Skocz do zawartości

Zabudowa sanitarki

bassista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lokfan, a może takie rozpoznasz? Wrzuciłem to zdjęcie do wątku o polskich sanitarkach ale odzewu nie ma. Bardzo staro mi to wygląda, sam nic nie dopasowałem.

Napisano
Witaj Pająk!
Nie masz może tego zdjęcia w większej rozdzielczości? Bo to lata lecą i wzrok się trochę popsował"
Pozdrawiam!
Napisano
Dokładniej:
jest to nadbudowa do wielonoszowego pojazdu sanitarnego do zamontowania na podwoziu samochodu Lublin 51. W produkcji miał ten samochód oznaczenie Lublin 51/243 i prototyp wykonano na przełomie lat 1950/51. Nadwozie sanitarki przewidziano do przewozu 6 osób na noszach + 4 siedzących (ławka na ścianie przedniej) lub 12 siedzących (trzy miejscowe ławki wzdłuż ścian bocznych i 2 siedzenia pojedyncze). Sanitarka posiadała tylko podstawowy sprzęt medyczny oraz zbiornik na wodę o pojemności 10 litrów, wentylator elektryczny do przewietrzania oraz grzejnik na ciepło spalin.
Masa własna pojazdu to 3760 kg a dopuszczalne obciążenie 1400 kg. Prędkość max. to 70 km/godz. a norma zużycia paliwa-20 l/100 km.
Nadwozia Lublin 51/243 budowano a Zakładach Budowy Nadwozi Samochodowych w Jelczu k. Oławy.

C.
Napisano

Jak już wrzucacie nadwozia inne niż sanitarne to dołożę jeszcze jedno. Warsztatowe, wykonywane w Jelczu. Znalazłem je jak szukałem jakiś czas temu stonki" czyli nadwozia autobusowego na Stara. Niestety bez efektu. A może ktoś z Was taką stonkę" widział?

Napisano

Stonka różni się zewnętrznie tym od warsztatu, że ma dodatkowe boczne drzwi jak na foto. Zdaje się, że nadwozie tego typu nie zachowało się do naszych czasów.

Napisano

Dość popularne nadwozie stosowane głównie w pojazdach warsztatowych (sporo ich zachowało się do dzisiaj), zarówno przez instytucje cywilne...

Napisano
Uzupełnienie i przeprosiny dla autora zdjęcia nadwozia, które wrzuciłem 4 lipca bez jego zgody. Sprzęt odnalazł 12m_P6 i umieścił tu: http://www.graty.fora.pl/inne,8/jaki-to-samochod,109-630.html
Autor założył nowy watek na Pojazdach dotyczący tego nadwozia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie