940 nieco okrojone w stosunku do oryginału ale warto przejrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 13 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2012 Się kolego nie unoś, bo Ci żyłka pęknie :) To kolega Dunczyk jest dowódcą strony niemieckiej i to on i tylko on będzie decydował czy takową informację umieścić na forum czy nie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2012 Jak było z manierkami gołymi"? występowały bez pokrowców? Potrzebuję informacje odnośnie żołnierzy afrykańskich w armii francuskiej w 1940 r. Szczególnie marokańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.