Skocz do zawartości

Pozdrowienia od JG 54 > fotki

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zelig, JG 21 (I./JG 21) działała z Gutenfeld-Jesau. Formalnie w składzie Lotnictwa Prus Wschodnich, działała w ramach 1. Floty Powietrznej. Walczyła!
Dowodził kpt. Metting.
Napisano
No tak. Uderz w stół - Duncam się odezwie...
A czy walczyła mając już te serduszka w godle? Może jednak jest szansa, że są to zdj. z Polski... :)
Napisano
W Polsce były II/JG54(I/JG76) i III/JG54(I/JG21) na Bf-109D
Napisano
W Polsce były II/JG54(I/JG76) i III/JG54(I/JG21) na Bf-109D
Napisano
Miejscowsc Stolp - Reitz, o ktorej pisze Zelig to dzisiejsze Rędzikowo - jest tam wojskowe lotnisko (a moze bylo?)
Zelig jak wam sie udaje bodowac i to jeszcze na kolorowo???????????
Napisano

Zapomniałem znowu o tej wresji 109-tki... Eeee, tam - widzę, że tutaj już nic nie da się ponaciągać" :) To przez tę niemiecką biurokrację.
(plus kolejne szpanerskie ujęcie z Wroc.)

Poms.> może wymiana: Feuertaufe" w zamian za patent na jarmarczne sztuczki....? ;-)

Napisano
Nastąpiła nadinterpretacja moich słów.

Namieszałeś, Zelig!

Stwierdziłem, że JG 54 nie walczyła w Polsce. Nie wiedziałem wtedy jednakże, że I./JG 21 to praktycznie, choć nie formalnie, była III./JG 54. Ta walczyła, jak już napisano, z Prus Wsch.

Wymieniane jest lotnisko Arys-Rostken, czyli Orzysz-Rostki.

Ale! Wg tej strony-encyklopedii, w owym okresie I./JG 21 latała na Dorach", nie Emilach".
Napisano
Oto kilka słów o tajemniczym JG 54 w 1939 roku.
Po pierwsze to jeden z najłatwiejszych do rozpoznania pułków całej Luftwaffe. Wszystkie dywizjony, a nawet eskadry, miały własne godła! To efekt powstania jednostki z różnych formacji o własnych, wczesniejszych tradycjach. W późniejszym okresie wojny doprowadziło to do sytuacji, że na jednym samolocie były dwa, a potem cztery godła jednocześnie (trzy małe wpisane w wielkie serce).
I tak I./JG 70 to późniejszy I./JG 54.
I./JG 76 to II./JG 54 (sławny symbol ryczącej czarnej pantery).
I./JG 21 zamienił się w III./JG 54.
W 1939 roku ten improwizowany JG 54 (jednostkę formowano z myślą o wojnie na zachodzie, w Polsce walczyły zatem dwa odrębne dywizjony w starych strukturach) wszedł do walki malowany na kilka sposobów i stosując do trzech typów Bf 109!
Ciekawostką jest, że 3./JG 21 walczyła nad Polską w myśliwcach, których kołpaki śmigieł malowano w paski.

Najciekawszy w historii JG 54 w 1939 roku jest jego sprzęt.
Wszystkie dostepne mi źródła (same pisane, internet jest pełen głupot, choć oczywiście i perełek") podają odmienne stany ilościowe i modelowe.
Murawski: I./JG 21 - 39 (37 sprawnych) Bf 109D
I./JG 76 - 51 (45) Bf 109E
Cynk: I./JG 21 - 29 (28) Bf 109?
I./JG 76 - 49 (45) Bf 109?
A Zalewski przykładowo dla JG 21 wymienia 28 Bf 109E i C!

W zachodnich danych czasem trudno spotkać JG 21 w Polsce (1939). To efekt opierania się tylko na szkopskich źródłach, np. na Cajusie Bekkerze, który celowo nie wylicza samolotów obrony Rzeszy w walkach powietrznych nad naszym krajem (choć oczywiście walczyły). Niemiec chciał w ten sposób wykazać, że przewaga liczebna Luftwaffe była mała".
Niemieccy historycy (RFN) znani są z fałszowania historii II wojny, zwłaszcza zaś sił i zdolności Wehrmachtu.
Pzdr
Napisano

Dzięki Duncam.
(chciałbym tylko zauważyć, że Internet jest jednym wielkim pisanym źródłem - patrząc na to od strony technicznej oczywiście... ;-)

(plus jeszcze jedno z tych ujęć szpanerskich")

Napisano
Nie ma sprawy Zelig!

W dwóch polskich źródłach nt. Bf-109 oraz nt. myśliwców września wyczytałem o Cesarach i Emilach w I./JG 21. Natomiast w trzecim źródle Michulec podaje Dory...
Napisano
Już nie ma żadnej tajemnicy! (niestety...) Znalazłem czas/miejsce/pilota - i to W INTERNECIE.

Cytuję: Kiedy to przybywa do kolorowych schematów, *JG54* rzucał książkę poza oknem.  Ich samolot niósł (transportował; niesiony; przeprowadzony) zdumienie rozmaitości odmienionych terenów schematów, i ten (to) oszałamiający (oszałamianie) przykład nie jest żadnego różnego.  Co jest co (żeby; który) brązowy (barwa brązowa) farbować (kolor; kolorowy)?

I jeszcze jeden cytat: Następne serie fotografii faktycznie są odmieniane ekran strzały wziął (wzięty) od wideomagnetofonu znajdowanego w galerii Środku masowego przekazu...jest *F-4*(*z*?) Technicznego Urzędnika DRUGIEGO /*JG54* (*Werner* *Pichon* *Kalau* *vom* *Hofe*) prawdopodobnie sfotografował w lecie od 1942 przy *Rjelbitzi*.

No. Chyba wszystko jest już jasne?! :)

[Gdyby jednak ktoś chciał przeczytać ten txt w oryginale: http://109lair.hobbyvista.com/articles/color/color_ostfront.htm ) (Warto cofnąć się do str. głównej, bo ten sajt, to kopalnia wiedzy nt. 109-tek. Z kolei w galerii jest nawet ten filmik od którego się wszystko zaczeło. Bez dźwięku i w kiepskiej jakości niestety...]
pozdr. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie