Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dzisiejszym odcinku Było nie mineło" przedstawiono sponsora który sfinansuje budowę latającej repliki myśliwca P-11. Prace będą prowadzone jednocześnie w kilku firmach, które zdecydowały się wziąć udział w tym projekcie a także w tych należących do sponsora głównego".
Napisano
Sōji Okita ja nie mogę zrozumieć ja ty tego nie rozumiesz ;o). Sprawa prosta oryginał jest jeden i nigdy nie wzleci . jest działający i czeka jeszcze na gruntowne uzupełnienia w swoje braki ( koła, zegary, karabiny, itd.) . A kopia ma być latająca , czyli 11 w miarę odwzorowana zewnętrznie z wiadomo innym silnikiem ale o podobnych gabarytach mocy i cylindrach. Ma być samolotem który będzie reprezentował ten myśliwiec na pokazach, a nie tylko statycznie w muzeum i ma to sens. Tak się robi na całym świecie. Z tego co się mówi 11 ma być częściowo rozebrana aby stworzyć dokumentację techniczną która praktycznie nie istnieje. Jedynie Woodhaven ściągnął z Rumunii dokumentację P 11 b , pewnikiem jeżeli będą istotnie ją chcieć odtworzyć to do Woodego się zwrócą. dwa jak powstanie dokumentacja to może nie odbudują 1 jedenastkę a 2-3 a może więcej ( mam taką nadzieję) bo powinni to szeroko rozreklamować tak aby ci co mają kasę mogli sobie taki fliger zamówić . Tak jak zrobiono z Me 262, co daje szansę że jak ktoś by skasował na pokazach 11 to będą jeszcze inne. Ale czy to się powiedzie i czy nie będzie tylko marzeniem zobaczymy , życzę pomysłodawcom szczęścia bo projekt kosmicznie kosztowny.
Napisano
Nie rozumiem dlaczego nie rozumiesz. Ktos chce mieć, to sobie buduje. CHyba normalne co? Lata tyle tych replik (polikarpowy, FW-190, Me-262, Ki-43, pomijając że niektórzy złośliwi twierdzą, że większość ostatnio wyremontowanych warbirdów to repliki) że i nasza by fajnie wyglądała na Flying Legends.
  • 3 months later...
Napisano

Poszukiwania dokumentacji technicznej PZL P-11 były prowadzone Rumunii, Grecji, Turcji

Cześć katalogów już tu prezentowałem

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=695634#1341992
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=696795#1350920